Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Χρυσές εποχές: Milan 1987-1996



Σιγά σιγά φτάνουμε στα νεότερα χρόνια στην σειρά αφιερωμάτων μας Χρυσές εποχές, που αναφερόμαστε σε μεγάλες ομάδες του παρελθόντος, και σήμερα το αφιέρωμά μας περιλαμβάνει της Μίλαν του Σάκι και του Καπέλο, των 3 Ολλανδών, όπως θέλετε πείτε το, που σάρωσε την περίοδο 1987-1996..









Γενικά

Κατά τη γνώμη μου η κορυφαία ομάδα όλων των εποχών. Απίστευτο, εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, καθιέρωσε την πίεση ψηλά (pressing) και τη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και το αντίστροφο (transition game), με φοβερούς αυτοματισμούς και ελευθερία κινήσεων. Κατέκτησε σε 9 χρόνια, 5 πρωταθλήματα και 3 Τσάμπιονς Λιγκ!!



Παίκτες κλειδιά


Ρουντ Γκούλιτ: Ένα από τα μεγαλύτερα εξτρέμ που έχει περάσει από τα παγκόσμια γήπεδα. Έπαιζε σχεδόν πάντα στα αριστερά της επίθεσης, και παράλληλα είχε το ρόλο του δεύτερου επιθετικού, ήταν ταχύτατος, με πολύ καλή τρίπλα, αλλά αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ήταν τα εξαιρετικά του σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Ο Ολλανδός αποτέλεσε τον 1 από τους 3 (μαζί με άλλους 2 Ολλανδούς) στυλοβάτες της ομάδας από τη μέση και μπροστά.

Μάρκο Φαν Μπάστεν: Ο δεύτερος από τους 3 Ολλανδούς ήταν πραγματικά ο ορισμός του killer. Μπορούσε να σου κάνει ''τη μισή φάση γκολ'' που λέμε, είχε το ένστικτο του σκόρερ, και έβαζε γκολ με κάθε τρόπο. Χαρακτηριστικό ότι σε 9 χρόνια παρουσίας στη Μίλαν, είχε... μόλις 90 γκολ σε 147 εμφανίσεις. Μάλιστα, με 2 δικά του γκολ και 2 του Γκούλιτ, η ομάδα κέρδισε το Τσουλου του 1989.

Φρανκ ΡάικαρντΣτα μάτια μου είναι μαζί με τον Λόταρ Ματέους οι καλύτεροι αμυντικοί χαφ στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Απίστευτα ολοκληρωμένος χαφ, με πολυσύνθετο ρόλο ως 6άρι, πολύ δυνατός, απροσπέλαστος, τρομερή τεχνική, πολύ καλό σουτ και δυνατά πνευμόνια! Αυτός σκόραρε το μοναδικό γκολ του τελικού του 1990. Ολλανδική δύναμη!

Φράνκο Μπαρέζι: Ο αγαπημένος μου κεντρικός αμυντικός. Είδωλο πραγματικά. Εντυωσιακά ηγετική φιγούρα στην αμυντική γραμμή, φοβερός μαέστρος, πολύ δυναμικός, και ακρετά καλός τεχνίτης για τη θέση του. Μάλιστα, παρά το ύψος του (1,77), ήταν πολύ δυνατός στον αέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη του την καριέρα την πέρασε στη Μίλαν, με 532 συμμετοχές!!!

Πάολο ΜαλντίνιΑν οι Ολλανδοί είναι θρύλοι για τη Μίλαν, αν ο Μπαρέζι είναι σημαία της Μίλαν, τότε ο Μαλντίνι είναι Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΛΑΝ! Όπως σας τα λέω! Έχει παρεβρεθεί σε όλες τις μεγάλες στιγμές του συλλόγου, ήταν στο σύλλογο από τα 10 του, μέχρι τα 41 του (31 χρόνια!!!!). Αγωνιστικά την εποχή που αναφερόμαστε ήταν ο βασικός αριστερός μπακ, προτού εξελιχθεί σε στόπερ παγκόσμιας κλάσης. 647 συμμετοχές με τη Μίλαν. Εντάξει, απλά RESPECT γι' αυτόν τον άνθρωπο!

Ρομπέρτο Ντοναντόνι: Ο Ιταλός νυν προπονητής της Πάρμα ήταν μεγάλος μπαλαδόρος. Από τους μεγαλύτερους Ιταλούς παίκτες από τη μέση και μπροστά. Έπαιζε σε πολλές θέσεις, όπως δεξί χαφ, δεξί εξτρέμ, κεντρικό χαφ, 10άρι. Πολύ καλός τεχνίτης, ήταν ο αφανής ήρωας της Μίλαν!







*Πολύ σημαντικοί παίκτες υπήρχαν κι άλλοι, όπως ο Αντσελότι (ναι, ο γνωστός προπονητής!), ο Ντεσαγί ή ο Τασότι, απλά δεν μπορούσα να γράψω για όλους, απλά για τους 5-6 πιο σημαντικούς! Να με... συγχωρούν λοιπόν..




Προπονητές


Αρίγκο ΣάκιΟ άνθρωπος που άλλαξες το ρου της ιστορίας της Μίλαν. Πραγματικός δάσκαλος τακτικής, με πρωτοποριακές ιδέες και συστήματα για εκείνη την εποχή, μάλιστα καθιέρωσε πολλούς από τους σημερινούς τρόπους παιχνιδιού. Από το 1987 έως το 1991, φέρνοντας όλους τους παικταράδες εκεί. Προπονητής θρύλος.


Φάμπιο ΚαπέλοΟι νεότεροι θα αναρωτιέστε, και δίκαια, πώς γίνεται ο Φάμπιο Καπέλο να θεωρείται από τους κορυφαίους προπονητές, όταν έχει αποτύχει παταγωδώς τα τελευταία χρόνια με την εθνική Αγγλίας ή τη Ρεάλ. Εδώ λοιπόν έφτιαξε το όνομά του, με αυτή την ομάδα, αφού έφερε κάποιους νέους παίκτες και κατάφερε να δημιουργήσει τρομερή χημεία μεταξύ τους, και κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και 1 Τσουλου. Στην ομάδα από το 1991 ως το 1996.





Εικόνες και βίντεο


Η πρωταθλήτρια ομάδα της Μίλαν τη σεζόν 1991-92.



Η Μίλαν μόλις έχει κατακτήσει το Τσουλου του 1900.



Οι 3 παικταράδες Ολλανδοί της ομάδας (Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν, Ράικαρντ).



Φράνκο Μπαρέζι και Παόλο Μαλντίνι, ο αμυντικάρες της ομάδας.


2 σχόλια:

  1. για καθε εναν απο αυτους τους παικτες θα μπορουσαν να γραφτουν σελιδες ολοκληρες!

    εγω πιο προσφατο εχω τον Μαλντινι που τον εχω δει σε παρα πολλα παιχνιδια...

    δεν ηξερα οτι ο καπελο ηταν προπονητης της μιλαν? ευλογο το ερωτημα γιατι απετυχε ως προπονητης της αγγλιας με τοσους παικταραδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως, οι παικτες αυτοι ειναι μεγαλες μορφες του παγκοσμιου ποδοσφαιρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή