Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Αφιέρωμα στον Ivan Rakitic

Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα έχουμε άρθρο μετά από αρκετό καιρό, και έχουμε ένα αφιέρωμα στον Κροάτη μέσο της Μπαρτσελόνα, Ιβάν Ράκιτιτς, που έκανε εξαιρετική χρονιά και με δικό του γκολ άνοιξε το σκορ τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον στη Γιουβέντους.









Ο Ράκιτιτς είναι ένας πλήρης κεντρικός χαφ, που παίζει εξαιρετικά το ρόλο του box-to-box 8αριού, αφού μπορεί να κάνει πάρα πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο. Και αυτές που φαίνονται (δημιουργία, μοίρασμα, κουβάλημα, σουτ) και αυτές που δε φαίνονται (ασταμάτητο τρέξιμο, αλληλοκαλύψεις, κοψίματα, τακτική προσήλωση). Μπορεί επίσης να παίξει και 10άρι αλλά και στις πτέρυγες. Γενικά είναι ένα πολυεργαλείο πολυτελείας.
Ο Ιβάν Ράκιτιτς γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1988 στο Μέλιν της Ελβετίας από Κροάτες μετανάστες. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο ήταν το 2005 με τη μεγαλύτερη ελβετική ομάδα, τη Βασιλεία. Στη Βασιλεία έκατσε 2 χρόνια, καταγράφοντας 49 συμμετοχές και 11 γκολ, κατακτώντας το κύπελλο Ελβετίας το 2007, αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης στο πρωτάθλημα Ελβετίας την ίδια χρονιά, ενώ αγωνίστηκε και στην Ευρώπη.
Το 2007 μετακόμισε στη Γερμανία και στο Γκελζενκίρχεν για λογαριασμό της Σάλκε, στην οποία ήταν βασικότατο γρανάζι επί 3,5 χρόνια και έκανε τις πρώτες του συνεχόμενες γεμάτες χρονιές. Συνολικά με τη φανέλα της Σάλκε αγωνίστηκε σε 135 παιχνίδια, σκόραρε 16 φορές και άλλες 29 φορές μοίρασε γκολ στους συμπαίκτες του. Παρότι δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο η παρουσία του ήταν πολύ καλή.
Τον Ιανουάριο 2011 ο Ράκιτιτς πήγε στην ομάδα η οποία απογείωσε την καριέρα του και τον καθιέρωσε στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ο λόγος φυσικά για τη μετακίνηση στη Σεβίλλη, στην οποία αγωνίστηκε για 3,5 χρόνια, είχε καταπληκτικές επιδόσεις, λατρεύεται από τους οπαδούς και θεωρείται από τους κορυφαίους παίκτες της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου.
Με τους Σεβιγιάνους σε όλες τις διοργανώσεις είχε 149 συμμετοχές, 32 γκολ και 41 ασίστ, με αποκορύφωμα αναμφίβολα να είναι η περσινή σεζόν (2013-14), όπου η Σεβίλλη έπαιξε φοβερό ποδόσφαιρο, με τον Ράκιτιτς να είναι το σημείο αναφοράς (52-15-18 απολογισμός) και η εκπληκτική χρονιά συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ, με τον Ιβάν να είναι και MVP του τελικού!

Το προηγούμενο καλοκαίρι εξαργύρωσε τη μαγική του χρονιά με τη Σεβίλλη και έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, αφού η Μπαρτσελόνα τον έκανε δικό της έναντι μόλις ααα, όντας ο ορισμός της value for money μεταγραφής!
Η μεταγραφή του στην αρχή αμφισβητήθηκε, όπως και το αν θα μπορούσε να σταθεί σε τέτοιο επίπεδο, όμως ο Κροάτης του διέψευσε όλους. Έκανε μία καταπληκτική χρονιά με την Μπρτσελόνα, αφού όντας αναντικατάστατος έδωσε λύσεις στο κέντρο που δεν υπήρχαν μέχρι πέρσι, έκανε καταπληκτική δουλειά στα περισσότερα ματς που αγωνίστηκε, και κατέκτησε το τρεμπλ, με highlight φυσικά το γκολ με το οποίο άνοιξε το σκορ στον τελικό του Σαββάτο κόντρα στη Γιουβέντους! Τη φετινή σεζόν είχε 51 συμμετοχές, 8 γκολ και 10 ασίστ.
Με την εθνική Κροατίας, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 70 συμμετοχές και 9 γκολ, όντας βασικότατος και με εξαιρετική παρουσία στα Euro του 2008 και του 2012 και στο Μουντιάλ του 2014. Το ντεμπούτο του με την Κροατία το έκανε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2007 κόντρα στην Εσθονία, αφού προηγουμένως είχε παίξει σχεδόν σε όλα τα κλιμάκια των μικρότερων εθνικών της χώρας.








Βίντεο








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου