Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Real Sociedad: Η επιστροφή

Για σήμερα σας έχουμε ένα μεγαλοπρεπέστατο αφιέρωμα στην Ισπανική ομάδα, Ρεάλ Σοσιεδάδ, η οποία αποτέλεσε την μεγάλη ευχάριστη έκπληξη του φετινού Ισπανικού πρωταθλήματος.

Και αυτό διότι κατάφερε να βγει 4η και να προκριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που πιστεύω δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι! Πάμε να την... ξεψαχνίσουμε..!



Ίδρυση

Η Ρεάλ Σοσιεδάδ ιδρύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1909, με την ομάδα Donestiarras και μία ομάδα ποδηλασίας να ενώνουν τις δυνάμεις τους, με ηγέτη τον D. Adolfo Alonso Saenz.

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1910, ο βασιλιάς Αλφόνσο ο ΙΓ' μετονομάζει την ομάδα σε Ρεάλ Σοσιεδάδ, μιας ομάδας που θα αγαπηθεί από τους Βάσκους, μπαίνοντας ''σφήνα'' στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, της απόλυτης Βάσκικης εκπροσώπου.





Σήματα

Το σήμα της ομάδας ήταν ανέκαθεν το τωρινό, έχοντας ''υποστεί'' διάφορες παραλλαγές με το πέρασμα του χρόνου. H κυανόλευκη σημαία είναι τα χρώματα της πόλης που εδρεύει, San Sebastian (εξ ου και τα αρχικά SS), με το στέμμα να είναι παρμένο από το έμβλημα της πόλης.

 






Γήπεδο


Το Ανοέτα είναι ένα πολύ όμορφο στάδιο, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη του Σαν Σεμπαστιάν, και ανήκει στο δήμο. Χτίστηκε το 1993, και έχει χωρητικότητα 32.076 θέσεις.






Οπαδοί

Οι οπαδοί είναι ένα μεγάλο μέρος της χώρας των Βάσκων (δηλαδή αυτοί που δεν είναι Μπιλμπάο!), και προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις. 

Σύμφωνα με μία έρευνα τα προηγούμενα χρόνια, 2.473 ενήλικες είναι οπαδοί της Ρεάλ Σοσιεδάδ, 1,3% των Ισπανών έχει αισθήματα για την ομάδα περισσότερο από κάθε άλλη, ενώ το 1,5% των Ισπανών τη θεωρεί την πιο συμπαθή ομάδα πλην της δικιάς τους.  Αριθμοί που φαίνονται μικροί, αλλά ρίξτε μια ματιά και σε αυτούς των άλλων ομάδων!



Αντίπαλο δέος

Η αιώνια αντίπαλος της Ρεάλ Σοσιεδάδ δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την έτερη μεγάλη Βάσκικη ομάδα, την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι αγώνες των δύο ομάδων ονομάζονται βεβαίως ως το ''Βάσκικο Ντέρμπι'' και χαρακτηρίζονται από την έντονη αντιπαλότητα μεταξύ των οπαδών, ωστόσο με κάποια όρια. Για την ιστορία, σε 135 Βάσκικα Ντέρμπι, η Ρεάλ Σοσιεδάδ μετράει 51 νίκες, 32 ισοπαλίες και 52 ήττες.



Παρακάτω μία υπέροχη φωτογραφία, που αποδεικνύει ότι όσα χωρίζουν τις δύο ομάδες, άλλα τόσα τους ενώνουν (εθνική υπερηφάνεια):





Ιστορία και επιτυχίες (περιληπτικά)

1930s: Μετά από κάποιες χρονιές στα τοπικά, αλλά και ένα κύπελλο στις πρώτες του εκδόσεις το 1909, η Ρεάλ Σοσιεδάδ κατάφερε να παίξει στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας για πρώτη φορά, τη σεζόν 1929-30. Το 1931 κατάφερε να βγει 3η, αλλά ακολούθησαν 4 μέτριες χρονιές στη μέση της κατηγορίες και υποβιβασμός στη δεύτερη κατηγορία, όπου έμεινε ως το 1941.

1940s: Αυτή η δεκαετία είναι μία δεκαετία σκαμπανεβασμάτων για την ομάδα. Κατακτά τον τίτλο στη δεύτερη κατηγορία το 1941, ανεβαίνει, ωστόσο υποβιβάζεται κατευθείαν. Το 1943 κατακτά εκ νέου το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, όμως ξαναπέφτει σε αυτήν. Αυτή τη φορά μένει τρεις χρονιές εκεί, ώσπου ανεβαίνει ξανά το 1947. Ξαναυποβιβάζεται, όμως (!), το 1948, αλλά το 1949 ξανακερδίζει τον τίτλο στη δεύτερη κατηγορία, και ανεβαίνει, όπου θα μείνει επιτέλους για κάποιο καιρό στην πρώτη.

1950s: Αυτή η δεκαετία έχει γλυκόπικρη γεύση. Από τη μία, 10 συνεχόμενες σεζόν στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας, αλλά και ένας τελικός κυπέλλου του 1951 (ήττα 3-0 από τη Μπαρτσελόνα), αλλά από την άλλη 10 σεζόν μέσα στη μετριότητα, στη μέση της βαθμολογίας. Πάντως, είναι πολύ καλό το ότι πέρασε μία ολόκληρη 10ετία στην πρώτη κατηγορία.

1960s: Τραγική δεκαετία για την ομάδα, η χειρότερη στην ιστορία της. Μετά από δυο κακές σεζόν στην πρώτη κατηγορία, το 1962 ξαναπέφτει στη δεύτερη, όπου θα μείνει για 5 απανωτές σεζόν... Το 1967 κατακτά για άλλη μια φορά τη δεύτερη κατηγορία, και ανεβαίνει και πάλι, με τις δύο τελευταίες σεζόν αυτής της δεκαετίας (68-69 και 69-70), να είναι αρκετά καλές (7η θέση σε αμφότερες).

1970s: Όπως και στη δεκαετία του '50, έτσι και σε αυτήν η Ρεάλ Σοσιεδάδ θα περάσει 10 απανωτές σεζόν στην πρώτη κατηγορία. Αυτήν τη φορά, όμως, έχει εδραιωθεί για τα καλά, τερματίζοντας σταθερά στο πρώτο μισό της βαθμολογίας. Μάλιστα, έχει και δύο συνεχόμενες Ευρωπαϊκές εξόδους, τις πρώτες στην ιστορία της! Για την ιστορία, αποκλεισμός από τη ΜΠάνικ Οστράβα στον πρώτο γύρο του ΟΥΕΦΑ τη σεζόν 74-75, και αποκλεισμός αυτή τη φορά στο δεύτερο γύρο, από την ιστορική Λίβερπουλ (προηγουμένως πέρασε από τη Γκρασχόπερς), την 75-76.

1980s: Με διαφορά η πιο πετυχημένη της ιστορίας της. Για να τα πω αναλυτικά θα χρειαζόμουν άρθρα ολόκληρα, οπότε περιληπτικά, σε 2 παραγράφους, απολαύστε την χρυσή περίοδο της Ρεάλ Σοσιεδάδ: Πρωτάθλημα: 2η θέση το 1980, ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟ 1981 ΚΑΙ ΤΟ 1982, ξανά 2η το 1988, σταθερά πάνω από τη μέση του πίνακα. Κύπελλο, κατάκτηση το 1987 (2-2, 4-2 πέν. επί της Ατλέτικο), τελικός το 1988 (ήττα 1-0 από Μπαρτσελόνα). Σούπερ Καπ Ισπανίας, κατάκτηση το 1982. 

Ευρώπη, τώρα, 3 φορές στο ΟΥΕΦΑ, με καλύτερη πορεία τα προημιτελικά του 1989 (αποκλείοντας Ντούκλα Πράγας, Σπόρτινγκ, Κολωνία, και αποκλείστηκε από τη Στουτγάρδη στα πέναλτι), 1 φορά στο Κυπελλούχων, και δύο φορές στο σημερινό Τσάμπιονς Λιγκ, με τη μία (1983) να φτάνει ως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από το μετέπειτα κάτοχο Αμβούργο!!!!!!!!

1990s: Αυτή η δεκαετία ήταν στη σκιά της άκρως επιτυχημένης προηγούμενης, ωστόσο και αυτή συνδυάστηκε με άλλα 10 χρόνια στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας, με μία 3η θέση το 1998, αλλά και 3 Ευρωπαϊκές εξόδους. Και οι 3 στο ΟΥΕΦΑ, όπου και στις 3 αποκλείστηκε κάπως πρόωρα, αλλά και μόνο αυτό δείχνει ότι έχει καθιερωθεί στην ελίτ του Ισπανικού, αλλά και Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

2000s: Μέχρι και το 2007 βρίσκονταν στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο, με εξαίρεση την εξαιρετική σεζόν 2002-03, που την βρήκε στη 2η θέση, όλες οι άλλες ήταν πολύ μέτριες και κάτω από τη μέση της βαθμολογίας, παλεύοντας για την παραμονή της. Το 2007 έπεσε στην Segunda, όπου έμεινε για 3 σεζόν. Είχε και μία Ευρωπαϊκή έξοδο, το 2003-04, η οποία μάλιστα ήταν εξαιρετική, αφού κατάφερε να φτάσει στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας Γαλατάσαράι και Ολυμπιακό στους ομίλους (πρώτη η Γιουβέντους), και αποκλείστηκε στους 16 ηρωικά από τη Λυών.

2010s: Το 2009-10 κατέκτησε για άλλη μια φορά τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας (πλέον Segunda Division), και ξανανέβηκε στην πρώτη (πλέον Primera Division ή La Liga). Μετά από δύο μέτριες σεζόν, ήρθε η εξαιρετική φετινή, στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.



Σημαντικές προσωπικότητες

Θα χωρούσαν κι άλλοι, αλλά προσπάθησα να ξεχωρίσω τους 4 σημαντικότερους παίκτες και τον σημαντικότερο προπονητή.


Ο ρέκορντμαν συμμετοχών (466) της Ρεάλ Σοσιεδάδ, Jesus Maria Zamora.


Ο αμυντικός Alberto Gorriz είναι ένας από τους λεγόμενους one-club-men, καθώς έπαιξε σε όλη του την καριέρα μόνο στη Ρεάλ Σοσιεδάδ (461 συμμ., 14 γκολ).

Ο Jesus Maria Satrustegui, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας, με 133 γκολ.


Juan Antonio Larranaga, έπαιξε για 14 χρόνια στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, έχοντας 460 συμμετοχές και 15 γκολ.

Ο John Toshack, με 3 θητείες στην ομάδα (συνολικά 8 χρόνια, 4-3-1), έχει κατακτήσει το κύπελλο Ισπανίας το 1987, ενώ έχει οδηγήσει τη Ρεάλ Σοσιεδάδ σε 2 εξαιρετικές Ευρωπαϊκές πορείες, με πιο χαρακτηριστική αυτή που είναι από τις καλύτερες στην ιστορία του σλλόγου, το 1989 (προημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ).



*Παιχνίδια της μοίρας. Το προηγούμενο μεγάλο αφιέρωμα σε ομάδα ήταν αυτό στη Σουόνσι, όπου και πάλι ο John Toshack θεωρούνταν ο πιο πετυχημένος προπονητής! Θυμηθείτε το εδώ.



Η φετινή σεζόν

Το φετινό απλά δεν περιγράφεται. Με 16 παίκτες από την ακαδημία κατάφερε να τερματίσει 4η! Ξεκίνησε με πολλά σκαμπανεβάσματα, όμως από την 11η αγωνιστική και μέχρι το τέλος είχε μόλις 2 ήττες!!!! Οι παίκτες παρουσίαζαν συνοχή στον αγωνιστικό χώρο, ήταν άκρως πειθαρχημένοι τακτικά και ο μαέστρος από τον πάγκο Φιλίπ Μοντανιέ έκανε πάντα ορθολογικότατες επιλογές 11άδας.





Ρόστερ

Τερμ.: Bravo, Zubikarai
Αμυν.: Carlos Martinez, Mikel Gonzalez, Inigo Martinez, Ansotegi, Cadamuro, Jose Angel, Estrada, de la Bella
Μέσ.: Elustondo, Bergara, Illaramendi, Xabi Prieto, Pardo, Zurutuza, Castro, Ros
Επιθ.: Vela, Griezmann, Agirretxe, Ifran



Το αστέρι

Ο Τσάμπι Πριέτο είναι ο αρχηγός και ο φυσικός ηγέτης της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Γεννημένος το 1983, είναι στις ακαδημίες της ομάδας από το 1997 και στην πρώτη ομάδα από το 2003, μετρώντας 296 συμμετοχές και 42 γκολ. Είναι κεντρικό χαφ, με πολυσύνθετο ρόλο, καθώς ανακόπτει επιθέσεις, κλέβει μπάλες, αλλά και οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας. Θεωρείται η σημαία του συλλόγου.





Μέλλον


Ευελπιστούμε να εξελιχθεί σε μία νέα Σεβίλλη/Βαλένθια, δηλαδή υπολογίσιμη δύναμη στο Ισπανικό πρωτάθλημα και σταθερή αξία στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, καθώς και να έχει καλές πορείες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Καλείται να έχει διοικητική και αγωνιστική σταθερότητα πάνω απ' όλα.






Εικόνες και βίντεο



Η πρωταθλήτρια ομάδα της σεζόν 1980-81.


Η πρωταθλήτρια ομάδα της σεζόν 1981-82.


Η κυπελλούχος ομάδα της σεζόν 1986-87.


Η ομάδα που επανέφερε τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στην Πριμέρα τη σεζόν 2009-10.


Οι οπαδοί της Ρεάλ Σοσιεδάδ σε συναναστροφή με αυτούς της Μπιλμπάο. 1 εικόνα, 1.000 λέξεις.





Ο τελικός του κυπέλλου το 1987, απέναντι στην Ατλέτικο, που έφερε τον τίτλο στην Ρεάλ Σοσιεδάδ (2-2, 4-2 πέν.)



Αφιέρωμα στην πρωταθλήτρια του 1980-81:






Πηγές





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου