Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Arturo Vidal αφιέρωμα

Ο Αρτούρο Βιδάλ είναι για άλλη μια σεζόν ο MVP της Γιουβέντους, παρουσιάζεται όλο και καλύτερος στο γήπεδο, ενώ την περασμένη βδομάδα έκανε χατ τρικ απέναντι στην Κοπεγχάγη, και έχει εξελιχθεί σε έναν εξαιρετικά ολοκληρωμένο σύγχρονο χαφ. Ας δούμε μαζί την πορεία του Χιλιανού στο ποδόσφαιρο.








Η πορεία του

Ο Αρτούρο Εράσμο Βιδάλ Πάρδο γεννήθηκε στις 22 Μαϊου του 1987 στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγκο. Από πολύ μικρή ηλικία εντάχθηκε στις ακαδημίες μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της Χιλής, της Κόλο-Κόλο, όπου ξεχώρισε από μικρός και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο μόλις στα 18 του χρόνια.

Για 2 σεζόν (2006, 2007) ο νεαρός Αρτούρο ήταν αναντικατάστατος στην ομάδα, κατέκτησε 2 φορές την Απερτούρα και 1 φορά την Κλαουσούρα, πήγε στον τελικό του Σουνταμερικάνα, και έτσι ήταν δεδομένο ότι το υπερατλαντικό βήμα δεν θα αργούσε να έρθει. Με την Κόλο-Κόλο μέτρησε συνολικά 56 συμμετοχές και 5 γκολ.

Νικήτρια ανάμεσα σε πολλούς μνηστήρες για τον Βιντάλ ήταν η Λεβερκούζεν, η οποία πλήρωσε 11 εκατ. λίρες και τον έκανε δικό της το 2007. Στη Λεβερκούζεν έκατσε για 4 χρόνια, αλλάζοντας πολλούς ρόλους μέσα στο γήπεδο, ήταν ο ηγέτης της ομάδας, δέθηκε με τους οπαδούς και φυσικά αναντικατάστατος.

Με τις ασπιρίνες είχε 144 συμμετοχές και 21 γκολ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πορεία ως τον τελικό του κυπέλλου το 2009, στην κατάκτηση της 4η θέσης τη σεζόν 2009-10, αλλά και τη 2η θέση και την πορεία ως τους 16 του Γιουρόπα Λιγκ το 2010-11!


Το μεγάλο βήμα στην καριέρα του Αρτούρο ήρθε το καλοκαίρι του 2011, αφού η Γιουβέντους τον απέκτησε έναντι 10,5 εκατ. ευρώ (ποσό ελάχιστο για την αγωνιστική αξία του, είναι από τους ορισμούς της value for money μεταγραφής!).

Ο Βιδάλ μέσα σε κάτι λιγότερο από 2,5 χρόνια έχει εξελιχθεί στον αγαπημένο της κερκίδας, σε έναν καταλυτικό παίκτη εντός αγωνιστικού χώρου και έχει τα φόντα για να γίνει ένας θρύλος της Γιούβε.


Η πρώτη σεζόν (2011-12) στη Serie A ήταν πολύ καλή για τον Χιλιανό, αφού έπαιξε σε 35 παιχνίδια με τη Γιούβε, έβαλε 7 γκολ και είχε σημαντική βοήθεια στο γήπεδο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους μπιανκονέρι μετά από πάρα πολλά χρόνια!

Η 2η σεζόν στη Γιούβε ήταν ακόμη καλύτερη, αφού ο Βιδάλ συνέβαλε και πάλι τα μέγιστα για την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος, σκόραρε κάποια σημαντικότατα γκολ (15 στο σύνολο σε όλες τις διοργανώσεις, 10 στο πρωτάθλημα), ήταν αναντικατάστατος ακόμα και στο ροτέισον (45 συμμετοχές) βγήκε καλύτερος παίκτης της Γιουβέντους για τη σεζόν, ενώ έκανε και το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ παίζοντας 9 ματς, σκοράροντας μάλιστα 3 γκολ!


Η φετινή σεζόν μέχρι στιγμής εξελίσσεται όπως η περσινή. Ο Βιντάλ έχει παίξει σε όλα τα ματς, και έχει ήδη σκοράρει 10 γκολ σε 19 συμμετοχές. Αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς θα γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Γιουβέντους. 

Το πουλέν της κερκίδας, λατρεύεται από συμπαίκτες και αντιπάλους και έχει εξελίξει κατακόρυφα τον τρόπο παιχνιδιού του όσο είναι στη Γιούβε, με την οποία μετράει, σε κάτι λιγότερο από 2,5 χρόνια, ήδη 100 ακριβώς συμμετοχές και 32 γκολ!



Στην εθνική

Το 2007 ο Αρτούρο ήταν καταλυτικός ώστε να τερματίσει η Εθνική Χιλής U21 στην 3η θέση του -αντίστοιχου- Μουντιάλ, και έτσι την ίδια χρονιά πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα σε φιλικό απέναντι στην Βενεζουέλα.

Ήταν βασικότατο μέλος της εθνικής στο Μουντιάλ του 2010 (ως τους 16) και στο Κόπα Αμέρικα του 2011 (προημιτελικά), ενώ σκόραρε 5 γκολ στα προκριματικά του επερχόμενου Μουντιάλ (2014). Συνολικά με το εθνόσημο μετράει 52 συμμετοχές και 8 γκολ.



Τρόπος παιχνιδιού

Γρήγορος, δυνατός, με πείσμα και νεύρο, ανθεκτικός, με ατσάλινη αντοχή, δυνατά και τεχνικά σουτ και με τα δύο πόδια, τελείωμα επιθετικού κλάσης, τρίπλα, τάκλιν, playmaking, σωστές επιλογές σε κάθε σημείο του γηπέδου, ακόμα και κεφαλιές. Ο 26χρονος δείχνει κάθε μέρα και σε κάθε αγώνα ότι είναι αυτή τη σιτγμή μέσα στα 5 καλύτερα χαφ στον κόσμο.

Δεν έχει τη μπαλιά του Πίρλο, δεν κάνει τις τρίπλες και τις κούρσες του Ινιέστα, δεν είναι ο απόλυτος playmaker Μεσούτ Οζίλ, σίγουρα υπάρχουν πολλοί παικταράδες που είναι κορυφή στις αρμοδιότητές τους (π.χ. Τσάμπι Αλόνσο, Γιάγια Τουρέ, Φάμπρεγας, Λάμπαρντ, Σβαϊνστάινγκερ, Ντε Ρόσι). Ο Βιδάλ όμως τα έχει όλα!

(από το άρθρο του Γ. Κοντογεώργη στο gazzetta.gr, εκφράζει απόλυτα το ολοκληρωμένο αγωνιστικό ''ρεπερτόριο'' του Χιλιανού!)

Επίσης (συμπληρώνω εγώ), ο Βιντάλ μπορεί να παίξει σχεδόν σε όλες τις θέσεις του γηπέδου! Στη Λεβερκούζεν στα περισσότερα ματς έπαιξε κυρίως δεξί ή αριστερό μπακ, μπορεί να παίξει στόπερ περιστασιακά, ενώ εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του παίζει άνετα και ως εξτρέμ! Δεδομένο φυσικά ότι μπορεί να παίξει και στις 3 θέσεις του κέντρου (αμυντικό χαφ, κεντρικό χαφ και επιθετικό χαφ, ή αλλιώς 6άρι, 8άρι, 10άρι)!



Επιτεύγματα

Κόλο Κόλο: 3 πρωταθλήματα
Γιουβέντους: 2 πρωταθλήματα, 2 σούπερ καπ Ιταλίας
Ατομικά: Καλύτερος παίκτης της Γιουβέντους τη σεζόν 2012-13, καλύτερη 11άδα της Bundesliga τη σεζόν 2010-11, καλύτερη 11άδα της Serie A τις σεζόν 2011-12 και 2012-13



Βίντεο



2 σχόλια:

  1. Απο τα καλύτερα χαφ αυτή τι στιγμή στον κόσμο , έχει ταλέντο και δουλεύει πολύ. Φαίνεται άλλωστε η εξέλιξη του από τι στιγμή που ήρθε ευρώπη. Στην αρχή ήταν καθαρά ανασταλτικός μέσος αλλά στη συνέχεια ανέπτυξε και άλλες ικανότητες (τις ανέφερες όλες).

    Ένα πράγμα μόνο με χαλάει με τον παίκτη : Έβαλε γκολ στο 90 ,στο Λεβερκούζεν - Άρης 1-0 :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιωργο κι εγω σε αυτο το ματς τον ακουσα πρωτη φορα.. Μας πληγωσε αλλα τι να κανουμε.. :P Οντως μεγαλος παικτης και εχει δουλεψει παρα πολυ για να φτασει ως εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή