Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Borussia Dortmund Season Review 2012 - 2013 (Vds)

Μετά από το άρθρο για το season review της Μπάγερν, ήρθε η ώρα της έτερης φιναλίστ του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, της Μπορούσια του Ντόρτμουντ.

Οι Βεστφαλοί τερμάτισαν 2οι στο πρωτάθλημα Γερμανίας, έφτασαν στα προημιτελικά του κυπέλλου, έχασαν στο Σούπερ Καπ Γερμανίας, και φυσικά έφτασαν ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ!

Ας δούμε αναλυτικά τη φετινή σεζόν.






Η σεζόν ξεκίνησε με στόχο κυρίως την ευρωπαϊκή διάκριση. Δεν υπήρξαν πολύ μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ της Ντόρτμουντ το καλοκαίρι. Μόνο ο Ρόις αποκτήθηκε, ως αντικαταστάτης του Καγκάβα που έφυγε για Μαν Γιουν. Η άλλη σημαντική αλλαγή ήταν η πώληση του Λούκας Μπάριος και τίποτα άλλο. Διατηρήθηκε σχεδόν όλη η εξαιρετική ομάδα των τελευταίων χρόνων.

Bundesliga

Ο πρώτος γύρος ήταν πολύ μέτριος για τη Ντόρτμουντ. Συνεχώς ήταν μεταξύ 3-6 θέσης. Δυσκολευόταν να πάρει ακόμα και βατές ομάδες, κυρίως εκτός έδρας, και πολλές φορές την πρόδιδε η ανεπαρκής αμυντική λειτουργία. Στον πρώτο γύρο μέτρησε 8-6-3 σε 17 αγώνες.

Στον δεύτερο γύρο υπήρξε εμφανέστατη βελτίωση, σε όλα τα επίπεδα, πόσο μάλλον στην προβληματική αμυντική λειτουργία. Με 3 συνεχόμενες νίκες ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος, ήρθαν κάποια σκαμπανεβάσματα, ωστόσο μετά με ένα σερί 6 συνεχόμενων νικών εξασφάλισε τη 2η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του 2ου γύρου η Ντόρτμουντ ήταν στη 2η θέση.


Το αγωνιστικό

Πραγματική ομαδάρα η Ντόρτμουντ. Αυτό που χαρακτηρίζει τους παίκτες της είναι το ασταμάτητο και ασφυκτικό πρέσινγκ στους αντιπάλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Τρομερά πνευμόνια από όλους, εξαιρετικά δουλεμένη φυσική κατάσταση από τον Κλοπ και απίστευτα τρεξίματα. Η πίεση ξεκινούσε από την επίθεση και πολλές φορές είδαμε καταστάσεις... 3 με 1.

Φυσικά, και επιθετικά η Ντόρτμουντ ήταν εξαιρετική, αφού για άλλη μια χρονιά έβγαλε εντυπωσιακούς αυτοματισμούς. Πολύ καλή εναλλαγή της μπάλας και συνεχής παραγωγή φάσεων. 

Ο Γκέτσε και ο Ρόις με τους πολυσύνθετους ρόλους συνδυάζοντας άψογα, πλαισιωμένοι από ένα εξαιρετικό κέντρο με τον δημιουργικότατο Γκουντογκάν και το σκυλί Μπέντερ, αλλά και τον ταχύατο Μπλαζτσικόφσκι στα δεξιά, έκαναν τη δουλειά εύκολη για τον γκολτζή Λεβαντόφσκι.


DFB Pokal και Super Cup

Η Ντόρτμουντ έφτασε ως τα προημιτελικά του κυπέλλου Γερμανίας (DFB Pokal), όπου έχασε 1-0 από την τρεμπλούχο Μπάγερν. Νωρίτερα είχε αποκλείσει Αννόβερο, Άαλεν και Ομπερνέουλαντ. Στο Σούπερ Καπ Γερμανίας έχασε και πάλι από τη Μπάγερν με 2-1.


Champions League

Στο Τσάμπιονς Λιγκ αποτέλεσε την πολύ μεγάλη έκπληξη του θεσμού! Από 'κει που κανείς δεν το περίμενε, έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης, προκαλώντας το δέος και τον θαυμασμό όλης της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Ξεκινώντας, στους ομίλους έγινε η πρώτη μεγάλη έκπληξη, αφού πέρασε ως 1η από τον όμιλο του θανάτου, με αντιπάλους Ρεάλ, Άγιαξ και Μαν Σίτι (και οι 3 πρωταθλήτριες στις χώρες τους!), έχοντας μάλιστα 4 νίκες και 2 ισοπαλίες!

Στους 16 απέκλεισε την ουκρανική Σαχτάρ, αφού μετά την ισοπαλία 2-2 εκτός, νίκησε εύκολα 3-0 στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ. Στα προημιτελικά απέκλεισε τη Μάλαγα με επεισοδιακό τρόπο, αφού μετά το 0-0 εκτός, έχανε 1-2 στο δεύτερο παιχνίδι στο 89', και με 2 γκολ στις καθυστερήσεις πέρασε στα ημιτελικά!

Εκεί αντιμετώπισε και πάλι τη Ρεάλ, την οποία είχε αντιμετωπίσει στους ομίλους. Έκανε την απίστευτη νίκη με 4-1 στο πρώτο ματς εντός έδρας, με τον Λεβαντόφσκι να σκοράρει 4 γκολ! Παρόλο που έχασε 2-0 στο δεύτερο, πέρασε στον τελικό, όπου έχασε από την ανώτερη συμπατριώτισσα Μπάγερν με 1-2. Εδώ στιγμιότυπα.



Η σεζόν ήταν εξαιρετική για τη Ντόρτμουντ. Παρουσίασε ένα εξαιρετικό σύνολο στο γήπεδο και εντυπωσίασε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη αποκτώντας εκατομμύρια θαυμαστές, αλλά και οπαδούς ανά τον πλανήτη. Πλέον καλείται να σχεδιάσει την επόμενη σεζόν χωρίς τον Γκέτσε στα πλάνα της, αλλά ο εξαιρετικός προπονητής Γιούργκεν Κλοπ, που του αναλογί το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας, σίγουρα θα βρει καλές λύσεις.



Αφιέρωμα στη φετινή Ντόρτμουντ:



Μερικοί αυτοματισμοί της Ντόρτμουντ:



1 σχόλιο:

  1. πολύ καλή και η Ντόρτμουντ φέτος αλλά είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην Μπάγερν βγαίνοντας σε όλα 2η.

    Πραγματικά απίστευτη φυσική κατάσταση, συνεχές τρέξιμο από όλους και πρέσινγκ στα 3/4 του γηπέδου.

    Ερωτηματικό αποτελεί αν θα καταφέρει να μείνει στην κορυφή εφόσον αποχωρήσουν άλλοι 2-3 βασικοί παίκτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή