Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Superleague Portugal Μπενφίκα - Πόρτο 2-2 Μαγικό πρώτο εικοσάλεπτο (Vid)

Ένα από τα καλύτερα πρώτα ημίχρονα σε ντέρμπι (για την ακρίβεια πρώτα εικοσάλεπτα), μας επιφύλαξε ο αγώνας Μπενφίκα-Πόρτο. Το σπουδαιότερο ματς του Πορτογαλικού Πρωταθλήματος, έλαβε χώρα χθες βράδυ στις 22:15 ώρα Ελλάδος. Τελικό σκορ, 2-2. Αποτέλεσμα, το οποίο διαμορφώθηκε στα πρώτα 17 λεπτά της αναμέτρησης. Αν μη τι άλλο, η αρχή του αγώνα επιφύλασσε μεγάλες συγκινήσεις…

Στο 8ο λεπτό, μετά το γέμισμα του Μουτίνιο από ένα φάουλ, οι «δράκοι», άνοιξαν το σκορ. Μια αδράνεια των αμυντικών της Μπενφίκα και η ολιγωρία του τερματοφύλακά της, την άφησε πίσω στο σκορ.

Στο 10ο λεπτό, μετά από σέντρα και δύο κεφαλιές πάσες των συμπαιχτών του, ο Μάτιτς (μέσος της Μπενφίκα), ισοφάρισε σε 1-1 με ένα όμορφο αριστερό σουτ. Μάλιστα, η Μπενφίκα μετά το 1-1 και για περίπου 3-4 λεπτά πήρε τα ηνία του αγώνα και βγήκε μπροστά, κυρίως από την δεξιά πτέρυγα.

Στο 15ο λεπτό, ο Αρτούρ(τερματοφύλακας της Μπενφίκα), έκανε ένα τρομερό λάθος για τη κλάση του. Έκανε πολύ κακό κοντρόλ, η μπάλα του έφυγε, την πήρε ο Τζάκσον Μαρτίνεζ(επιθετικός της Πόρτο), σούταρε και έκανε το 1-2. Η Μπενφίκα, μέσα στο πρώτο τέταρτο, «κατάφερε» να δεχτεί δύο πραγματικά πολύ «φθηνά» γκολ.

Ευτυχώς, γι’ αυτήν «απάντησε» γρήγορα και πάλι μετά από μία πλαγιοκόπηση από τα δεξιά, μία σέντρα και ένα σουτ του Γκαϊτάν που ισοφάρισε σε 2-2. Όλα αυτά, μέχρι το 17ο λεπτό.

Η Μπενφίκα, κατάφερε να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο «όπλο» της και να δημιουργήσει φάσεις και γκολ. Αξιοποίησε τα ΑΚΡΑ της, πλαγιοκόπησε και πέτυχε δύο γκολ. Ταυτόχρονα, οι κεντρικοί της χαφ, «πάτησαν» την αντίπαλη περιοχή και της έδωσαν δύο γκολ (Γκαϊτάν και Μάτιτς).

Είναι πραγματικά σπουδαίο για μία ομάδα, να παίρνει δύο γκολ από τους χαφ της.

Στην συνέχεια του αγώνα, ο ρυθμός έπεσε για περίπου 10 λεπτά. Στην συνέχεια η Πόρτο, προσπάθησε να πάρει πρωτοβουλίες (κυρίως από τις πτέρυγες και λιγότερο με κάθετες μπαλιές), αλλά δεν έκανε φάση. Η Μπενφίκα, ως γηπεδούχος δεν έμεινε παθητική. Προσπάθησε να βρει διαδρόμους κυρίως από την δεξιά πλευρά της (Μάξι Περέϊρα – Λίμα), αλλά και αυτή δεν κατάφερε κάτι.

Κύριο χαρακτηριστικό των δύο ομάδων, μετά το 17ο λεπτό, ότι δεν επιχείρησαν σουτ έξω από την περιοχή.

Και μια ριζική διαφορά τους, ότι η μεν Πόρτο, χρησιμοποιούσε τα χαφ του άξονα της (Μουτίνιο, Λούτσο, Ντεφούρ) για να αρχίσει την ανάπτυξη της (κυρίως με μπαλιές στα άκρα), ενώ η δε Μπενφίκα μονίμως, προσπαθούσε να αναπτυχθεί εξαρχής από τα άκρα με τρόπο που γινόταν μονότονος και διαβαζόταν εύκολα.

Δηλαδή, παρόλο που η Μπενφίκα πήρε δύο γκολ από τα κεντρικά της χαφ, η ανάπτυξη της δεν στηρίχθηκε πάνω σ’ αυτά. Αρκέστηκε, στο να πατήσουν την αντίπαλη περιοχή τα κεντρικά της χαφ και η ανάπτυξη της στηρίχθηκε στις δύο πτέρυγες. Και αυτό της βγήκε. Αμυντικά, όμως ήταν το πρόβλημα, με τα δύο «φθηνά» γκολ..

Το δεύτερο μέρος, ήταν μέτριο. Μέχρι το 55ο λεπτό, η Πόρτο είχε μία σχετική υπεροχή, χωρίς να κάνει φάση. Από το 60 λεπτό και έπειτα η Μπενφίκα, ανέλαβε δράση. Έψαχνε, το τρίτο γκολ. Ο Ζόρζε Ζέσους (προπονητής Μπενφίκα), φρέσκαρε την ομάδα του, μεσοεπιθετικά και απέκτησε φρεσκάδα.

Κατά 90%, οι προσπάθειες της Μπενφίκα στηριζόταν στα άκρα της. Έπρεπε να φτάσει το 77ο λεπτό, για να βγάλει η Μπενφίκα την πρώτη της, κάθετη μπαλιά. Η αμυντική γραμμή της Πόρτο ανέβηκε αρκετά (περίπου 10μέτρα κάτω από την γραμμή του κέντρου). Ο Καρντόζο, δέχτηκε την κάθετη, έφυγε μόνος με τον Έλτον (τερματοφύλακας Πόρτο), αλλά λίγο η απόκρουση του Έλτον και λίγο το δοκάρι, στέρησαν από τους αετούς το 3-2.

Αυτή, ήταν και η μεγαλύτερη φάση του δευτέρου ημιχρόνου. Τελικό σκορ 2-2 και οι ομάδες συνεχίζουν με τρείς βαθμούς διαφορά (υπέρ της Μπενφίκα). Η Πόρτο, έχει έναν αγώνα λιγότερο.

Η κατάκτηση του Πρωταθλήματος, αποτελεί κούρσα για δύο. Μπενφίκα και Πόρτο. Η Μπράγκα, μετά την ήττα της στην Μαδέϊρα είναι δύσκολο να ακολουθήσει.

Τόσο η Μπενφίκα, όσο και η Πόρτο παραμένουν αήττητες στο Πρωτάθλημα. Όποια δείξει την μεγαλύτερη διάρκεια, κρατήσει το «κάστρο» της αλώβητο και έχει τις λιγότερες γκέλες εκτός έδρας θα έχει το πλεονέκτημα. Φυσικά, ρόλο θα παίξει και το μεταξύ τους ματς στο Οπόρτο, στον δεύτερο γύρο.

Το σημερινό ματς, ήταν από τα εξάποντα. Από την στιγμή που η Πόρτο δεν έχασε και  έχει έναν αγώνα λιγότερο, οι ομάδες είναι στα ίσια. Η μάχη τους για τον τίτλο του Πρωταθλητή, θα είναι αμφίρροπη μέχρι τέλους… Τουλάχιστον, μέχρι τον μεταξύ τους αγώνα, στον δεύτερο γύρο…

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τα γκολ του αγώνα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου