Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Chelsea FC Season Review (2012-2013)

Συνεχίζοντας τα αφιερώματα στις ομάδες για την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε, σειρά έχει η Τσέλσι.

Η ομάδα διαθέτει ένα από τα ποιοτικότερα ρόστερ στον κόσμο, ωστόσο παρουσίασε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της και αυτό παραλίγο να κοστίσει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λίγκ, όπως επίσης και την μη κατάκτηση τίτλου.


Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα γεγονότα του 2012/2013...

Pre-season



Η σαιζόν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Η Τσέλσι είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, πραγματοποιώντας έναν άθλο, με τον Ντι Ματέο στον πάγκο, αποκλείοντας στην πορεία (μεταξύ άλλων) Μπαρτσελόνα, Νάπολι και νικώντας την Μπάγερν στον τελικό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ντι Ματέο είχε επωμισθεί την ευθύνη να οδηγήσει την Τσέλσι και την αγωνιστική περίοδο 2012/2013.Ο Αμπράμοβιτς αποφάσισε να κάνει μια εκκαθάριση του ρόστερ και ταυτόχρονα να φέρει νέους παίκτες για να ενισχύσει την ομάδα.

Αποχώρησαν οι  (αναφορά σε βασικούς παίκτες) :

Ντρογκμπά          (λήξη συμβολαίου)
Μποσίνγκουα      (λήξη συμβολαίου)
Καλού                 (λήξη συμβολαίου)
Μειρέλες            (8.800.000, Φενέρ)
Εσιέν                   (δανεικός στην Ρεάλ)

Αποκτήθηκαν (μεταξύ άλλων) οι : 

 Μάριν                (8.860.000)
 Αζάρ                   (40.470.000)
 Όσκαρ                (31.620.000)
 Μόουσες            (11.380.000)
 Αθπιλικουέτα     (9.000.000)

Την χειμερινή περίοδο αποχώρησε ο Στάριτζ (13.200.000, Λίβερπουλ) και αποκτήθηκε ο Μπα (7.000.000)

Στα πρώτα επίσημα ματς τον Αύγουστο ήρθε και η απώλεια δύο τίτλων. Ήττα με 2-3 στο Charity Shield από την Σίτυ και ήττα με 1-4 από την Ατλέτικο. 



Η πορεία στην Premier Leage



Στο πρωτάθλημα οι πρώτες νίκες έφεραν και ένα κλίμα αισιοδοξίας σε παίκτες και οπαδούς. Η πρώτη ισοπαλία εκτός έδρας (0-0) με την ΚΠΡ , δεν φάνηκε να επηρεάζει την ομάδα που μάλιστα κατάφερε να πάρει δύο σπουδαία διπλά (1-2 την Άρσεναλ και 2-4 την Τότεναμ). Η πρώτη ήττα  ήρθε από την Γιουνάιτεντ με 2-3 εντός έδρας...

Από εκείνο το σημείο και μετά ήρθαν συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα με αρκετές ισοπαλίες και ήττες.Συγκεκριμένα 4 ισοπαλίες και 3 ήττες συνεχόμενες! Ακολούθησε η απόλυση του Ντι Ματεο και η απώλεια ακόμα ενός τίτλου από την Κορίνθιανς. Η κακή φόρμα συνεχίστηκε για άλλους δυο μήνες στο πρωτάθλημα (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) βγάζοντας την ομάδα εκτός στόχων...

(Σε αυτό το σημείο είχα γράψει το εξής άρθρο : http://betgrass.blogspot.gr/2013/02/chelsea-2012-2013.html )

Από τον Μάρτιο και μετά ήρθαν και τα καλά αποτελέσματα στην Premier Leage και ο τελικός τερματισμός στην 3η θέση με 75 βαθμούς. Σημαντικές οι εκτός έδρα νίκες με Γιουνάιτεντ (0-1), Άστον Βίλα και Φούλαμ (1-2 και 0-3 αντίστοιχα) σε περίοδο που ''καιγόντουσαν'' για βαθμούς και οι δυο...



Η πορεία στα κύπελλα Αγγλίας (F.A / Carling Cup)



Στο Carling λοιπόν όλα ξεκίνησαν με μία εύκολη νίκη με 6-0 απέναντι στους Wolves, ενώ ακολούθησε το 5-4 (μετά από παράταση) με την Γιουνάιτεντ, 3 μόλις ημέρες μετά τον προηγούμενο αγώνα μεταξύ των δύο αντιπάλων (2-3 στο πρωτάθλημα). Η Λίντς δεν στάθηκε εμπόδιο (1-5), αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού ήρθε η επώδυνη ήττα με 0-2 εντός έδρας από την Σουόνσι. Ο επαναληπτικός έληξε 0-0 και έτσι η Τσέλσι αποκλείστηκε, ενώ η Σουόνσι ,στην συνέχεια ,κατέκτησε το κύπελλο .

Στο F.A κατάφερε να αποκλείσει την Σάουθαμπντον την Μπρέντφορντ  και την Μίντλεσπρο(1-5 , 4-0 ,0-2 αντίστοιχα).Στα προημιτελικά απέναντι στην Γιουνάιτεντ πραγματοποίησε καλό παιχνίδι και πήρε την ισοπαλία με 2-2. Στον επαναληπτικό στο Στάνφορντ κέρδισε με 1-0  (περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: http://betgrass.blogspot.gr/2013/04/chelsea-man-united-match-review.html).Όμως στον ημιτελικό ηττήθηκε από την Σίτυ , με το F.A  να καταλήγει τελικά στην Γουίγκαν (η οποία υποβιβάστηκε).



Η πορεία στην Ευρώπη ( Champions Leage/ Europa Leage)




Σε κανένα ματς του Τσάμπιονς Λίγκ δεν έπεισε με την απόδοσή της η Τσέλσι. Οι ήττες με 3-0 και 2-1 από Γιουβέντους (ακολούθησε η απόλυση του Ντι Ματέο) και Σαχτάρ ήταν αρκετές να αφήσουν εκτός συνέχειας την  περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι 3 νίκες με Νόρτζελαντ  και Σαχτάρ (3-2 εντός) δεν ήταν αρκετές να σώσουν την παρτίδα.

Στο Γιουρόπα όμως, οι Μπλέ έδειξαν άλλο αγωνιστικό πρόσωπο, με την σφραγίδα του Μπενίτεθ.

Τον (μεταβατικό μήνα) Φεβρουάριο με αντίπαλο την Σπάρτα Πράγας, ο Όσκαρ σκόραρε στην Πράγα( 0-1) ενώ στον επαναληπτικό ο Αζάρ ισοφάρισε στο τέλος του παιχνιδιού σε 1-1 στέλνοντας την Τσέλσι στην επόμενη φάση.

Η Στεάουα αποτέλεσε δύσκολο αντίπαλο. Ωστόσο η Τσέλσι κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0  (από τον πρώτο αγώνα) και να κερδίσει τελικά με 3-1 στον επαναληπτικό.Ακολούθως, νίκη με το ίδιο σκορ απέναντι στην Ρουμπίν (εντός έδρας) και (ανώδυνη) ήττα με 3-2 στην Ρωσία.

Στην ημιτελική πλέον φάση η Τσέλσι θα αντιμετώπιζε την Βασιλεία. Με γκολ των Μόουσες και Λουίζ (στο 90!) κέρδισε με 1-2 , ενώ στον επαναληπτικό με 3-1.

Στον τελικό αντιμετώπισε την Μπενφίκα κερδίζοντας 2-1 με το ''χρυσό γκολ'' του Ιβάνοβιτς (αναλυτικό άρθρο για τον αγώνα εδώ : http://betgrass.blogspot.gr/2013/05/benfica-chelsea-1-2-to-epiko-finale-tou.html).


**Αξίζει να επισκεφτείτε και τη σελίδα με τα αποτελέσματα για να σχηματίσετε μια καλύτερη άποψη για την χρονιά που ολοκληρώθηκε: http://www.chelseafc.com/fixtures-results .



Η συνέχεια...




Με τον Μουρίνιο πλέον στον πάγκο, όλα δείχνουν ότι ξεκινά μια νέα εποχή για την Τσέλσι.
Ο Πορτογάλος τεχνικός απολαμβάνει την εύνοια του Αμπράμοβιτς (του διαθέτει 100.000.000 για μεταγραφές)  και την θερμή υποστήριξη των οπαδών της ομάδας. 

Η πρώτη μεταγραφή που έγινε είναι ο Σίρλε (περίπου 20.000.000) από την Λεβερκούζεν,ενώ αναμένεται να αποκτηθούν και άλλοι παίκτες. Σενάρια έχουν ακουστεί πολλά (έχοντας φτάσει σε εκνευριστικό σημείο :http://betgrass.blogspot.gr/2013/06/oxi-allo-metagrafiko-karvouno.html)
και θα ακουστούν και άλλα τις ερχόμενες εβδομάδες . Το σίγουρο είναι πάντως πως ο Μουρίνο δεν... βιάζεται να κάνει μεταγραφές.

Όπως και να έχει, οι στόχοι για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος (προτεραιότητα) και η διάκριση στην Ευρώπη. Δευτερεύων στόχοι θα αποτελούν τα κύπελλα Αγγλίας.

6 σχόλια:

  1. Με τον Μουρινιο πιστευω πως ειναι μεγαλο φαβορι για τιτλο, μαζι με Μαν Γιουν, αλλα χρειαζεται επειγοντως αμυντικο χαφ, για να μην πω 2, και εναν πρωτοκλασατο φορ.

    Για φετος εχουν καποια ελαφρυντικα οι παικτες, καθως εβγαλαν καμια 60αρια ματς, και κατα τη γνωμη μου η χρονια ειναι πετυχημενη ετσι οπως εξελιχθηκε, αφου και 3οι βγηκατε Γιωργο και το Γιουροπα πηρατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μεχρι στιγμης, απο τοτε που ανελαβε ο Αμπραμβιτς δεν περασε χρονια που η Τσελσι να μην κατεκτησε καποιον τιτλο...
      οποτε αναποφευκτα τα στανταρ ειναι υψηλα. το αν ηταν επιτυχημενη η χρονια , αυτο μπορει να το κρινει ο καθενας, εγω αφου κερδισαμε ευρωπαικο τιτλο θεωρω οτι καναμε σχετικα καλη σαιζον

      Διαγραφή
  2. Ένα ωραίο άρθρο από έναν ανερχόμενο συντάκτη-αθλητικογράφο.Συνέχισε έτσι φίλε Γιώργο...΄Αλλαξε όμως ομάδες!!!!!Manchester Un.for everrrrrrrrrrrrr :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιουναιτεντ ο Γιωργος;; απαπαπαπα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή