Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Αφιέρωμα στον Nicolas Anelka

Καλησπέρα σε όλους. Για σήμερα σας έχουμε ένα αφιέρωμα στον σπουδαιότερο σύγχρονο ΓΥΡΟΛΟΓΟ των γηπέδων, τον Γάλλο επιθετικό Νικολά Ανελκά.











Συλλογική καριέρα



Ο Νικολά Ανελκά γεννήθηκε στη Γαλλία στις 14 Μαρτίου του 1979. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε το 1996 με την Παρί Σεν Ζερμέν. Έκανε 12 συμμετοχές και 1 γκολ και ήταν φανερά τα δείγματα του ταλέντου του.

Έτσι, το Γενάρη του 1997 έκανε πολύ γρήγορα, σε ηλικία 18 ετών, το άλμα στην Πρέμιερ Λιγκ, υπογράφοντας στην Άρσεναλ. Στην Άρσεναλ σε 2,5 χρόνια κατέγραψε 90 συμμετοχές και 28 γκολ, κατακτώντας 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο και 1 Κομιούνιτι Σιλντ (σκόραρε και στους 2 τελικούς, κυπέλλου και Κομιούνιτι)! Έκανε και το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης, ανακηρύχθηκε καλύτερος νέος παίκτης και στην καλύτερη 11άδα της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 1998-99!

Το 1999 ο Γάλλος έκανε τη μεταγραφή για τους Γκαλάκτικος της Ρεάλ (ο ίδιος φυσικά ποτέ δεν χαρακτηρίστηκε έτσι). Έπαιξε μία σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης, αγωνιζόμενος σε 33 ματς, σκόραρε 7 γκολ και κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ του 2000, όντας βασικός στον τελικό!!

Το 2000 επέστρεψε στην αγαπημένη του Παρί για να αγωνιστεί ξανά, όντας πιο ώριμος πλέον και με πολλές εμπειρίες από μεγάλες ομάδες σε ηλικία μόλις 21 ετών! Σ' αυτόν τον 1,5 στην Παρί, είχε 57 συμμετοχές και 18 γκολ, ενώ κατέκτησε το κύπελλο Ιντερτότο του 2001.


Το χειμώνα του 2002 ο Ανελκά δόθηκε δανεικός στη Λίβερπουλ. Είχε πολύ καλή παρουσία σε αυτή την επιστροφή του στην Αγγλία, έχοντας σε 6 μήνες 22 συμμετοχές και 5 γκολ με τη φανέλα των Reds.

Κατόπιν, αποδεσμεύτηκε από την Παρί και παρέμεινε στην Αγγλία, μετακομίζοντας στο Μάντσεστερ για λογαριασμό της Σίτι, αρκετά χρόνια πριν εισχωρήσουν σε αυτή οι Άραβες και γίνει δύναμη. Στη Μαν Σίτι έπαιξε 2,5 χρόνια, καταγράφοντας 103 συμμετοχές και 45 γκολ, έχοντας για άλλη μια φορά εξαιρετική παρουσία σε αγγλική ομάδα.

Το χειμώνα του 2005 ο Νικολά αποχώρησε και δοκίμασε την τύχη του και στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στη Φενερμπαχτσέ. Στη Φενέρ αγωνίστηκε 1,5 χρόνο, κατακτώντας το πρωτάθλημα του 2004-05, ενώ συνολικά με τη φανέλα των Τούρκων είχε 57 συμμετοχές και 16 γκολ.

Το 2006 επέστρεψε και πάλι στην Αγγλία για λογαριασμό της Μπόλτον που τότε περνούσε καλά χρόνια και έγινε ο ηγέτης της ομάδας. Έπαιξε εκεί 1,5 χρόνο (του είχε γίνει... συνήθεια πλέον να παίρνει μεταγραφές το χειμώνα), καταγράφοντας 61 συμμετοχές και 23 γκολ.

Το Γενάρη του 2007 πήρε τη μεταγραφή στην ομάδα με την οποία πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του και συνδέθηκα άμεσα μαζί της. Ο λόγος για την Τσέλσι, στην οποία ο Ανελκά αγωνίστηκε επί 4 χρόνια παρακαλώ (πράγμα εντελώς πρωτόγνωρο για τον ίδιο), έχοντας καταπληκτική παρουσία και αγαπήθηκε από τους οπαδούς!

Highlight της παρουσίας του στην Τσέλσι αλλά και γενικά της καριέρας του ήταν αναμφίβολα η σεζόν 2008-09. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ (19 γκολ, φώτο, και στην καλύτερη 11άδα του πρωταθλήματος) αλλά και του FA Cup (4 γκολ, το οποίο και κατέκτησε την ίδια χρονιά)! Επίσης, την επόμενη χρονιά κατέκτησε και το νταμπλ της Αγγλίας, αλλά και το Κομιούνιτι Σιλντ! Συνολικά με τη φανέλα της Τσέλσι είχε 184 συμμετοχές και 59 γκολ!

To Γενάρη του 2012 (6 μήνες πριν η Τσέλσι κατακτήσει το Τσουλου) αποχώρησε από τας Ευρώπας και πήγε στην Ασία για να πάρει λίγο και απο εκεί.. μυρωδιά. Συγκεκριμένα, πήγε να αγωνιστεί στη Σανγκάι Σενχούα (λίγους μήνες μετά έγιναν και συμπαίκτες με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά και στην Κίνα, με τον οποίο στην Τσέλσι είχαν συνθέσει τρομερό δίδυμο). Έπαιξε έναν ολόκληρο χρόνο εκεί, αγωνιζόμενος σε 23 ματς, σκοράροντας μόλις 3 γκολ.

Έτσι, το χειμώνα του 2013 ο Ανελκά επέστρεψε στην Ευρώπη και πήγε για πρώτη φορά στην Ιταλία, για λογαριασμό της Γιουβέντους. Ποτέ ωστόσο δεν φάνηκε να υπολογίζεται από τον Κόντε, αφού καθότι πανηγύρισε το Σκουντέτο, αγωνίστηκε μόλις σε 3 ματς με τη φανέλα της Γιούβε.

Το καλοκαίρι του 2013 επιστρέφει και πάλι στην Αγγλία, για να αγωνιστεί στην 6η (!) αγγλική ομάδα της καριέρας του, τη Γουέστ Μπρομ. Σκοράρει 2 γκολ σε 12 ματς, ωστόσο λόγω του αντισημιτικού χαιρετισμού του εν ώρα πανηγυρισμού (φώτο) χάνει πολλά ματς από την τιμωρία που του επέβαλε η FA.

Το Σεπτέμβρη του 2013 επιστρέφει στην Ασία και στην Ινδία, ώστε να είναι ένα από τα πολλά αστέρια που κλήθηκαν να αγωνιστούν στο νεοσύστατο πρωτάθλημα των Ινδών. Παίρνει συγκεκριμένα μεταγραφή στη Μουμπάι Σίτι (γνωστή σε εμάς ως Βομβάη), όπου είναι μέχρι σήμερα παίκτης-προπονητής, έχοντας 7 συμμετοχές και 2 γκολ. Φέτος στοχεύει να πάει ακόμα καλύτερα στην Ινδία στο διπλό ρόλο που έχει!





Στην εθνική



Αφού κατέκτησε το Euro 1997 με την εθνική U18 της Γαλλίας, το 1998 σε ηλικία 17 ετών έγινε μέλος της αντρικής εθνικής ομάδας! Ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Euro 2000 και το Συνομοσπονδιών του 2001 (βασικός στον τελικό) και έπαιξε στην εθνική σε αρκετές μεγάλες διοργανώσεις μέχρι το 2010! Συνολικά με το εθνόσημο στο στήθος ο Ανελκά αγωνίστηκε σε 69 ματς και σκόραρε 14 γκολ.




Τρόπος παιχνιδιού



Ο Ανελκά είναι φύσει σέντερ φορ περιοχής, μπορεί όμως να παίξει και 10άρι αλλά και στα δεξιά της επίθεσης, λόγω της ταχύτητας και της ευελιξίας που έχει. Είναι πολύ καλός στον αέρα, έχει πολύ καλά τελειώματα και χαρακτηρίζεται από τη συνεχή κίνησή του χωρίς τη μπάλα και γενικά πάντα ψάχνεται να απειλήσει με το πολύ καλό δεξί του πόδι.





Βίντεο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου