Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

FC Porto: Η ομάδα - μοντέλο

Για σήμερα έχουμε ένα αφιέρωμα στην Πόρτο, η οποία πραγματικά τα τελευταία χρόνια αποτελεί μία ομάδα-μοντέλο, όωπς γράφω και στον τίτλο.

Μία ομάδα, που, αξιοποιώντας το άριστο σκάουτινγκ, αγοράζει παίκτες από μικρές ομάδες της Λατινικής Αμερικής και της Πορτογαλίας, και τους μοσχοπουλάει έπειτα από κάποια χρόνια με πολλαπλό κέρδος, καταφέρνοντας όμως πάντα να διατηρείται σε πολύ υψηλό επίπεδο αγωνιστικά!!!

Το όλο σύστημα

Η Πόρτο συνεργάζεται με περίπου 250 (!) σκάουτερ σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπου το ποδόσφαιρο είναι ανεπτυγμένο, κυρίως στη Λατινική Αμερική. Οι σκάουτερ χωρίζουν την ''κατασκοπεία'' σε διάφορα επίπεδα αξιολόγησης, από την τεχνική μέχρι τη φυσική κατάσταση. Μερικές φορές μαζεύουν τους παίκτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν και τους εξηγούν κάποια πράγματα, ώστε να διαπλάσουν και τους χαρακτήρες τους ώστε να μη δημιουργήσουν προβλήματα στην ομάδα.


Θα παραθέσω τα λόγια του αρχισκάουτερ της ομάδας, Αντόνιο Ενρίκε, πριν λίγους μήνες:

''Η επιτυχία μας είναι μυστικό τριών πραγμάτων: στρατολόγηση, ανάπτυξη και απόδοση παραγωγής. Η στρατολόγηση συνδέεται με το σκάουτινγκ, η ανάπτυξη με την προπόνηση, και η απόδοση παραγωγής με την απόδοση του εκάστοτε παίκτη στην ομάδα''.



Οι 10 χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις

Ρανταμέλ Φαλκάο

Ο Κολομβιανός φορ πρόσφατα υπέγραψε στην νεόπλουτη Μονακό που έχει βαλθεί να τρελάνει την Ευρώπη, η οποία τον αγόρασε από την Ατλέτικο. Νωρίτερα φυσικά ο Φαλκάο είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός με τη φανέλα της Πόρτο, όταν βγήκε εύκολα πρώτος σκόρερ του Γιουρόπα Λιγκ 2010-2011 με τη φανέλα της. Στην Πόρτο είχε πάει από τη Ρίβερ Πλέιτ με το κόστος των 3.930.00 ευρώ και στην Ατλέτικο πωλήθηκε με.. 47.000.000 ευρώ! 12ππλάσιο κέρδος για την Πόρτο!!!



Χουλκ

Ο Χουλκ ήταν ο παρτενέρ του Φαλκάο στην τελευταία σεζόν αμφότερων στο Ντραγκάο (2010-2011), όταν και κατέκτησαν το Γιουρόπα Λιγκ. Ο Χουλκ το καλοκαίρι του 2011 πολιορκήθηκε από όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, και τελικά προτίμησε τα πολλά λεφτά και κατέληξε στη Ζενίτ. Η Πόρτο τον είχε αγοράσει από... κάποια Γιαπωνέζικη Τόκιο Βερντί με 5.500.000 και τον πούλησε με το ιλιγγιώδες ποσό των 60.000.000!!




Φρέντι Γκουαρίν


Ο (άλλος ένας) Κολομβιανός μέσος πέρασε 3,5 άκρως επιτυχημένα χρόνια στην Πόρτο, όντας ο συνδετικός κρίκος μεταξύ άμυνας και επίθεσης με βοηθό του την εξαιρετική του τεχνική κτατάρτιση. Η Πόρτο τον είχε αγοράσει από τη Σεντ Ετιέν με 2.000.000 και τον πούλησε στην Ίντερ με 13.500.000.




Χάμες Ροντρίγκεζ


Ο επίσης Κολομβιανός μεσοεπιθετικός, από τους MVP της Πόρτο τη φετινή σεζόν, με όλη την Ευρώπη να παραμιλάει με τον 21χρονο σταρ, με την απίστευτη ταχύτητα και τεχνική, πουλήθηκε επίσης στη Μονακό πριν λίγες ημέρες, πακέτο με τον Ζοάο Μουτίνιο. Στην Πόρτο είχε πάει το 2010 από την Αργεντίνικη Μπάνφιλντ με το ποσό των 5.100.000 και στη Μονακό πουλήθηκε για 45.000.000!




Ρικάρντο Καρβάλιο


Ο έμπειρος στόπερ... επίσης πήγε στη Μονακό πριν λίγες ημέρες (!), αλλά όχι από την Πόρτο, μιας και ο κύκλος του είχε τελειώσει το 2004, μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν και πουλήθηκε στην Τσέλσι, όπου έκανε τεράστια καριέρα επί 6 χρόνια, με το ποσό των 30.000.000. Νωρίτερα, η Πόρτο τον είχε αγοράσει ως ελεύθερο από κάποια... Αμαράντε!!



Ντέκο

Και αυτός έφυγε αμέσως μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, που όπως ήταν φυσιολογικό έκανε τους παίκτες της Πόρτο περιζήτητους στην Ευρώπη. Ο Πορτογαλοβραζιλιάνος μέσος, με το απίστευτο πόδι και την φοβερή ποδοσφαιρική ευφυϊα, έκανε το βήμα στην Μπαρτσελόνα με τιμή 21.000.000. Η Πόρτο τον είχε αγοράσει από την Κορίνθιανς, με... 100.000!!!




Μποζίνγκουα

Ακόμα ένας που πωλήθηκε στην Τσέλσι, αλλά το 2008, έπειτα από 5 χρόνια καριέρας στην Πόρτο. Ο Πορτογάλος δεξιός μπακ, είχε μετακομίσει στην Πόρτο ως ελεύθερος από τη Βραζιλιάνικη Μποαβίστα, και πωλήθηκε στους Μπλε που εκείνη την περίοδο γνώριζαν περίοδο ακμής (όπως και τώρα πιστεύω, άλλο θέμα αυτό), με το ποσό των 21.000.000!!!




Λισάνδρο Λόπεζ

Ο Αργεντινός φορ είναι από τους πλέον αδικημένους φορ, καθώς κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να είναι βασικότατος σε πολλές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, καθώς είναι λίγοι στον κόσμο που έχουν το φονικό του ένστικτο. Η Πόρτο τον αγόρασε με το ελάχιστο ποσό των 2.300.000 από την Αργεντίνικη Ρασίνγκ, και τον πούλησε το 2009 στη Λυών, που είναι μέχρι και σήμερα, για 24.000.000!!




Πέπε


Όλοι τον ξέρετε πιστεύω. Είναι ο γνωστός δολοφόνος της Ρεάλ. Ο δυναμικότατος (σε σημείο υπερβολής) στόπερ της Ρεάλ Μαδρίτης, είχε πάει στην Πόρτο ως αντικαταστάτης του Καρβάλιο το 2004, από την Μαρίτιμο, για μόλις 1 εκατομμύριο, και πέτυχε απόλυτα. Μάλιστα, πουλήθηκε το 2007 στη Ρεάλ με το αντίτιμο των 30.000.000!!!




Άντερσον

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός χαφ είναι γνωστός από τη θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου άλλωστε είναι μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά, αλλά έχοντας καταγράψει πάνω από 100 συμμετοχές στο ενεργητικό του. Στην Πόρτο ήρθε το 2006 από τη Γκρέμιο για 7 εκατ. και πουλήθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το επόμενο καλοκαίρι, του 2007, για... 32.000.000!





Άλλες περιπτώσεις

Πάουλο Φερέιρα (Τον αγόρασε ελεύθερο και τον πούλησε 20 εκατ.)
Ρικάρντο Κουαρέσμα (Τον αγόρασε 6 εκατ. και τον πούλησε 18,6 εκατ.)
Μπρούνο Άλβες (Τον αγόρασε ελεύθερο και τον πούλησε 22 εκατ.)
Μανίς (Τον αγόρασε ελεύθερο και τον πούλησε 22 εκατ.)
Λούτσο Γκονζάλεζ (Τον αγόρασε 6,65 εκατ. και τον πούλησε 18 εκατ.)
Αλί Σισοκό (Τον αγόρασε 300 χιλ. και τον πούλησε 15 εκατ.)



Μέλλον

Πιστεύω πως οι επενδύσεις της Πόρτο δε σταματούν εδώ. Αντίθετα, έχει ήδη κάποιες ταλεντάρες που τους αγόρασε πολύ φτηνά και απασχολούν την ποδοσφαιρική Ευρώπη, όπως οι Μαρτίνεζ, Μανγκαλά ή Ατσού. Γενικά πιστεύω πως θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, αφού έχει πετύχει απόλυτα, και σίγουρα θα καταφέρει με καλό σκάουτινγκ να αναπληρώσει τους αποχωρήσαντες.





Πηγές




2 σχόλια:

  1. πραγματικα η πορτο ξερει να ανακλαυπτει και να δημιουργει καλους ποδοσφαιριστες.... ελαχιστες οι περιπτωσεις που δεν εβγαλε τα χρηματα της.

    επισης να πω κατι σημαντικο. ειχα διαβασει οτι η πορτο χρησιμοποιει μονο το συστημα 4-3-3 απο της ακαδημιες εως και την κυρια ομαδα. αυτο ειναι πολυ σημαντικο γιατι απο την στιγμη που ερχονται οι παικτες, ακομα καιτα 15χρονοα, παιζουν με ενα μονο συστημα (αυτο που χρησιμοποιει η ομαδα) οποτε οταν κληθουν στην μεγαλη ομαδα ειναι ετοιμοι απο τακτικης αποψης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φυσικα και ειναι σημαντικο, ωστε να εξοικειωνονται στις απαιτησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή