Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

TOP 100 ποδοσφαιριστές όλων των εποχών: 31-40

Καλησπέρα σε όλους. Επιστρέφει η σειρά αφιερωμάτων μας στους 100 κορυφαίους όλων των εποχών και όσο πάει και ανεβαίνουμε. Πλέον βλέπουμε πολύ μεγάλους ηγέτες και παίκτες που κατέκτησε αναρίθμητους τίτλους και διακρίσεις στην καριέρα τους. Πάμε να δούμε την 10άδα 31-40.








40. Ρομάριο

Ο σύγχρονος Πελέ! Από τους κορυφαίους του κόσμου στα 90s. Βραζιλιάνος καθαρόαιμος σέντερ φορ, κίνδυνος-θάνατος μέσα στην περιοχή με απίστευτη ταχύτητα, τεχνική, τοποθετήσεις και ίσως τα καλύτερα τελειώματα που έχουν υπάρξει. Λέγεται ότι συμπεριλαμβανομένων των φιλικών ο Ρομάριο σκόραρε πάνω από 1.000 γκολ στην καριέρα του! Έπαιξε σε μπόλικες ομάδες σε όλο τον κ΄σομο, με την καλύτερη απόδοση να έχει στις Βάσκο ντα Γκάμα (4 θητείες), Αϊντχόφεν (5 χρόνια, 6 τίτλοι, 3 φορές τοπ σκόρερ πρωταθλήματος), Μπαρτσελόνα (σταρ, 2 χρόνια, 1 πρωτάθλημα, 1 τελικός Τσουλου, πρώτος σκόρερ πρωταθλήματος). Κατέκτησε πάρα πολλούς συλλογικούς και ατομικούς τίτλους που θέλουν ξεχωριστό αφιέρωμα για να αναφερθούν! Με την εθνική Βραζιλίας είχε τρομερά επιτεύγματα, με κορυφαίο όλων φυσικά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλο του 1994, όπου σκόραρε 5 γκολ, ήταν ο ηγέτης και αναδείχθηκε MVP του τουρνουά! Με την εθνική είχε 70 συμμετοχές και 55 γκολ (3ος σκόρερ όλων των εποχών). Βίντεο ΕΔΩ.




39. Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες

Από τους κορυφαίους αν όχι ο κορυφαίος δεξιός μπακ τις δεκαετίες του '60 και του '70, με τρομερές επιθετικές και αμυντικές αρετές και συχνό σκοράρισμα. Έπαιξε με πολύ μεγάλη επιτυχία σε κορυφαίες βραζιλιάνικες ομάδες όπως Φλαμένγκο, Φλουμινένσε, Σάντος (445 συμμετοχές και 6 τίτλους σε 8 χρόνια με τη Σάντος), ενώ στη δύση της καριέρας του είχε πολύ επιτυχημένο πέρασμα και από τις ΗΠΑ σε Νιου Γιορκ Κόσμος και Καλιφόρνια Σερφ. Το πικ του βέβαια ήταν με την εθνική Βραζιλίας, όταν ήταν χρυσό μέλος και αρχηγός της απίστευτης ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, σκοράροντας μάλιστα στον τελικό κόντρα στην Ιταλία ένα από τα κορυφαία γκολ στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης. Βίντεο ΕΔΩ.




38. Τζιουσέπε Μεάτσα

Ο πρώτος σπουδαίος σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου! Έκανε ότι ήθελε στα γήπεδα από το 1927 και για 20 χρόνια, ένας πληρέστατος επιθετικός με απίστευτη έφεση στο γκολ και ηγετικά χαρακτηριστικά! Είναι ο κορυφαίος παίκτης κατά πολλούς στην ιστορία της Ίντερ (εξ ου και η ονομασία του σταδίου της) και από τους κορυφαίους Ιταλούς ever. Με την Ίντερ έκανε απίστευτα πράγματα (14 σεζόν σύνολο σε 2 θητείες, 408 συμμετοχές, 284 γκολ -πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας-, 3 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο), ενώ έπαιξε και στις Μίλαν, Γιουβέντους, Βαρέζε, Αταλάντα. Τα απίστευτα κατορθώματά του όμως δεν τελειώνουν εδώ. Με την εθνική Ιταλίας κατέκτησε 2 συνεχόμενα Μουντιάλ(!), του 1934 και του 1938, και είναι δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών της σκουάντρα ατζούρα με 33 γκολ σε 53 συμμετοχές. Βίντεο ΕΔΩ.





37. Κλοντ Μακελελέ

Ο κορυφαίος σύγχρονος καθαρόαιμος αμυντικός χαφ και ο άνθρωπος έβαλε πολύ σημαντικό λιθαράκι στην εξέλιξη της θέσης. Απίστευτο τρεχαντήρι, πνευμόνια, δύναμη και πρώτη πάσα, αλλά και διάρκεια στην απόδοσή του. Αφού πέρασε 8 πολύ καλά χρόνια σε Ναντ (ιστορικό πρωτάθλημα το 1995 στα 22 του), Μαρσέιγ και Θέλτα, το 2000 πήρε τη μεγάλη μεταγραφή στη Ρεάλ. Έκανε 3 απίστευτες σεζόν, όντας ο ακούραστος εργάτης πίσω από τους γκαλάκτικος, κατακτώντας 7 τίτλους (1 τσουλου), όμως το 2003 θυσιάστηκε στο βωμό των σταρ, με τη Ρεάλ να κάνε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της! Τη 5ετία 2003-2008 ήταν εκ των μεγάλων ηγετών της Τσέλσι και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη γιγάντωσή της στα πρώτα χρόνια εποχής Αμπράμοβιτς (217 συμμετοχές, 6 τίτλοι), ενώ έκλεισε την ένδοξη καριέρα του με 3 χρόνια στην Παρί Σεν Ζερμέν (1 κύπελλο Γαλλίας). Ήταν φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής Γαλλίας τον 21ο αιώνα, αφού παρότι έκανε το ντεμπούτο του το 1995, δεν ήταν βασικό μέλος ακόμα και δεν ήταν μαζί στις κατακτήσεις του Μουντιάλ 1998 και Euro 2000. Κατέγραψε 71 συμμετοχές και είχε πολύ σημαντικό ρόλο στο να φτάσει η Γαλλία ως τον τελικό στο Μουντιάλ του 2006. Βίντεο ΕΔΩ.




36. Φίλιπ Λαμ

Ο καλύτερος μπακ της εποχής μας, ο άνθρωπος που εδώ και χρόνια θαυμάζει όλη η υφήλιος. Παίζει και στα 2 άκρα της άμυνας, ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και στον άξονα και ανταποκρίνεται εξίσου καλά, αφού είναι απίστευτα ευέλικτος τακτικά, με απίστευτη οξυδέρκεια, φυσική κατάσταση, αντίληψη, ταχύτητα, τεχνική και πάνω απ' όλα σταθερότητα όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ της Μπάγερν και της εθνικής Γερμανίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στη Μπάγερν παίζει από τα 12 του, και είναι επαγγελματίας εδώ και 13 χρόνια (με διάλειμμα 2 σεζόν δανεικός στη Στουτγάρδη). Έχει αγωνιστεί σε 434 ματς, έχει σκοράρει 13 φορές, και έχει κατακτήσει 19 τίτλους, μεταξύ των οποίων το Τσάμπιονς Λιγκ του 2013 (έχει και 2 χαμένους τελικούς το 2010 και το 2012)! Με τα πάντσερ, είναι βασικότατος από το 2000 μέχρι που σταμάτησε και αρχηγός για πολλά χρόνια, έχοντας καταγράψει 113 συμμετοχές (4ος όλων των εποχών), 5 γκολ, έχοντας αγωνιστεί σε όλες τις επιτυχημένες διοργανώσεις της σύγχρονης εθνικής Γερμανίας (3 συνεχομένες φορές -2006,2010,2014- στην dream team του Μουντιάλ!), με αποκορύφωμα φυσικά την κατάκτηση του Μουντιάλ το περασμένο καλοκαίρι όπου πραγματικά έδωσε ρέστα, και κατόπιν ανακοίνωσε την απόσυρσή του. Πραγματικά ό,τι κι αν γράψουμε γι' αυτόν τον παίκτη είναι λίγο. Βίντεο ΕΔΩ.




35. Πίτερ Σμάιχελ

Ο κορυφαίος τερματοφύλακας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο άνθρωπος που έδειξε το που μπορεί να φτάσει ένα ταλέντο κάτω από τα δοκάρια, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές με τις αποκρούσεις του και έχοντας τη στόφα μεγάλου ηγέτη. Τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του ήταν φυσικά η 8ετία (1991-99) στη Γιουνάιτεντ, όπου ήταν βασικότατος (393 συμμετοχές) και κατέκτησε 14 τίτλους (τρεμπλ το 1999!)!. Έπαιξε επίσης με πολύ μεγάλη επιτυχία στις Μπρόντμπι, Σπόρτινγκ, Άστον Βίλα και Μαν Σίτι, κατακτώντας τίτλους σχεδόν παντού. Να σημειωθεί ότι στην συλλογική του καριέρα σκόραρε και 10 γκολ!! Με την εθνική Δανίας, ήταν ο ηγέτης της για πολλά χρόνια, καταγράφοντας 129 συμμετοχές (ρέκορντμαν συμμετοχών, σκόραρε και 1 γκολ), έχοντας καταλυτική συμβολή στο θαύμα που έγινε στο Euro 1992 το οποίο κατέκτησε η ομάδα του! Βίντεο ΕΔΩ.




34. Ερίκ Καντονά

Ένας από τους κορυφαίους Γάλλους, που δεν έκανε πολλά περισσότερα στην καριέρα του λόγω χαρακτήρα, και ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της σύγχρονης Πρέμιερ Λιγκ. 10άρι και επιθετικός, με απίστευτη τεχνική κατάρτιση και γκολ με ποικίλους τρόπους, αλλά και μεγάλο ταπεραμέντο. Αφού τρέλανε κόσμο στην πατρίδα του με διάφορες ομάδες (Οσέρ, Μαρσέιγ, Μπορντό, Μονπελιέ, Νιμ), έπαιξε για λίγο καιρό στη Λιντς και πήρε τη μεταγραφή για τη Μαν Γιουν, όπου πέρασε τα καλύτερά του χρόνια, εκεί έκλεισε την καριέρα του (σχετικά μικρός, στα 31 λόγω τραυματισμών) και λατρεύτηκε σαν θεός. Με τη Γιουνάιτεντ κατέγραψε 185 συμμετοχές και 82 γκολ, κατέκτησε 9 τίτλους και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στα πρώιμα χρόνια της εποχής Φέργκιουσον. Με την εθνική Γαλλίας είχε 45 συμμετοχές και 20 γκολ (θα είχε πολύ περισσότερες/α αν δεν είχε συνεχώς διενέξεις με προπονητές). Πολύ μεγάλος παίκτης! Βίντεο ΕΔΩ.




33. Αντρές Ινιέστα

Ίσως ο κορυφαίος σύγχρονος Ισπανός ποδοσφαιριστής και ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Ο τρόπος που χειρίζεται τη μπάλα καθηλώνει τους θεατές ανά τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, και είναι από τους κορυφαίους εκφραστές του τίκι-τάκα. Είναι ένα από τα σημαντικότερα κλειδιά (αν όχι το σημαντικότερο) στις παράλληλες απίστευτες επιτυχίες των Μπαρτσελόνα και εθνικής Ισπανίας! Στη Μπαρτσελόνα παίζει από το 2002, έχει 549 συμμετοχές (3ος όλων των εποχών) και 53 γκολ, και μαζί με τον Τσάβι και τον Μέσι είναι οι βασικοί συντελεστές στη δημιουργία μία εκ των κορυφαίων ομάδων όλων των εποχών που κατέκτησε όλους τους τίτλους σε μικρό χρονικό διάστημα (ο Ινιέστα συνολικά με τη Μπαρτσελόνα έχει 24 τίτλους, εκ των οποίων 4 Τσάμπιονς Λιγκ!). Και με την Ισπανία όμως συνεχίζει να γράφει ιστορία: 102 συμμετοχές, 12 γκολ, έχει κατακτήσει 1 Μουντιάλ (σκόρερ του μοναδικού γκολ του τελικού!) το 2010 και 2 Euro (2008, 2012-MVP του τουρνουά-)! Τα ατομικά του επιτεύγματα αμέτρητα. Οι αριθμοί του πραγματικά προκαλούν ίλιγγο! Απίστευτος παίκτης! Βίντεο ΕΔΩ.




32. Γκαμπριέλ Μπατιστούτα

Ο απόλυτος ορισμός του σέντερ φορ! Τρομερό ένστικτο killer, πάντα ήξερε πού και πώς να τοποθετηθεί ώστε να σκοράρει, είχε τρομερά δυνατά και τα δυο του πόδια, καταπληκτικός και στον αέρα και μεγάλος ηγέτης, θα είχε φτάσει ακόμα ψηλότερα αν έπαιζε σε μία τοπ ομάδα! Αφού πέρασε 3 σεζόν με 3 διαφορετικές ομάδες στη χώρα του, την Αργεντινή (Νιούελς Ολντ Μπόις, Ρίβερ Πλέιτ, Μπόκα Τζούνιορς), το 1991 πήρε τη μεταγραφή στη Φιορεντίνα, που απογείωσε την καριέρα του. Στους βιόλα έπαιξε ως το 2000, θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων τους παικτών όλων των εποχών, και κατέγραψε 333 συμμετοχές, 207 γκολ (2ος σκόρερ ever), κατέκτησε 3 τίτλους και λατρέυεται σαν θεός! Κατόπιν, αγωνίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία σε μία άλλη μεγάλη ομάδα της Ιταλίας, τη Ρόμα (83 συμμ., 33 γκολ, 1 πρωτάθλημα και 1 σούπερ καπ Ιταλίας το 2001)! Έπαιξε για ένα 6μηνο και στην Ίντερ (12-2) και έκλεισε την καριέρα του με 2 σεζόν στην Αλ Αράμπι του Κατάρ (21-25!). Και με την εθνική Αργεντινής δεν πήγαν πίσω τα κατορθώματά του: Παραμένει πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της (56 γκολ σε 78 συμμετοχές!), κατέκτησε 2 Κόπα Αμέρικα και 1 Συνομοσπονδιών και αγωνίστηκε σε πάρα πολλές μεγάλες διοργανώσεις, σκοράροντας σε πολλά μεγάλα παιχνίδια! Βίντεο ΕΔΩ.




31. Κριστιάνο Ρονάλντο

Μαζί με τον Λιονέλ Μέσι... ελέγχουν τον ποδοσφαιρικό κόσμο τα τελευταία 7-8 χρόνια! Ο Κριστιάνο Ρονάλντο (αφιέρωμα ΕΔΩ) είναι ένας εξτρέμ με μαγική τεχνική, φυσική κατάσταση που δεν έχει κανένας άλλος (και είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς) και είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους σκόρερ που έχουν υπάρξει! Κινείται σε απίστευτους ρυθμούς και σπάει συνεχώς ρεκόρ! Τα τελευταία 6 χρόνια είναι το αστέρι της Ρεάλ (313 γκολ σε 300 ματς(!), 2ος σκόρερ όλων των εποχών της Ρεάλ, 7 τίτλοι -1 τσ.λ.(2014, σκόρερ στον τελικό-), ενώ προηγουμένως είχε άλλα 6 χρόνια στη Μαν Γιουν όπου τρέλανε κόσμο από μικρή ηλικία (292 συμμ., 118 γκολ, 9 τίτλοι -1 τσ.λ.(2008), σκόρερ ξανά στον τελικό-). Άρχισε την καριέρα του από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Είναι ο ήδη πρώτος σκόρερ όλων των εποχών και 2ος σε συμμετοχές της εθνικής Πορτογαλίας (55 γκολ σε 120 συμμετοχές), έχοντας αγωνιστεί σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της ομάδας από το 2004 και μετά, και είναι αρχηγός της εδώ και πολλά χρόνια! Παρότι έκλεισε τα 30, παραμένει σε κορυφαίο επίπεδο η απόδοσή του και σίγουρα έχει πολλά ακόμα να προσφέρει. Έχει άπειρα ατομικά κατορθώματα, με κορυφαία όλων φυσικά τις 3 Χρυσές Μπάλες (2008, 2013, 2014)! Βίντεο ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου