Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Αφιέρωμα στον Diego Simeone

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε, μόλις στα 43 του χρόνια, θεωρείται εκ των κορυφαίων προπονητών στον πλανήτη, αφού έχει καταφέρει να μεταμορφώσει την Ατλέτικο σε μία εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Πάμε να δούμε αναλυτικά την πορεία του γεννημένου στις 28/4/1970 Αργεντίνου προπονητή, ο οποίος έκανε και μία εξαιρετική καριέρα ως ποδοσφαιριστής.



Ποδοσφαιρική καριέρα

Ο Σιμεόνε υπήρξε ένας από τους καλύτερους αμυντικούς χαφ της δεκαετίας του '90. Ήταν κλασικό 6άρι, τρεχαντήρι, και καλός στη δημιουργία. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Βελέζ Σάρσφιλντ, το 1990 μετακόμισε στην Πίζα και 2 χρόνια αργότερα ήρθε η μεταγραφή στην Σεβίλλη. Το 1994 μετακόμισε στην Ατλέτικο στην οποία έγινε αρχηγός και ήταν από τους πρωτεργάτες της σπουδαίας κατάκτησης του νταμπλ το 1996!

Το 1997 πήγε στην Ιταλία, όπου έκατσε για 6 χρόνια. 2 με την Ίντερ (κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1998) και 4 με τη Λάτσιο, όπου ήταν εκ των πρωταγωνιστών σε άλλη μία συναρπαστική και απρόβλεπτη κατάκτηση νταμπλ, το 2000! Το 2003 επέστρεψε στην Ατλέτικο, όπου έκατσε για δύο χρόνια και έκλεισε την καριέρα του στη Ράσινγκ Κλουμπ της πατρίδας του τη σεζόν 2005-06. Στη συλλογική του καριέρα συνολικά μέτρησε 513 εμφανίσεις, 84 γκολ και 7 -σπουδαίοι όλοι τους- τίτλους!

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε δεν θα μπορούσε να μην είναι αναντικατάστατο μέλος και της εθνικής Αργεντινής, φυσικά. Με τη φανέλα της Αλμπισελέστε κατέγραψε 106 συμμετοχές (και 11 γκολ), γεγονός που τον τοποθετεί 3ο στην ιστορία της εθνικής, πίσω από Ζανέτι και Αγιάλα! Κατέκτησε 2 Κόπα Αμέρικα και 1 Συνομοσπονδιών και συμμετείχε σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα με την Αργεντινή, της οποίας διετέλεσε και αρχηγός για κάποια χρόνια.





Προπονητική καριέρα

Στην Αργεντινή



Ο Σιμεόνε ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2006 αμέσως μόλις έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, στην ομάδα που την έκλεισε, τη Ράσινγκ Κλουμπ, στην οποία ωστόσο έκατσε για λίγο χρονικό διάστημα. Επόμενος σταθμός η Εστουδιάντες για 1,5 χρόνο όπου τα πήγε πολύ καλά και κατέκτησε την Απερτούρα το 2006.


Ακολούθησε η ιστορική Ρίβερ Πλέιτ για σχεδόν έναν χρόνο. Με τους Μιγιονάριος παρουσίασε εξαιρετικό σύνολο και μάλιστα κατέκτησε την Κλαουσούρα το 2008. Τον Απρίλιο του 2009, έπειτα από ένα διάλειμμα κάποιων μηνών, πήγε στη Σαν Λορέντζο για 1 χρόνο, ωστόσο δεν παρουσίασε κάτι εξαιρετικό και την έβγαλε 7η.

Η πρώτη έξοδος στην Ευρώπη (ως προπονητής) για τον Ντιέγκο Σιμεόνε ήταν τον Ιανουάριο του 2011, όταν ανέλαβε την ιταλική Κατάνια για το 2ο εξάμηνο της σεζόν 2011-2012. Η Κατάνια ήταν στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας, όμως ο Σιμεόνε κατάφερε να την τερματίσει στη μέση του πίνακα. Τον Ιούνιο και μέχρι το Δεκέμβρη του 2011, δηλαδή για όλη τη διάρκεια της Κλαουσούρα, επέστρεψε στη Ράσινγκ την οποία έβγαλε 2η!



Στην Ατλέτικο

Η ομάδα που τον ανέδειξε παγκοσμίως ως ποδοσφαιριστή, είναι αυτή που θα το κάνει και ως προπονητή. Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Ντιέγκο Σιμεόνε ανακοινώνεται ως ο νέος προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης. Έπειτα από τραγικά αποτελέσματα με τον Γκρεγκόριο Μανθάνο στον πάγκο, ήταν αναγκαία μία αλλαγή και η έλευση ενός προσώπου υπεραγαπητού στον λαό της ομάδας ανέβασε την ψυχολογία όλων. Λίγοι ήταν βέβαια, αυτοί που περίμεναν την κατακόρυφη εξέλιξη που θα είχε η Ατλέτικο με τον Σιμεόνε στον πάγκο!

Ο Σιμεόνε ανέλαβε την Ατλέτικο όταν αυτή ήταν στο μέσο της βαθμολογίας, και για την ακρίβεια 11η και είχε περάσει στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Αργεντίνος όμως βρίσκει το κουμπί των αστέρων, δένει την ομάδα αγωνιστικά, κρατάει εξαιρετικό το κλίμα στα αποδυτήρια και παρουσιάζει εξαιρετικό έργο στο πρώτο του εξάμηνο ως προπονητής της Ατλέτικο!

Στο πρωτάθλημα με καλές εμφανίσεις και νίκες όποτε χρειαζόταν, κατάφερε από το μέσο της βαθμολογίας να οδηγήσει την Ατλέτικο στην 5η θέση και να την βγάλει στην Ευρώπη, κάτι που λίγοι περίμεναν όταν ανέλαβε τους ροχιμπλάνκος.

Το πιο απίστευτο βέβαια έρχεται στην Ευρώπη. Η Ατλέτικο του Σιμεόνε αποκλείει κατά σειρά στο Γιουρόπα Λιγκ τις Λάτσιο, Μπεσίκτας, Αννόβερο, Βαλένθια, έχοντας μάλιστα 8/8 νίκες μέσα-έξω σε όλα τα ματς (!!!). Στον τελικό έρχεται αντιμέτωπη με την συμπατριώτισσα και πολύ φιλόδοξη Μπιλμπάο. Όμως μίλησε η εμπειρία των παικτών, η κλάση του Φαλκάο και το άριστο στήσιμο του Σιμεόνε και η Ατλέτικο επικράτησε εύκολα με 3-0 και κατέκτησε του Γιουρόπα Λιγκ!!



Η επόμενη χρονιά είναι ακόμα καλύτερη: Με την ψυχολογία όλων στο ζενίθ και με νέους παίκτες να έχουν ενισχύσει την ομάδα, η Ατλέτικο ξεκινάει τη χρονιά με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού σούπερ καπ με το εκκωφαντικό 4-1 (με χατ τρικ του Φαλκάο) επί της Τσέλσι που μάγεψε όλο τον πλανήτη!


Στο πρωτάθλημα είναι συνεπέστατη από την αρχή ως το τέλος. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν εξαιρέσουμε τις 2 πρώτες αγωνιστικές, η Ατλέτικο κυμαίνεται μόνο μεταξύ των θέσεων 2 και 3!!! Τελικά βγαίνει 3η, βγαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ κατακτάει και το κύπελλο Ισπανίας, νικώντας 2-1 τη μισητή συμπολίτισσα Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό! Όλος ο κόσμος παραμιλάει με το εξαιρετικό δημιούργημα του Σιμεόνε, το ελκυστικότατο ποδόσφαιρο που παίζει και τη συνέπεια στις νίκες!

Στη φετινή χρονιά όλο ξέρουμε τη γίνεται. Η Ατλέτικο έχει μπει πιο σφήνα από ποτέ τον 20ό αιώνα στους δύο μεγάλους της Ισπανίας. Μετράει 11 νίκες σε 13 ματς, με εκπληκτικές εμφανίσεις, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ (είναι στον όμιλο με τις Πόρτο, Ζενίτ, Αούστρια Βιέννης) έχει 4/4!!!

Η φυγή του Φαλκάο κάθε άλλο παρά κόστισε στην Ατλέτικο, η οποία κράτησε όλον τον βασικό κορμό σε άμυνα-κέντρο, ενώ ο ερχομός του Βίγια σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή άνοδο του Ντιέγκο Κόστα, καθιστούν την Ατλέτικο εξαιρετικά επικίνδυνη για κάθε αντίπαλο, αφού εξακολουθεί να παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο, να έχει συνοχή στις γραμμές και να ευχαριστεί όλον τον κόσμο που παρακολουθεί.

Η συνέχεια αναμένεται ακόμη καλύτερη και ο Σιμεόνε παρόλο που έχει δεδομένη τη θέση του για πολλά ακόμα χρόνια, συνεχίζει να δουλεύει ώστε να φτάσει τους ροχιμπλάνκος όσο πιο ψηλά γίνεται. Πλέον απολαμβάνει την καθολική στήριξη του κόσμου και της διοίκησης, είναι απόλυτα αποδεκτός στους παίκτες και περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια αυτού του εντυπωσιακού δημιουργήματος ενός σπουδαίου Αργεντίνου ποδοσφαιρανθρώπου!




Φιλοσοφία

Ο Σιμεόνε δεν είναι δογματικός προπονητής. Δεν εμμένει δηλαδή σε κάποιο συγκεκριμένο σύστημα. Προτιμά να προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες του εκάστοτε αγώνα. Η τακτική του πάντως είναι συγκεκριμένη. Σφιχτός άξονας, οι μπακ με τους εξτρέμ να είναι κοντά, και οι επιθετικοι να συμμετέχουν στο παιχνίδι. Γρήγορες επιθέσεις, κυρίως από τα φτερά, με συχνά overlap αλλά και πολλά μακρινά σουτ.




Επιτεύγματα

Ως ποδοσφαιριστής

Ατλέτικο: 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο
Ίντερ: 1 κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Λάτσιο: 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο, 1 σούπερ καπ Ιταλίας, 1 Ευρωπαϊκό σούπερ καπ
Εθν. Αργεντινής: 2 Κόπα Αμέρικα, 1 Συνομοσπονδιών, 1 ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο

Ως προπονητής

Εστουδιάντες: 1 Απερτούρα
Ρίβερ Πλέιτ: 1 Κλαουσούρα
Ατλέτικο: 1 κύπελλο, 1 Γιουρόπα Λιγκ, 1 Ευρωπαϊκό σούπερ καπ



Βίντεο





Πηγές

6 σχόλια:

  1. τον γνωρισα ως προπονητη της Ατλετικο (δεν ηξερα και πολλα για το παρελθον του).

    Πραγματικα εχει κανει πολυ δουλεια και σιγουρα ειναι απο του λογους που η Ατλετικο ειναι τοσο καλη και που κυριολεκτικα δεν ξεμενει απο επιθετικους... ειμαι βεβαιος οτι οταν φυγει ο Ντιεγκο Κοστα (συντομα δλδ) , καποιος αλλος θα αρχισει να σκοραρει και θα καλυψει το κενο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. den grafeis omws oti sthn sanlore ton kunhgousan me petres sthn pronhsh... anuparktos einai...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όχι και ανύπαρκτος ο Σιμεόνε...

    Το σκηνικό που λες φίλε δεν το ξέρω...

    Ακόμα κι αν έγινε κάτι τέτοιο δεν αμφισβητεί την αξία (όποια κι αν ειναι) του Σιμεόνε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και γω πρωτη φορα το διαβαζω αυτο φιλε Ανωνυμε.Αν το ηξερα θα το γραφα ασφαλως..

    Αλλα και παλι, οπως λεει και ο τζιμ, αυτο δεν αναιρει την τεραστια δουλεια που εχει κανει στην Ατλετικο ο Σιμεονε και το ονομα που εχει χτισει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε ανωνυμε τι ειναι αυτά που λες??? ανυπαρκτος ο Σιμεονε?? ειδες τι εχει κατακτησει μεχρι τωρα?? Αμφιβάλλω αν εχεις δει εστω κ ενα ματς της Ατλέτικο!! και εγώ βεβαια ανωνθμος ειμαι αλλά δε λεω τετοια τρελά!! βλέπε γκολφ καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή