Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Ποδοσφαιρικές νοοτροπίες: Πετυχημένη ομάδα

Μέχρι τώρα τοποθετούσαμε στο μπλοκ διάφορα ερωτηματολόγια με κάποια ποδοσφαιρικά θέματα και αναφέραμε τα αποτελέσματα. Από δω και μπρος θα επιλέγουμε ένα θέμα, θα αναλύουμε εμείς την άποψη μας σε μία ανάρτηση και εσείς με την σειρά σας, θα μπορείτε να γράφετε την δική σας άποψη σε σχόλιο από κάτω.

Ξεκινήσαμε με το θέμα ποιος θεωρείται πετυχημένος προπονητής. Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και αυτό δεν είναι άλλο με το ερώτημα "ποια ομάδα θεωρείται πετυχημένη" . . . ; ; ;





Γύρω από αυτό το ερώτημα οι απαντήσεις των οπαδών και των ποδοσφαιρόφιλων ποικίλλουν. Άλλοι θα απαντήσουν ότι τους αρκεί μία ομάδα να στέφεται Κυπελλούχος αραιά και που, άλλοι θα απαντήσουν να στέφεται κάθε χρόνο πρωταθλήτρια, άλλοι να κάνει καλή πορεία στην Ευρώπη. Ανάλογα με τα δεδομένα της ομάδας του ο κάθε άνθρωπος διαμορφώνει την απάντησή του.

Υπάρχει όμως και κάτι που πολλοί ξεχνούν. Ποιο είναι αυτό ; ; ; Η διάρκεια . . . Μέσα από την διάρκεια πηγάζουν το πλάνο ή ο προγραμματισμός, η σωστή επιλογή και τοποθέτηση υπαλλήλων, η υπομονή στον αρχικό προγραμματισμό και η στήριξη σε πρόσωπα και θεσμούς μέσα στο οικοδόμημα που λέγεται Ο-Μ-Α-Δ-Α ! ! !

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο έχει εισέλθει η νοοτροπία του εμπορίου. Ακόμα και σ' αυτό το κομμάτι μία ομάδα πρέπει να κάνει καλή δουλειά αν θέλει σε βάθος χρόνου να θεωρηθεί πετυχημένη. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Πόρτο που είναι η ομάδα ορισμός του δούναι και λαβείν, με την απίστευτη εισροή μετρητών στα ταμεία της από τις αμέτρητες πωλήσεις.

Για να φτάσει όμως μία ομάδα σ' αυτό το σημείο πρέπει να δουλέψει και πολύ καλά κάτι άλλο. Το τμήμα σκάουτινγκ (όπως στο παραπάνω παράδειγμα κάνει η Πόρτο) ή τις υποδομές της (όπως πολύ καλά κάνει η Αθλέτικ στην Χώρα των Βάσκων, η Βιγιαρεάλ, όλες οι Ολλανδικές ομάδες και πολλές ακόμα).

Επίσης, η εμπιστοσύνη σε πρόσωπα τα οποία απαρτίζουν μερικούς από τους πλέον σημαντικούς θεσμούς σε μία ομάδα (όπως για παράδειγμα η θέση του προπονητή ή του τεχνικού διευθυντή) παίζουν μεγάλο ρόλο. Παραδείγματα εδώ αποτελούν ο Σερ Άλεξ, ο Γιούργκεν Κλοπ, ο Αρσέν Βενγκέρ, ο Κάρλο Ανσελότι. Άνθρωποι που στα δύσκολα στηρίχτηκαν και η στήριξη αυτή απέδωσε καρπούς.


Το κλίμα ή η νοοτροπία επίσης παίζουν σπουδαίο ρόλο. Δεν μπορεί να φέρεται ο κάθε ένας όπως του καπνίσει. Υπάρχουν όρια και παίρνονται αποφάσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές. Και τα λάθη ή οι αδικίες μέσα στο κόλπο είναι.

Ένα πρωτάθλημα ή ένα Κύπελλο δίνει τεράστια χαρά στους οπαδούς. Δεν σημαίνει όμως ότι μετατρέπει μία ομάδα σε πετυχημένη σε βάθος χρόνου. Χρυσά παραδείγματα η Γερμανική Στουτγάρδη το 2007 και η Ισπανική Σεβίλλη μετά δύο Ουέφα το 2006 και το 2007. Τι έκαναν μετά ; ; ; ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΑΝ ! ! !

Μία ομάδα δεν είναι κακό να θυσιάσει μία και δύο και τρεις ακόμα σαιζόν και να μείνει χωρίς τίτλο αρκεί όλο αυτό το διάστημα να χαράζει το πλάνο της και να δουλεύει σε άξονες που θα την μετατρέπουν σε πετυχημένη ομάδα σε βάθος χρόνου και όχι για μία σαιζόν . . .

Γιατί πετυχημένη ομάδα γίνεται μία ομάδα σε βάθος χρόνου ή χρόνων και όχι σε μία χρονιά...

3 σχόλια:

  1. Συμφωνω απολυτα ! Υπαρχουν πολλα μοντελα που μπορουν να εφαρμοστουν , αλλα αν δεν υπαρχει διαρκεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω με ολο το αρθρο, απο την αρχη ως το τελος του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς όμως παιδιά αυτά που λέμε και συμφωνούμε δεν τα βλέπουμε στην χώρα μας και ούτε θα τα δούμε λέω εγώ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή