Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Premier League 2014-2015 Season Review (Vids)

Καλησπέρα σε όλους. Αφού επιστρέψαμε σε κανονική ροή άρθρων, σήμερα θα ασχοληθούμε αναλυτικότατα με το τι έγινε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, την Πρέμιερ Λιγκ της Αγγλίας, τη σεζόν που μας πέρασε.








Κορυφή και θέσεις στην Ευρώπη (1-7)

Λίγο πολύ όλοι ξέραμε ότι από την αρχή της χρονιάς η Τσέλσι είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Άριστος μεταγραφικός σχεδιασμός (έδεσαν απίστευτα κατευθείαν με την ομάδα οι Κουρτουά, Φάμπρεγας και Κόστα), δεύτερη χρονιά για τον Μουρίνιο (πάντα οι ομάδες του φορτσάρουν από τη 2η σεζόν και μετά), ρόστερ με προσωπικότητες και καλοδουλεμένο (σ.σ. Τέρι και Ιβάνοβιτς δεν έχασαν ούτε λεπτό από την φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα!!), Εντέν Αζάρ. Αυτοί ήταν οι κυριότεροι λόγοι που η Τσέλσι, χωρίς να εντυπωσιάσει με το ποδόσφαιρό της μεν, η καλύτερη ομάδα της χώρας για τη σεζόν δε, παρέμεινε πρώτη σε όλη τη διάρκεια της σεζόν (!) και να κατακτήσει τον 5ο τίτλο της, με απολογισμό 26-9-3, 73 γκολ υπέρ και μόλις 32 κατά, όντας και αήττητη εντός έδρας όλη τη χρονιά! Κατέκτησε και το Λιγκ Καπ, νικώντας στον τελικό 2-0 την Τότεναμ.

Μικρό αφιέρωμα στους πρωταθλητές:




Δευτεραθλήτρια βγήκε η περσινή πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι, που πλήρωσε εμμονές του προπονητή της και ορισμένες αμυντικές δυσλειτουργίες. Γενικά πάντως στάθηκε αρκετά καλά, με πολλούς διακριθέντες, με πρώτο και καλύτερο, ποιον άλλον, τον Σέρχιο Αγουέρο, που παρότι είχε τραυματισμούς για άλλη μια χρονιά, κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 26 γκολ! Πολύ καλός και ο Τζο Χαρτ, που αναγεννημένος είχε τα περισσότερα clean sheets στο πρωτάθλημα, ενώ πολύ πεσμένοι οι πρώην ηγέτες Κομπανί και Τουρέ. Συνολικός απολογισμός για τη Σίτι 24-7-7, με 83 γκολ υπέρ (καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος) και 38 κατά.

Όλα τα γκολ του Σέρχιο Αγουέρο σε όλες τις διοργανώσεις για φέτος:




Στην 3η θέση βρίσκουμε την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, που παράλληλα με την εξασφάλιση της παρουσίας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ του χρόνου, κατέκτησε και το δεύτερο συνεχόμενό της FA Cup, νικώντας με 4-0 την Άστον Βίλα στον τελικό. Κατά τη γνώμη μου οι κανονιέρηδες ήταν η ομάδα που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο για φέτος στο νησί. Για άλλη μια χρονιά αυτοματισμοί εξαιρετικοί, θεαματικές ενέργειες, επιθετικό free-flowing ποδόσφαιρο, αλλά και για άλλη μια χρονιά χαρακτηριστική αστάθεια στην απόδοση, μέτρια συνολικά αμυντική λειτουργία και έτσι της κόστισε και πάλι να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα. MVP φυσικά ο Αλέξις Σάντσεζ, με 16 γκολ, τρομερή εσωτερική μεταγραφή ο αμυντικός χαφ Κοκλέν, σταθερές αξίες οι Ράμσεϊ και Καθόρλα, αποκαλύψεις οι νεαροί Τσέιμπερς και Μπεγιερίν. Συνολικός απολογισμός για την Άρσεναλ 22-9-7, με γκολ 71-36.

Τα καλύτερα γκολ της φετινής Άρσεναλ:



Την 4άδα των ομάδων που θα παίξουν στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ κλείνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Λουίς φαν Χάαλ. Παρότι ξεκίνησε εντελώς νωθρά, σταδιακά βρήκε το δρόμο της και έδειξε πολύ θετικά και αισιόδοξα για το μέλλον στοιχεία (δείτε πιο αναλυτικά ΕΔΩ). Του χρόνου η Γιουνάιτεντ πάντως θα πρέπει να αρχίσει να διεκδικεί και πάλι το πρωτάθλημα, αφού έχει όλες τις προϋποθέσεις. Συνολικός απολογισμός 20-10-8, με γκολ 62-37.

Στιγμές από τη φετινή Γιουνάιτεντ:




Στην 5η θέση βρίσκουμε την αγαπημένη μου Τότεναμ, που συνεχίζει να μας έχει σε ανάμικτα συναισθήματα για άλλη μια χρονιά. Από τη μία τα πολύ θετικά δείγματα προπονητικής του Ποκετίνο, το εξαιρετικό κατά περιόδους ποδόσφαιρο και η κατάληψη της 5ης θέσης που οδηγεί στους ομίλους του Γιουρόπα, όμως από την άλλη και πάλι η ομάδα είχε ταβάνι, και πάλι ήταν ασταθέστατη μέσα στη σεζόν. Highlight της χρονιάς αναμφίβολα η μεγάλη νίκη με 5-3 επί της πρωταθλήτριας Τσέλσι. Μαγικός ο Χάρι Κέιν, 2ος σκόρερ του πρωταθλήματος με 21 γκολ, εξαιρετική κατά διαστήματα και οι Γιορίς, Φερτόνχεν, αναγεννημένοι οι Τσαντλί, Λαμέλα. Συνολικός απολογισμός για τους μεγάλους Σπερς 19-7-12, με γκολ 58-53 (η χειρότερη άμυνα στις πρώτες 13 θέσεις της βαθμολογίας)!

Τότεναμ-Τσέλσι 5-3:




Αμέσως από κάτω η άρρωστη τα τελευταία χρόνια Λίβερπουλ. Σίγουρα όλους μας θλίβει μία τόσο ιστορική ομάδα να βρίσκεται σε τέτοια χάλια. Η φυγή του Σουάρεζ την έριξε πολύ επίπεδο, ενώ οι τραυματισμοί του Στάριτζ και η γκρίνια του Στέρλινγκ ακόμα παραπάνω. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, αποχώρησε και ο ζωντανός θρύλος της, Στήβεν Τζέραρντ. Μοναδικοί που θα χαρακτήριζα διακριθέντες θα ήταν οι Κουτίνιο, Χέντερσον και ίσως οι Τσαν, Μορένο. Αποτυχημένες εντελώς μεταγραφές όπως Μπαλοτέλι, Λόβρεν. Με εξαίρεση ένα σεβαστό διάστημα που φορμαρίστηκε, μεταξύ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου, και έπαιξε αρκετά καλό ποδόσφαιρο, γενικά ήταν τραγική και σε καμία περίπτωση για άλλη μια χρονιά δε θύμιζε Λίβερπουλ και κατέστρεψε ότι έχτισε την περσινή σεζόν. Χρειάζεται ριζικές αλλαγές αυτή η ομάδα. Συνολικός απολογισμός 18-8-12, με γκολ 52-48.

Η αποθέωση στον Στίβεν Τζέραρντ:




Την 7άδα της Ευρώπης κλείνει η, για άλλη μια φορά ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, Σαουθάμπτον. Με εξαιρετικό προπονητή με μεθοδική δουλειά (Ρόναλντ Κούμαν), με εξαιρετικές μονάδες όπως οι Πελέ, Σνάιντερλιν, Κλάιν, Αλντερβάιρελντ, κ.ά., έπαιξε πολύ συμπαθητικό ποδόσφαιρο, δε ''μάσησε'' κόντρα στους μεγάλους και έδειξε τα δόντια της για άλλη μια σεζόν, παρότι το περασμένο καλοκαίρι πούλησε τα αστέρια της. Αξίζει την αναγνώριση όλων αυτή η ομάδα. Απολογισμός 18-6-14, γκολ 54-33.






Μέση της βαθμολογίας (8-17)

Στο τσακ (για 4 βαθμούς για την ακρίβεια) έχασε την 7άδα της Ευρώπης η Σουόνσι, η οποία πλέον έχει καθιερωθεί για τα καλά σε παραδοσιακή δύναμη της ''μεσαίας τάξης'' της Πρέμιερ Λιγκ, παίζοντας σταθερά καλό ποδόσφαιρο και προβάλλοντας αντίσταση στους μεγάλους. Εξαιρετική δουλειά από τον Γκάρι Μονκ στον πάγκο, διακριθέντες από τους ποδοσφαιριστές οι Φαμπιάνσκι, Μπονί (μέχρι να φύγει για τη Μαν Σίτι το Γενάρη ήταν εκπληκτικός), Σίγκουρντσον, Γκομίς και Κι. Απολογισμός 16-8-14 και γκολ 46-49.

Σουόνσι-Μαν Γιουν 2-1:




2 βαθμούς πιο κάτω βρίσκουμε τη Στόουκ Σίτι. Η cult μικρομεσαία ομάδα της Αγγλίας, με το σκληρό ποδόσφαιρο και την πολύ γερή έδρα στο Μπριτάνια που είναι πάντα σκληρό καρύδι. Φέτος βέβαια με τον Μαρκ Χιουζ άλλαξε λίγο τη φιλοσοφία και είδε και λίγο πιο επιθετικά, και κατάφερε να εξασφαλίσει την άνετη παραμονή της και να τερματίσει στη θέση 9. MVP της σεζόν η τερματοφυλακάρα Ασμίρ Μπέγκοβιτς, εξαιρετικοί και οι Ν'Ζονζί, Άνταμ, Ντιούφ (πρώτος σκόρερ της ομάδας). Απολογισμός για τη Στόουκ, 15-9-14, με 48 γκολ υπέρ και 45 κατά (6η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, μετά την πρώτη 4άδα και τη Σαουθάμπτον).

Στην 10η θέση βρίσκουμε την Κρίσταλ Πάλας, η οποία πέρσι σώθηκε με τα χίλια ζόρια, όμως φέτος σώθηκε πολύ άνετα και κατά διαστήματα έπαιξε και πολύ καλό ποδόσφαιρο. Ειδικά μέσα στο 2015 είχε πολύ σημαντικές νίκες και έδειξε παλικαριά και χαρακτήρα, αφού ο Άλαν Πάρντιου έκανε καλή δουλειά. Οι καλύτεροί της παίκτες ήταν οι Μπολάσι, Γουόρντ, Νταν, ΜάρεΪ και Γκέιλ. Απολογισμός 13-9-16, με γκολ 47-51.





Αμέσως από κάτω είναι η σχετικά απογοητευτική για φέτος, Έβερτον. Παρότι έκανε καλό χτίσιμο το καλοκαίρι και είχε πολύ καλές μονάδες, δεν κατάφερε να έχει συνοχή και διάρκεια στη σεζόν με αποτέλεσμα να μην τερματίσει καν στην δεκάδα και να είναι αναγκασμένη να κοιτάξει τι έφταιξε και η ομάδα απέτυχε. Σταθερά καλός ο σεντερφόραρος Λουκάκου, σημαντικοί και οι Μιραλάς, Μπάρι, Τζαγκιέλκα, πεσμένοι όμως καθοριστικοί παίκτες όπως Χάουαρντ, Μπέινς και Μπάρκλεϊ. Απολογισμός των ζαχαρωτών 12-11-15, με γκολ 48-50.

Ο Ρομέλου Λουκάκου:




Ίδιους βαθμούς με την Έβερτον, όμως από κάτω λόγω γκολ τερμάτισε η Γουέστ Χαμ, η οποία ωστόσο κατάφερε να εξασφαλίσει την έξοδο στο Europa League της επόμενης σεζόν μέσω του fair play της UEFA! Για άλλη μια χρονιά τα σφυριά ήταν ομάδα του Αλαρντάις (ο οποίος ανέλπιστα στο τέλος της σεζόν αποχώρησε), δυναμικότατη, μαχητική και ''παλιομοδίτικο'' αγγλικό ποδόσφαιρο με σκοπιμότητα, που όμως πάντα τα δίνει όλα και αυτό σε κάνει την λατρεύεις. Εξαιρετικός ο πρώτος της σκόρερ Ντιαφρά Σακό, πολύ καλή μεταγραφή ο Ένερ Βαλένσια, αρκετά ποιοτική σεζόν και για τους Αντριάν, Κρίσγουελ (δεν έχασε λεπτό στο πρωτάθλημα!), Ντάουνινγκ, Κουγιατέ. Απολογισμός ίδιος με Έβερτον (12-11-15), με γκολ 44-47.




Στην 13η θέση είναι η Γουέστ Μπρομ, που χωρίς να παίξει ούτε ουσιώδες αλλά ούτε και θεαματικό ποδόσφαιρο, στηριζόμενη σε 2-3 περιόδους φορμαρίσματος που είχε και την αρκετά καλή της άμυνα, δουλειά του εξαιρετικού τεχνικού Τόνι Πιούλις, κατάφερε να παραμείνει σχετικά εύκολα στην κατηγορία. Αναμφίβολα το βαρύ πυροβολικό ήταν ο 21χρονος Σάιντο Μπεραχίνο με 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και πλέον έχει γίνει μήλον της έριδος, ενώ σημαντική συμβολή στην παραμονή είχαν και οι Γκάρντνερ, Μακόλεϊ και Λέσκοτ. Απολογισμός 11-11-16 και γκολ 38-51 (η χειρότερη επίθεση στις πρώτες 15 θέσεις).

Ο Σάιντο Μπεραχίνο:




Στις θέσεις 14-17 βρίσκουμε τις 4 ομάδες που σώθηκαν δύσκολα και την τελευταία στιγμή, άλλη λόγω μαγικής φόρμας στο τελευταίο διάστημα (Λέστερ, 14η, 7 νίκες στα τελευταία 9 παιχνίδια), άλλη το αντίθετο (Νιούκαστλ, 15η, εξαιρετικός πρώτος γύρος και 8 συνεχόμενες ήττες στον 2ο), και άλλες λόγω διάσπαρτων σπουδαίων νικών, έδρας και σποραδικής φόρμας μέσα στη σεζόν, αλλά και τύχης (Σάντερλαντ, η ομάδα με τις περισσότερες ισοπαλίες με 17, 16η, και Άστον Βίλα, που έφτασε και ως τον τελικό του κυπέλλου, 17η).

Τα καλύτερα γκολ της Νιούκαστλ για τη σεζόν που τελείωσε:




Τα highlights της Σάντερλαντ:




Ο τελικός του φετινού κυπέλλου, Άρσεναλ-Άστον Βίλα 4-0:






Υποβιβασμός (18-20)

Οι δύο κατά τη γνώμη μου χειρότερες ομάδες της κατηγορίας τερμάτισαν στις θέσεις 18 και 19. Ο λόγος για τις Χαλ και Μπέρνλι αντίστοιχα, με αμφότερες να παίζουν ποδόσφαιρο κάτω του μετρίου, με 2-3 διακριθέντες να μην μπορούν να σώσουν την παρτίδα, με τραγικές επιθέσεις και πολύ κακές άμυνες και γενικά άξια έπεσαν στην Τσάμπιονσιπ.





Στην τελευταία θέση βρίσκουμε την ΚΠΡ, ένα από τα πιο αποτυχημένα πρότζεκτ στο ποδόσφαιρο όσον αφορά ομάδες που νεοπλούτισαν. Παρότι είχε αρκετά καλή επίθεση (42 γκολ, η καλύτερη στις 6 τελευταίες θέσεις), με κύριο εκφραστή τον Τσάρλι Όστιν που πέτυχε 18 γκολ, είχε τη χειρότερη άμυνα την κατηγορία, με 73 γκολ, 10 περισσότερα από τη 2η χειρότερη Νιούκαστλ, και έτσι η άθλια αμυντική της λειτουργία και η έλλειψη συνοχής της στοίχησε την τελευταία θέση στο πρωτάθλημα.

Ο Τσάρλι Όστιν:




''Βραβεία''

Τα παρακάτω αποτελούν ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ!

Το αστέρι

Εντέν Αζάρ: Εδώ και 2 χρόνια είναι το σημείο αναφοράς στην μεσοεπιθετική λειτουργία της Τσέλσι. Φέτος όμως ήταν η καλύτερη και πιο ώριμη σεζόν του, αφού ήταν ηγέτης και τα έκανε όλα, σε πολλά ματς ειδικά στον δεύτερο γύρο κουβάλησε τους μπλε σχεδόν μόνος του, ενώ συνολικά είχε μόνο στο πρωτάθλημα 14 γκολ και 10 ασίστ! Επιλαχόντες οι Τζον Τέρι και Αλέξις Σάντσεζ.







Καλύτερος προπονητής

Ζοσέ Μουρίνιο: Οι ομάδες του Μουρίνιο όπως είπαμε αρχίζουν να λειτουργούν σε... μέγιστη ισχύ από τη 2 σεζόν του Πορτογάλου και μετά. Έτσι, η φετινή Τσέλσι ήταν μια καλοδουλεμένη μηχανή σε όλες τις γραμμές και δικαιότατα πήρε τον φετινό τίτλο, ενώ και στα ντέρμπι ως γνωστόν ο Μουρίνιο διάβασε άριστα τον αντίπαλο. Επιλαχόντες οι Ρόναλντ Κούμαν και Γκάρι Μονκ.






Το κανόνι

Σέρχιο Αγουέρο: Για άλλη μια σεζόν το μεγάλο αστέρι και ο ηγέτης της Μάντσεστερ Σίτι ήταν ο Αργεντίνος παικταράς, που παρότι για άλλη μια χρονιά είχε κάποιους τραυματισμούς, κατάφερε να διατηρηθεί στο κορυφαίο επίπεδο με τεράστιες εμφανίσεις εντός και εκτός Αγγλίας. Στην Πρέμιερ Λιγκ, πέτυχε 26 γκολ, σχεδόν το 1/3 των γκολ της Σίτι, ενώ είχε και 8 ασίστ! Δεύτερος σκόρερ ο Χάρι Κέιν με 21 και τρίτος ο Ντιέγκο Κόστα με 20.






Καλύτερος νεαρός

Χάρι Κέιν: Απίστευτη σεζόν από τον 21χρονο Άγγλο σέντερ φορ της Τότεναμ. Από 'κει που δεν το περίμενε κανείς και έψαχναν λύσεις για την επίθεση, ήρθε από τα.. χαμένα ο Κέιν και πέτυχε 21 γκολ (και 5 ασίστ), όντας το σημείο αναφοράς των φετινών Spurs και τρελαίνοντας όλο τον πλανήτη! Επιλαχόντες οι Σάιντο Μπεραχίνο, Κάλουμ Τσέιμπερς, Ντάνι Ινγκς και Ραχίμ Στέρλινγκ.






Η αποκάλυψη

Τζο Χαρτ: Τα τελευταία 2 χρόνια αμφισβητήθηκε πάρα πολύ από τη μεγαλύτερη μερίδα του τύπου και των φιλάθλων. Ωστόσο, τη φετινή σεζόν ήταν μετά τον Αγούερο ο πιο καταλυτικός παίκτης της Σίτι, κάνοντας φοβερή χρονιά και έχοντας 14 ματς χωρίς να δεχτεί γκολ σε 36 συμμετοχές, με εκπληκτικές αποκρούσεις και σταθερότητα. Επιλαχόντες δύο αμυντικά χαφ, οι Μαρουάν Φελαϊνί και Φρανσίς Κοκλέν.






Η καλύτερη μεταγραφή

Αλέξις Σάντσεζ: Δεν μπήκε ως MVP, αλλά σίγουρα ήταν η καλύτερη μεταγραφή. Ήρθε ως διωγμένος -σχεδόν- από τη Μπαρτσελόνα για περίπου 40 εκατομμύρια και έπιασε και με το παραπάνω τα λεφτά του, αφού ήταν με διαφορά ο καλύτερος της Άρσεναλ, και ειδικά στον πρώτο γύρο αν δεν υπήρχε αυτός, ίσως η Άρσεναλ να ήταν... κάπου στη μέση! Συνολικά κατέγραψε σε 35 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 16 γκολ και 8 ασίστ. Επιλαχόντες οι Σεσκ Φάμπρεγας και Ντιέγκο Κόστα της Τσέλσι, και ο πολύπειρος και αειθαλής χαφ της Λέστερ, Εστέμπαν Καμπιάσο.



Η μεγάλη απογοήτευση
Ρανταμέλ Φαλκάο: Ήρθε ως δανεικός για να βοηθήσει επιθετικά τη Μαν Γιουν και έκανε.. μια τρύπα στο νερό. Συνεχόμενοι τραυματισμοί, μετριότατες εμφανίσεις και μόλις 4 γκολ σε 26 συμμετοχές, δε θύμισε σε τίποτα τον Φαλκάο που όλοι θαυμάσαμε με τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης και παλαιότερα της Πόρτο. Επιλαχόντες οι Βινσέντ Κομπανί και Μάριο Μπαλοτέλι.







Ο ΗΡΩΑΣ


Γιόνας Γκουτιέρεζ: Νίκησε τη μάχη με τον καρκίνο, επέστρεψε και με δικό του γκολ σφράγισε τη σωτηρία της Νιούκαστλ! Ο,τι και να πούμε είναι λίγο γι' αυτόν τον άνθρωπο. RESPECT!









Η καλύτερη 11άδα




Στο νήμα έχασε τη θέση του ο Ντιέγκο Κόστα.



Το καλύτερο γκολ

Τσάρλι Άνταμ: Απίστευτο γκολ πίσω από τη σέντρα κόντρα στην πρωταθλήτρια Τσέλσι από τον μέσο της Στόουκ.






Η ματσάρα

Λέστερ-Μαν Γιουν 5-3: Ιστορική και εμφατική νίκη της Λέστερ κόντρα στη Γιουνάιτεντ σε μία ματσάρα στον πρώτο γύρο. Η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε 0-2 στο με γκολ των Φαν Πέρσι και Ντι Μαρία στο 13' και στο 16' αντίστοιχα, με τη Λέστερ στο 17' να μειώνει με τον Ουγιόα. Το 1-2 παρέμεινε ως σκορ ημιχρόνου. Στην επανάληψη έγινε της... τρελής. Στο 57ο λεπτό οι φιλοξενούμενοι κάνουν το 1-3 με τον Ερέρα, όμως από 'κει και έπειτα αρχίζει η επική ανατροπή των φιλοξενούμενων: Μέσα σε 2 λεπτά (62'-64') με γκολ των Νούτζεντ και Καμπιάσο ισοφαρίζουν σε 3-3, στο 79' ο Βάρντι ολοκληρώνει την ανατροπή και στο 83' ο Ουγιόα με πέναλτι πετυχάινει το 2ο προσωπικό του γκολ στο παιχνίδι και κλειδώνει την τεράστια νίκη της Λέστερ με 5-3!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου