Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ταξίδι στο παρελθόν: (Champions League: 1994-1995 / 1995-1996)

Κάθε εβδομάδα θα υπάρχει και μια στήλη στο BetGrass με θέμα το παρελθόν κάποιων Ευρωπαϊκών διοργανώσεωνΕμείς θα διαλέγουμε μία διοργάνωση (Champions League, Europa League, ένα Πρωτάθλημα ή τον θεσμό του Κυπέλλου από κάποια χώρα) και θα αναφέρουμε τι είχε γίνει ανά σαιζόν (αποτελέσματα, ζευγάρια, σκόρερ, βίντεο και διάφορα άλλα).

Μέσω αυτής της στήλης, θα θυμηθούν αρκετά πράγματα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ποδοσφαιρόφιλοι και θα μάθουν αρκετά πράγματα επίσης οι νεότεροι σε ηλικία. Η αρχή θα γίνει από την διοργάνωση του Champions League. Η πρώτη αναφορά μας ήταν στις πρώτες δύο σαιζόν που το Πρωταθλητριών μετονομάστηκε σε Champions League. Δηλαδή στις σαιζόν 1992-1993 και 1993-1994 ! ! ! Σήμερα . . .



θα αναφερθούμε στις σαιζόν 1994-1995 και 1995-1996 . . .





Σαιζόν 1994 - 1995


Μετά τα προκριματικά διαμορφώθηκαν τέσσερα γκρουπ των τεσσάρων ομάδων, στην φάση των 16 δηλαδή. Οι ομάδες που πέρασαν στα προημιτελικά ήταν: Γκέτεμποργκ - Μπαρτσελόνα (από τον 1ο όμιλο), Παρί - Μπάγερν (από τον 2ο), Μπενφίκα - Χάϊντουκ (από τον 3ο) και Άγιαξ - Μίλαν (από τον 4ο).

Τα ζευγάρια στην φάση των οκτώ διαμορφώθηκαν ως εξής: Μπάγερν - Γκέτεμποργκ (πέρασε η Μπάγερν με το εκτός έδρας 2-2. 0-0 το πρώτο ματς), Παρί - Μπαρτσελόνα (πέρασε η Παρί), Χάϊντουκ - Άγιαξ (πέρασε ο Άγιαξ με την ευρεία νίκη του 3-0 εντός) και Μίλαν - Μπενφίκα (πέρασε η Μίλαν).

Οι ημιτελικοί διαμορφώθηκαν ως εξής: Μπάγερν - Άγιαξ και Παρί - Μίλαν. Ο Άγιαξ του Φαν Γκάαλ και των Κλάϊφερτ, Ντάβιτς, Όβερμαρς, Κανού, των αδερφών Ντε Μπουρ και του Φαν Ντε Σάαρ πήρε τη πρόκριση στον τελικό με το 5-2 εντός επί της Μπάγερν (0-0 το πρώτο ματς)

Η Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο πήρε την πρόκριση στον τελικό για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, με δύο νίκες επί της Παρί . . . Βίντεο της εντός έδρας νίκης της Μίλαν με 2-0 μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Στον τελικό η Μίλαν των Μπαρέζι, Κοστακούρτα, Μαλντίνι, Ντεσαγί, Μασσάρο κλήθηκε να υπερασπιστεί τον τίτλο της, κόντρα στον ταλαντούχο Άγιαξ . . .

Το γκολ του Πάτρικ κλάϊφερτ στο 85ο λεπτό, έκρινε τον τελικό νικητή που ήταν ο Άγιαξ . . .



Σαιζόν 1995-1996



Στην φάση των 16 σχηματίστηκαν τέσσερις όμιλοι. Οι ομάδες που πέρασαν στα προημιτελικά ήταν οι εξής: Παναθηναϊκός - Ναντ (από τον 1ο όμιλο), Σπάρτακ Μόσχας - Λέγκια Βαρσοβίας (από τον 2ο), Γιουβέντους - Ντόρτμουντ (από τον 3ο) και Άγιαξ - Ρεάλ Μαδρίτης (από τον 4ο).

Στην φάση των προημιτελικών τα ζευγάρια ήταν τα εξής: Μπορούσια Ντόρτμουντ - Άγιαξ (πέρασε ο Άγιαξ με δύο νίκες), Λέγκια Βαρσοβίας - Παναθηναϊκός (πέρασε ο Παναθηναϊκός με την νίκη του 3-0 εντός έδρας), Ρεάλ Μαδρίτης - Γιουβέντους (πέρασε η Γιουβέντους, ανατρέποντας το εις βάρος της 1-0 του πρώτου αγώνα σε 2-0) και Ναντ - Σπαρτάκ Μόσχας (πέρασαν οι Γάλλοι).

Στα ημιτελικά τα δύο ζευγάρια ήταν τα εξής: Άγιαξ - Παναθηναϊκός και Γιουβέντους - Νάντ. Η Γιουβέντους πήρε την πρόκριση στον τελικό (2-0 και 2-3 εκτός). Ο Άγιαξ παρόλο που έχασε στον πρώτο αγώνα εντός έδρας από τον Παναθηναϊκό, κατάφερε και πέρασε στον τελικό αφού κέρδισε στη Αθήνα με 0-3.

Στον μεγάλο τελικό της Ρώμης, οι Ιταλοί έπαιζαν εντός συνόρων. Η Γιουβέντους των Περούτζι, Ντι Λίβιο, Ραβανέλι, Πεσότο, Τακινάρντι, Βιάλι αντιμετώπιζε τον Άγιαξ που ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο του . . .

Ο Πρωταθλητής Ευρώπης κρίθηκε στην ψυχρή διαδικασία των πέναλτι . . . Δείτε το παρακάτω βίντεο με την διαδικασία των πέναλτι εκείνου του τελικού . . .



Η Γιουβέντους, ήταν η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης για την σαιζόν 1995-1996. Ο Άγιαξ δεν μπόρεσε να κατακτήσει το δεύτερο σερί Champions League του την δεκαετία του 90 . . .

2 σχόλια:

  1. Πολυ ωραια ιδεα αυτα τα αφιερωματα!!! Ετσι για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεότεροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραια αυτα τα αφιερωματα ! Να βλεπουμε και λιγο τα παλαιοτερα ματς

    ΑπάντησηΔιαγραφή