Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Αφιέρωμα στον Alessandro Nesta

Ο τεράστιος Ιταλός αμυντικός Αλεσάντρο Νέστα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αφήνοντας πίσω του μια λαμπρή καριέρα. Ας δούμε αναλυτικά την πορεία του.





Η πορεία του

Ο Αλεσάντρο Νέστα γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1976 στη Ρώμη. Από ηλικία 9 χρονών εντάχθηκε στις ακαδημίες της (πολυαγαπημένης μου) Λάτσιο, ενώ σε ηλικία μόλις 17 χρονών υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους Λατσιάλι.


Η καριέρα του (261 συμμ., 3 γκολ) στην Λάτσιο ήταν εξαιρετική. Δεν έβγαινε από την 11άδα, διετέλεσε αρχηγός για αρκετά χρόνια, συνεργάστηκε με εξαιρετικούς παίκτες, ενώ αποκορύφωμα της 9χρονης (1993-2002) θητείας του στη Λάτσιο ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2000, το οποίο φυσικά είχε την τιμή να σηκώσει πρώτος, ως αρχηγός και ηγέτης εκείνης της ομάδας.


Ο Νέστα είχε γίνει μήλον της έριδος με την εκπληκτική πορεία του στη Λάτσιο, με τη Μίλαν να τον αποκτάει το καλοκαίρι του 2002 έναντι 31 εκατ. ευρώ. Στη Μίλαν έμελλε να γράψει Ιταλική και Ευρωπαϊκή ιστορία, και να γίνει παγκοσμίως γνωστός, αφού με τους ροσονέρι κατέκτησε 2 Τσάμπιονς Λιγκ και αρκετούς εγχώριους τίτλους!

Αθόρυβος, δουλευταράς, εγγύηση στα μετόπισθεν και low profile χαρακτήρας, ο Νέστα κέρδισε τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων, συμπαικτών, προπονητών, αντιπάλων, οπαδών, να γίνει εκ των αγαπημένων της κερκίδας της Μίλαν αλλά και όλων των προπονητών που συνεργάστηκε σε αυτήν. Σε 10 χρόνια με τη ροσονέρι φανέλα, κατέγραψε 326 συμμετοχές και 10 γκολ!

Το καλοκαίρι του 2012, έχοντας κλείσει τον δοξασμένο 19ετή κύκλο του στην Ιταλία, με Λάτσιο και Μίλαν, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στον Καναδά και την Μόντρεαλ Ιμπάκτ, με την οποία συμμετείχε στο MLS των ΗΠΑ και κατέκτησε και ένα πρωτάθλημα Καναδά (μίνι διαδικασία με 4 ομάδες). Συνολικά με την τελευταία από τις 3 ομάδες της καριέρας του, είχε 34 συμμετοχές, κλείνοντας την ένδοξη καριέρα του.



Στην εθνική

Ο Αλεσάντρο το ντεμπούτο του με την εθνική Ιταλίας το έκανε στις 5 Οκτωβρίου του 1996 απέναντι στη Μολδαβία, λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Euro με την εθνική U21. Συνολικά έκανε 78 εμφανίσεις με τη Σκουάδρα Ατζούρα. Πήρε μέρος σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 1998 ως το 2006, ενώ έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο την διεθνή του καριέρα, βοηθώντας σημαντικά στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 2006 με την Ιταλία!




Τρόπος παιχνιδιού

Ο Νέστα ξεχώριζε για τη μαχητικότητα και τη δύναμή του. Δύσκολα έχανε μονομαχία, είτε στον αέρα είτε στο έδαφος, ενώ και τα τάκλιν του ήταν από τα καλύτερα στον πλανήτη. Δεν ήταν ο μπαλαδόρος αμυντικός, αλλά βοηθούσε στην προώθηση του παιχνιδιού από πίσω. Χαρακτηριζόταν από ηγετικότητα και επιβλητικότητα στο παιχνίδι του.



Επιτεύγματα

Λάτσιο: 1 πρωτάθλημα, 2 κύπελλα, 2 σούπερ καπ Ιταλίας, 1 Κυπελλούχων, 1 Ευρωπαϊκό σούπερ καπ
Μίλαν: 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, 2 σούπερ καπ Ιταλίας, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 2 Ευρωπαϊκά σούπερ καπ, 1 διηπειρωτικό
Μόντρεαλ: 1 πρωτάθλημα
Εθν. Ιταλίας: Μουντιάλ 2006, 1 Euro U21 1996
Ατομικά: Καλύτερος νέος παίκτης της Serie A το 1998, 4 φορές Καλύτερος αμυντικός της Serie A (πολυνίκης!), 4 φορές καλύτερη 11άδα της UEFA, Καλύτερη 11άδα του Euro 2000, επιλέχθηκε από τον Πελέ στους 100 καλύτερους ποδοσφαιριστές του 20ού αιώνα!



Βίντεο







2 σχόλια:

  1. Απο τους αγαπημενους μου παικτες! Ηταν μαζι με τους Καναβαρο και Ματερατσι ο λογος που η Ιταλική άμυνα το 2006 έγινε σωστό φρούριο.

    Μεγάλος παίκτης , μεγάλος αρχηγός και υπόδειγμα φυσικά με την συμπεριφορά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τους τελευταίους μεγάλους αμυντικούς της Ιταλικής σχολής.

    Φυσικά εκείνη η γενιά των Νέστα, Κανναβάρο, Ματεράτσι ήταν η τελευταία μεγάλη γενιά των Ιταλών αμυντικών...

    Η σημερινή Ιταλική φρουρά απέχει δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από εκείνη την γενιά αλλά και τις προηγούμενες (Μαλντίνι, Πανούτσι, Κοστακούρτα)..

    Μπράβο στον Νίκ για το αφιέρωμα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή