Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Χρυσές εποχές: Man Utd 1998-2008

Έφτασε στο τέλος της η σειρά αφιερωμάτων μας ''Χρυσές εποχές''. Ελπίζουμε να σας κρατήσαμε καλή παρέα και να σας κάναμε πιο... ενημερωμένους για την ιστορία του ποδοσφαίρου.

Το σημερινό τελευταίο άρθρο της σειράς δεν αφορά κάποια δυναστεία, αλλά για μία ομάδα, που ήταν επί μία δεκαετία σταθερά σε υψηλότατο επίπεδο και πολλές επιτυχίες και φυσικά φοβερή μπάλα.







Γενικά

Όπως έγραψα και στον πρόλογο, δεν πρόκειται για μία δυναστεία, αφού βρήκε μπροστά της τη Ρεάλ των Γκαλάκτικος, την Άρσεναλ των Invicnibles, την Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο. Αλλά ήταν σταθερά σε υψηλότατο επίπεδο, έπαιξε διαστημική μπάλα μερικές φορές και απέκτησε πάρα πολλούς φιλάθλους, και έβγαλε πολλούς παίκτες-θρύλους. Σε μία δεκαετία κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, 3 Κομιούνιτι Σιλντ, και 2 Τσάμπιονς Λιγκ!




Παίκτες κλειδιά


Άντι Κόουλ: Από τους κορυφαίους επιθετικούς την τελευταία 15ετία. Συνθέτοντας ένα τρομερό δίδυμο με τον Ντουάιτ Γιόρκ, πρόσφερε πάρα πολλά, σημαντικά, και θεαματικά γκολ, όντας ο μόνιμος σκόρερ της ομάδας. Λατρεύτηκε από τους οπαδούς και θαυμάζονταν από όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο. Η συμβολή του ήταν καταλυτική στη γιγάντωση της Γιουνάιτεντ. Για την ιστορία και τους λάτρεις των αριθμών, σε 6 χρόνια παρουσίας στην ομάδα, είχε 275 συμμετοχές και 121 γκολ!

Ράιαν Γκιγκς: Η μεγάλη σημαία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της σε ηλικία 14 ετών, και είναι ακόμα και τώρα στην ομάδα, στα 39 του πλέον! Είναι ο φυσικός αρχηγός της ομάδας και ταυτισμένος με τους οπαδούς. Καθαρά αγωνιστικά, πρόκειται για έναν πολυσύνθετο παίκτη, που είναι γρήγορος και έχει πολύ καλή τεχνική με το αριστερό του πόδι.

Ρουντ Φαν Νίστελρόι: Ο σκόρερ που διαδέχθηκε τον Άντι Κόουλ αμέσως μόλις έφυγε. Απίστευτα προικισμένος φορ, ερωτευμένος με τα αντίπαλα δίχτυα, και μπορούσε να σκοράρει με κάθε τρόπο από κάθε σημείο. Ήταν για πολλά χρόνια ο κορυφαίος σκόρερ της Γιουνάιεντ. Πραγματικά εκπληκτικός επιθετικός, ο ορισμός του ''κλασικού 9αριού'' ή αλλιώς ''περιοχάτου φορ''. Για την ιστορία και τους λάτρεις των αριθμών, σε 0 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα, είχε 219 συμμετοχές και 150 γκολ!

Πίτερ Σμάιχελ: Για πολλούς ο καλύτερος τερματοφύλακας όλων των εποχών. Κατά τη γνώμη μου τα τελευταία 30 χρόνια, είναι σίγουρα. Απίστευτα ολοκληρωμένος, τέλειος σε όλους τους τομείς και είχε άριστη συνεργασία με τους αμυντικούς του, ενώ με την καλώς εννοούμενη τρέλα που κουβαλούσε έκανε τους οπαδούς να τον καραγουστάρουν. Πολύ μεγάλος γκολκίπερ!

Ρόι Κιν: Ο ορισμός του αμυντικού χαφ-''σκύλου''. Απίστευτο τρεχαντήρι, σκληρά τάκλιν, και κλασικός παίκτης του τύπου ''περνάει ή η μπάλα ή ο παίκτης''. Το απαράμιλλο πάθος του, τον έκανε άκρως αγαπητό στην κερκίδα της ομάδας, του΄εδωσε βέβαια και δεκάδες κόκκινες κάρτες! Μεγάλος αρχηγός όμως, πριν τον διαδεχθεί ο Γκιγκς, ηγέτης στο κέντρο, τεράστιος παίκτης!

Πολ Σκόουλς: Και αυτός είναι σημαία της Γιουνάιτεντ, και είναι ''ζευγάρι'' με τον Γκιγκς στις συνειδήσεις των οπαδών. Από τα 17 μέχρι τα 38 στην Μαν Γιουν. Απέδειξε την αγάπη του για την ομάδα, όταν πέρσι το καλοκαίρι είχε αποσυρθεί, αλλά τον Νοέμβριο ήταν εμφανέστατη η έλλειψή του στα χαφ και... επέστρεψε!! Πλέον, δυστυχώς έχει αποσυρθεί οριστικά και αμετάκλητα. Πρόκειται για έναν άκρως ολοκληρωμένο χαφ, με τρομερό μακρινό σουτ, και πολύ ευθύβολο, πολύ καλό μοίρασμα της μπάλας, αλλά και πολύ δυνατό στις μονομαχίες. Άλλος ένας παίκτης-θρύλος της Γιουνάιτεντ.

Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο νεαρότερος της μεγάλης παρέας, καθώς αυτή τη στιγμή συναγωνίζεται με τον Λιονέλ Μέσι για το ποιος είναι ο κορυφαίος του πλανήτη! Αυτή τη στιγμή παίζει στη Ρεάλ, όμως το όνομά του το έφτιαξε στη Γιουνάιτεντ. Γνωστός για τις θεαματικές τρίπλες του, τα εντυπωσιακά σπριντ του και τα αναρίθμητα γκολ του, είναι ένας φαντεζί παίκτης που ξεσηκώνει την κερκίδα με μία ενέργειά του.







*Βεβαίως θα χωρούσαν και πάρα πολλοί άλλοι, όπως ο Γουέιν Ρούνεϊ, ο Έντβιν Φαν ντερ Σαρ, ο Ντουάιτ Γιορκ, ο Γκάρι Νέβιλ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Ρίο Φέρντιναντ κλπ κλπ κλπ. Απλά επέλεξα τους 7 σημαντικότερους.

**Ο Ερίκ Καντονά σταμάτησε το 1997, οπότε δεν μπορεί να συμπεριληφθεί.




Προπονητής


Σερ Άλεξ Φέργκιουσον: Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είναι το συνώνυμο της διαρκούς επιτυχίας στο υψηλότερο επίπεδο. Σταθερή επιθετικογενής τακτική, έμφαση σε νεαρούς παίκτες αλλά και πρωτοκλασάτους και πειθαρχία συνθέτουν την επιτυχία του -για πολλούς- πιο επιτυχημένου προπονητή στην ιστορία του αθλήματος. Δυστυχώς αποσύρθηκε πλέον.






Εικόνες και βίντεο


Το θρυλικό γκολ του Σόλσκιερ στον τελικό του 1999.




Η Μαν Γιουν μόλις έχει κατακτήσει το Τσουλου του 2008.




Το ρόστερ της Μαν Γιουν τη σεζόν 2003-04.




Οι σημαίες της ομάδας, Γκίγκς και Σκόουλς.




Φέργκιουσον και Άντι Κόουλ.




Οι 2 τελικοί

Ο επικός τελικός του Μονάχου. Μαν Γιουν - Μπάγερν 2-1:


Μαν Γιουν - Τσέλσι 1-1 (6-5 πέν.):





Πηγές





Δείτε επίσης






1 σχόλιο:

  1. σιγουρα εχουν πετυχει πολλα τον τελευταιο καιρο, πρεπει να το παραδεχτω αν και δεν ειμαι φαν της...

    για τον φεργκιουσον απλα respect, μεγάλη απώλεια για τον ποδοσφαιρικο κοσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή