Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Χρυσές εποχές: Άγιαξ του Total Football

Λόγω απουσίας την περασμένη Δευτέρα δεν μπορέσαμε να ανεβάσουμε άρθρο για τις Χρυσές εποχές, αλλά συνεχίζουμε κανονικά και αυτή την Παρασκευή σειρά έχει ο Άγιαξ στις αρχές της δεκαετίας του '70, που έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο και κατέκτησε πολλά τρόπαια.

Γενικά

Πολλοί τη θεωρούν την κορυφαία ομάδα όλων των εποχών. Οι παλαιότεροι μιλούν με απίστευτο θαυμασμό γι' αυτήν. Το σίγουρο είναι ότι άλλαξε τις ισορροπίες στο ποδόσφαιρο. Παίζοντας το ιστορικό total football, το οποίο ήταν θεαματικότατο και περιείχε συνεχείς εναλλαγές θέσεων, ασταμάτητες κινήσεις μακριά από τη μπάλα και πολλές μα πολλές φάσεις και σουτ, κατέκτησε 3 συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ.



Παίκτες κλειδιά




Γιόχαν Κρόιφ: Είμαι λίγος για να γράψω κάτι για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του αθλήματος... RESPECT.






Γιόχαν Νέεσκενς: Κεντρικό χαφ με πολυσύνθετο ρόλο. Άλλες φορές έβγαινε στα πλάγια με οβερλαπ για σέντρες, άλλες φορές πήγαινε κάθετα στον άξονα ώστε να σουτάρει, άλλες φορές μοίραζε κάθετες πάσες και άλλες φορές γυρνούσε πίσω ο Κρόιφ και αυτός πήγαινε καρφωτός στην επίιθεση. Απίστευτη τεχνική κατάρτιση.




Άρι Χάαν: Αμυντικό χαφ που είχε ρόλο να ανεβοκατεβαίνει στον άξονα. Από το να πατάει περιοχή και να σκοράρει μέχρι να γίνεται 3ο σέντερ μπακ πίσω. Πολύ δυνατό κορμί, ανίκητος στον αέρα και κατεύθυνε μαεστρικά τη μεσαία γραμμή.





Ρουντ ΚρολΑριστερό μπακ-χαφ-εξτρέμ. Παράξενη θέση ε; Κι όμως αυτό το ρόλο είχε ο Κρολ στην ομαδάρα του Άγιαξ. Από το να συνεισφέρει αμυντικά μέχρι το να μπαίνει στηνπ εριοχή για ασίστ και γκολ. Είχε φαρμακερή σέντρα και έκανε ασταμάτητα όβερλαπ λόγω του ότι ο Κέιζερ, ο αριστερός εξτρέμ, συνέκλινε συνεχώς και ανάγκαζε τον Κρολ να εκμεταλλεύεται τα ακούραστα πνευμόνια του και να έχει όλη την πλευρά.






Προπονητές


Ρίνους Μίχελς: Ο ιδιοφυής τεχνικός, ο άρχοντας του total football. Απίστευτες τακτικές γνώσεις, λάτρης της πειθαρχίας, δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο προπονητής που άλλαξε το ρου της ισοτρίας του ποδοσφαίρου. Κατάφερε να βρει απίστευτη χημεία στους παίκτες του παρά το περίπλοκο σύστημα και ήταν ο πρωτεργάτης αυτής της επιτυχίας μαζί με τον ΚΡΟΙΦ.





Στέφαν Κόβακτς: O Ρουμάνος τεχνικός βγήκε έτοιμη δουλειά από τον Μίχελς, αλλά μόνο άσχημα δεν τα πήγε από τότε που ανέλαβε, 1971. Στα δύο χρόνια που ήταν στον Άγιαξ πήρε όσους τίτλους διεκδίκησε (2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 ευρωπαϊκό σούπερ καπ, 1 διηπεριωτικό) εκτός ενός κυπέλλου. Λάτρης της πειθαρχίας, ενέπνεε σεβασμό σε όλους.






Εικόνες και βίντεο



Οι μπλούζες των αστεριών του Άγιαξ εκείνης της εποχής, απλωμένες στο σήμερα.



Μόλις έχουν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ του 1971 απέναντι στον Παναθηναϊκό.



Το ρόστερ του Άγιαξ με την κούπα του 1972.



Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόιφ.



Τα αστέρια της ομάδας, Κρόιφ και Νέεσκενς, ξαναντάμωσαν στη Μπαρτσελόνα.



Ο Γιόχαν Κρόιφ παραλαμβάνει το τρόπαιο του 1973.



Οι φίλοι του Άγιαξ εκείνη την εποχή γέμιζαν το γήπεδο πάντα.



Οι 3 τελικοί (κλικ στα links)


Τελικός 1971: Άγιαξ-Παναθηναϊκός 2-0:


Τελικός 1972: Άγιαξ-Ίντερ 2-0:


Τελικός 1973: Άγιαξ-Γιουβέντους 1-0:





Πηγές

2 σχόλια:

  1. για αυτην την ομαδα εχω ακουσει πολλα... καιρος ηταν να μαθω κατι παραπνω! ωραιο το αρθρο και τα βιντεο με τους τελικους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως οι γενιες που ειναι γεννημενες τις δεκαετιας του '50 και του '60 μιλανε συνεχως με θαυμασμο γι' αυτην οι περισσοτεροι εχουμε ακουσει μια ιστορια απο τον πατερα μας αν ειναι γεννημενος τοτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή