Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Το "πεσμένο" Ιταλικό πρωτάθλημα

Το Μεγάλο Σάββατο παρακολουθούσα (λόγω στοιχήματος) τον αγώνα Λάτσιο - Τορίνο. 3-3 τελικό αποτέλεσμα. Το Europa League στην Ιταλία το κυνηγούν αυτή την στιγμή ούτε λίγο ούτε πολύ έξι ομάδες για να μην πω επτά, βάζοντας μέσα και την Αταλάντα.

Πιθανότατα απ' ότι διάβασα θα βγει Ευρώπη και ο έκτος της βαθμολογίας, αφού στον τελικό Κυπέλλου θα συναντηθούν δύο ομάδες που είναι εντός πεντάδας (Νάπολι - Φιορεντίνα).

Παρόλα αυτά η αλήθεια είναι (και την γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν για χρόνια το Ιταλικό πρωτάθλημα) ότι οι ομάδες είναι "πεσμένες". Δηλαδή ένα επίπεδο κάτω από αυτό που ήταν τα περασμένα χρόνια . . .


Μπορεί κάποιοι να βλέπουν 6-7 ομάδες να διεκδικούν το Europa League (βάση βαθμολογίας) όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το επίπεδο παραμένει ίδιο με παλιά. Αντίθετα... Το επίπεδο έχει πέσει και παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας έχουν χάσει την δυναμική τους (Ίντερ, Μίλαν).

Η Γιουβέντους κάνει την διαφορά. Δεν είναι μόνο ένα αλλά δύο επίπεδα πάνω από κάθε άλλη Ιταλική ομάδα. Η ψαλίδα ανάμεσα στην Γιουβέντους και στις άλλες ομάδες άνοιξε αρκετά φέτος. Μόνο η Ρόμα κράτησε κάπως τα προσχήματα αλλά κι' αυτή αν είχε δύο ματς την εβδομάδα λόγω Ευρώπης (όπως η Νάπολι ή η Φιορεντίνα μέχρι τον Μάρτιο) αναρωτιέμαι αν θα ήταν μόνο στο -8 . . .

Το γεγονός ότι η ψαλίδα μεταξύ της Γιουβέντους και των άλλων ομάδων άνοιξε αποδεικνύεται από το εξής στοιχείο: Βρισκόμαστε τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος και η Γιουβέντους έχει 90 πόντους. Την σαιζόν 2009-2010 που στέφθηκε πρωταθλήτρια η Ίντερ με Μουρίνιο συγκέντρωσε 82 πόντους. Όσους δηλαδή έχει τώρα (τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος) η δεύτερη Ρόμα.

Την σαιζόν 2010-2011, η Μίλαν στέφθηκε πρωταθλήτρια πάλι με 82 πόντους (όσους έχει τώρα η Ρόμα). Την σαιζόν 2008-2009 η Ίντερ συγκέντρωσε 84 πόντους. Ακόμα και την σαιζόν 2011-2012 που η Γιουβέντους στέφθηκε πρωταθλήτρια μετά από αρκετά χρόνια είχε 84 πόντους με την δεύτερη Μίλαν να συγκεντρώνει 82.

Η μόνη σαιζόν ήταν η 2006-2007 όταν η Ίντερ "μάζεψε" 97 πόντους και ουσιαστικά ήταν ένα από τα ρεκόρ (ίσως το μεγαλύτερο).

Το συμπέρασμα λοιπόν (από την σαιζόν 2004-2005 που οι ομάδες στην Ιταλία αυξήθηκαν σε είκοσι) μέχρι και σήμερα είναι ότι κατά 85%-90% με 82-84 βαθμούς παίρνει πρωτάθλημα μία ομάδα. Και όμως φέτος η Ρόμα με 82 δεν παίρνει... Γιατί η Γιουβέντους έχει 90+ . . .

Δεν θέλει και πολύ για να καταλάβουμε ότι το Ιταλικό πρωτάθλημα έχει πέσει επίπεδο σε σύγκριση με λίγα χρόνια πριν που ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων ήταν τεράστιος καθώς επίσης και η δυναμική τους. Συν τοις άλλοις έχουν χάσει την αίγλη τους και στην Ευρώπη (Champions League) αφού δεν υπήρξε ούτε ένας εκπρόσωπος της Ιταλίας στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της ηπείρου μας.

Φυσικά αυτό το γεγονός κάνει την μέση Ιταλική ομάδα να "φαίνεται" πιο δυνατή. Και βέβαια κάποιες από αυτές (Πάρμα, Τορίνο) εκμεταλλευόμενες την "οπισθοχώρηση" παλαιών δυνάμεων δείχνουν να ανεβάζουν τον πήχη.

Το ερώτημα είναι ανέβασαν τον πήχη ή απλά φαίνεται ότι τον ανέβασαν λόγω της μετριότητας των παλαιών δυνάμεων . . . ; ; ; 

2 σχόλια:

  1. Σκεφτομουν και εγω να γραψω ενα αρθρο για αυτο το θεμα αλλα με προλαβες τζιμ... Πανω κατω τα ιδια θα εγραφα.

    Το Ευρωπαικο και παγκοσμιο ποδοσφαιρο εχει αναγκη ενα δυνατο Καμπιονατο. Μακαρι να επιστρεψουν οι ομαδες του Μιλανου ψηλα, να δυναμωθουν κι αλλο οι ομαδες δευτερης ταξης και να δουμε και παλι μπαλαρα απο τους Ιταλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν ριξει λεφτα ο τοχιρ στην Ιντερ , κατι γινεται ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή