Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Liverpool FC 2012 - 2013 Season Review (Vds)

Συνεχίζουμε την αναφορά μας στις ομάδες και τις αγωνιστικές περιόδους που πραγματοποίησαν... Μετά την Man United και την Man City έρχεται η σειρά της Liverpool...

Να υπογραμμίσουμε (εκ νέου) εδώ ότι προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συνοπτικοί γίνεται για να μην κουράσουμε με τα γραπτά μας. Όσο πιο συνοπτικοί - ουσιαστικοί είμαστε, τόσο το καλύτερο. Αλλιώς θα χρειαζόμασταν δέκα αναρτήσεις για την κάθε ομάδα...

Ας περάσουμε, όμως στην Liverpool της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013 . . .

Η Λίβερπουλ φέτος πραγματοποίησε μία νέα αρχή με τον Βόρειο-Ιρλανδό Μπρένταν Ρότζερς να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας μετά το τέλος της περιόδου 2011 - 2012. Οι άνθρωποι της ομάδας ακολούθησαν μία "κλειστή οικονομική διαχείριση" λόγω των προβλημάτων και έτσι δεν υπήρξαν πολυδάπανες μεταγραφές.

Σίγουρα υπήρξαν παίκτες με εμπειρία και ποιότητα (όπως για παράδειγμα ο Τζέραρντ, ο Λουίς Σουάρες, ο Ρέϊνα), όμως η ομάδα προσπάθησε να προάγει αρκετούς νεαρούς (όπως για παράδειγμα ο Στέρλινγκ, ο Σίλβεϊ, ο Σούσο, ο Κουτίνιο κλπ).



Premier League



Το πρωτάθλημα δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για την Λίβερπουλ. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε αγωνιστικές για να σημειώσει την πρώτη της νίκη. Για την ακρίβεια στις 29-9-2012 όταν κέρδισε την Νόριτς (εκτός έδρας) με 2-5. Από αυτή την νίκη ξεκίνησε και ένα αήττητο σερί για την Λίβερπουλ, που έφτασε τα οκτώ παιχνίδια (τρεις νίκες και πέντε ισοπαλίες).

Η Λίβερπουλ, στην διάρκεια του πρώτου γύρου δεν μπόρεσε να βρει την αγωνιστική ισορροπία που έψαχνε έτσι ώστε να σημειώσει ένα σερί τριών - τεσσάρων νικών και να αναρριχηθεί στον βαθμολογικό πίνακα. Ήταν ικανή να κερδίσει την Γουέστ Χαμ (εκτός) με 2-3 και να χάσει από την Άστον Βίλα (εντός) με 1-3. Δείγματα μίας ασταθέστατης αγωνιστικής κατάστασης.

Επίσης, στον πρώτο γύρο η Λίβερπουλ δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε έναν αγώνα με τις έξι ομάδες που τερμάτισαν πιο ψηλά από αυτήν (δηλαδή με Μαν Γιουν, Μαν Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Έβερτον, Τότεναμ). Έφερε συνολικά τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες μ' αυτές τις ομάδες (στον πρώτο γύρο).

Στον δεύτερο γύρο, ήταν βελτιωμένη. Και περισσότερο αποτελεσματική. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι 36 βαθμούς σημείωσε στον δεύτερο γύρο και 25 στον πρώτο. Δέκα νίκες έκανε στον δεύτερο γύρο και μόλις έξι στον πρώτο. Άρα, ήταν ολοφάνερη η βελτίωση της.

Φυσικά και πάλι δεν έλειψαν τα σκαμπανεβάσματα στα αποτελέσματα της. Η ομάδα ήταν ικανή να βάλει πέντε γκολ στην Σουόνσι, τέσσερα γκολ στην Γουίγκαν και τρία στην Τότεναμ και να δεχτεί μετά τρία γκολ από την Σαουθάμπντον.

Όσων αφορά τα αποτελέσματά της, με τις ομάδες που τερμάτισαν πάνω από αυτήν ήταν ελάχιστα καλύτερα απ' ότι στον πρώτο γύρο.. Μία νίκη (με την Τότεναμ εντός), τέσσερις ισοπαλίες (με Τσέλσι, Άρσεναλ, Μαν Σίτι εκτός και Έβερτον εκτός) και μία ήττα από την Μαν Γιουν εκτός. Οπότε, σε 12 αγώνες με τις ομάδες που τερμάτισαν πιο ψηλά από αυτήν είχε μόλις μία νίκη...

Τερμάτισε στην 7η θέση με 61 βαθμούς...


Το παιχνίδι της ομάδας



Το Άλφα και το Ωμέγα της Λίβερπουλ, είχε όνομα . . . Λουίς Σουάρες. Τα έκανε όλα. Έτρεχε, πάσαρε, σκόραρε... Ήταν, ο πιο ποιοτικός παίκτης της ομάδας μακράν από τον δεύτερο. Ξεχώριζε σαν την μύγα μέσα στο γάλα. Πέρα από τον χαρακτήρα του που είναι ιδιότροπος και προκλητικός, η αλήθεια είναι ότι ο Σουάρες είναι μεγάλος παίκτης.

Δείτε το 3-0 επί της Σάντερλαντ σε ένα ματς που ο Ουρουγουανός έβγαλε μία ασσίστ και πέτυχε δύο γκολ. Επίσης, δείτε τα γκολ από την πρώτη νίκη της Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα επί της Νόριτς με 2-5 εκτός μαζί με τα τρία γκολ και την μία ασσίστ του Λουίς Σουάρες.

Κατά τα άλλα, παρουσίασε μία μέτρια έως κακή αμυντική λειτουργία τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο... Σε πολλά από τα γκολ που δέχτηκε η ομάδα οι αμυνόμενοι μάρκαραν με τα μάτια και απλά βρισκόταν πίσω από την μπάλα παίρνοντας απλά τα βήματα του αντίπαλου παίκτη που έχει την μπάλα στα πόδια του... Δείτε τα τρία γκολ που δέχτηκε από την Άστον Βίλα στο Άνφιλντ και το πρώτο γκολ που δέχτηκε από την Μαν Γιουν πάλι στο Τράφορντ για να καταλάβετε τι εννοώ.

Γενικότερα, η Λίβερπουλ έπαιρνε φρεσκάδα και πάθος από τους νεαρούς (Σίλβεϊ, Χέντερσον, Στέρλινγκ, Κουτίνιο) είχε και την μεγάλη προσωπικότητα που λέγεται Λουίς Σουάρες και τον έμπειρο Τζέραρντ στο κέντρο αλλά δεν αρκούσαν όλα αυτά για να καταλάβει κάποια Ευρωπαϊκή θέση.


FA CUP



Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στην φάση των 32 από την Όλνταμ με 3-2 εκτός έδρας. Η Όλνταμ, είναι ομάδα από την League One (δηλαδή της τρίτης κατηγορίας). Έπεσε θύμα έκπληξης δηλαδή η Λίβερπουλ στον θεσμό του Κυπέλλου.

Στο League Cup αποκλείστηκε στον τέταρτο γύρο από την Σουόνσι και έτσι δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάποιον τίτλο ή να κερδίσει μία Ευρωπαϊκή θέση μέσω των Κυπέλλων...


Europa League



Στο Europa League, απέκλεισε την Χάρτς στα Play Off πριν τους ομίλους και στην φάση των ομίλων αντιμετώπισε τις εξής ομάδες: Ουντινέζε, Γιανκ Μπόϊς και Ανζί... Με συνολικό απολογισμό τριών νικών, μιας ισοπαλίας και μίας ήττας πέρασε τους 32 της διοργάνωσης...

Εκεί (τον Φεβρουάριο για την ακρίβεια) η Λίβερπουλ κληρώθηκε με την Ρωσική Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, όπου και αποκλείστηκε χάνοντας 2-0 στην Ρωσία και κερδίζοντας 3-1 στο Άνφιλντ. Το εκτός έδρας γκολ των Ρώσων στέρησε από τους Άγγλους την δυνατότητα να συνεχίσουν στην Ευρώπη.


Η συνέχεια



Του χρόνου η ομάδα δεν θα συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Και επίσης ο Λουίς Σουάρες θα εκτίσει άλλες οκτώ (αν θυμάμαι καλά) αγωνιστικές για το δάγκωμα που έκανε στον Ιβάνοβιτς. Συν τοις άλλοις, ήδη υπάρχει ενδεχόμενο πώλησής του.

Η Λίβερπουλ, θα ήταν ευκαιρία να χτίσει γύρω από τον Σουάρες αλλά από την μία ο προκλητικός χαρακτήρας του Ουρουγουανού και από την άλλη το χαμηλό κίνητρο που παρέχει η ομάδα σ' αυτόν (γιατί εδώ που τα λέμε ο Σουάρες αξίζει να παίζει στο Champions League και σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό) καθιστούν δύσκολη την περίπτωση.

Ο Ρότζερς, ο οποίος μέσα στην χρονιά κατάφερε να βελτιώσει την ομάδα (το γεγονός των 25 βαθμών στον πρώτο γύρο και των 36 βαθμών στον δεύτερο τα λέει όλα) θα προσπαθήσει να την δέσει ακόμα πιο πολύ. Οι νεαροί θα έχουν ένα χρόνο πάνω τους πλέον...

Και σίγουρα μία ενδεχόμενη πώληση του Σουάρες θα φέρει αρκετά χρήματα στα ταμεία της ομάδας και κομμάτι αυτών των χρημάτων μπορεί να δοθεί για να έρθουν ακόμα 3-4 παίκτες και να πλαισιώσουν και τους νεαρούς αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες . . .

1 σχόλιο:

  1. Οντως μεγαλος παικτης ο Σουαρεζ. Σπανιζουν τετοιου ειδους επιθετικοι. Εξαιρετικος.

    Πολυ ευστοχες μεταγραφες οι Κουτινιο και Σταριτζ, πραγματικα εδωσαν το κατι παραπανω στην ομαδα.

    Απο τους νεαρους τη μεγαλυτερη λαμψη ειχε ο Στερλινγκ. Ταχυατος στην αριστερη πτερυγα, εχει μεγαλη διεισδυτικη ικανοτητα.

    Υπαρχουν βεβαια και παικτες που ειναι λιγοι για τη Λιβερπουλ, οπως ο Νταουνινγκ η ο Ενρικε.

    Πιστευω παντως πολυ στις ικανοτητες του Ροτζερς. Θεωρω οτι θα κανει καλο ξεσκαρταρισμα και σε βαθος χρονου θα δημιουργησει μια πολυ καλη ομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή