Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Υπάρχει μέλλον αρκεί να προσπαθήσουμε γι' αυτό

Το μουντιάλ τελείωσε στην φάση των 16 στην διαδικασία των πέναλτι για την Ελλάδα. Η χώρα μας είχε καλή παρουσία στην Βραζιλία και απέδειξε ότι την τελευταία δεκαετία έχει ανέβει επίπεδα.

Φυσικά ο τρόπος με τον οποίον αποκλείστηκε η ομάδα (στην ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι) προκαλεί στενοχώρια. Όμως κι αυτό είναι ένα δείγμα ότι η ομάδα ψήλωσε πολύ. . .


Γιατί, απλά σκεφτείτε . . . Υπάρχει στενοχώρια από τους παίκτες και πολύ κόσμο την στιγμή που η Ελλάδα αποκλείστηκε στην φάση των 16 ενός παγκοσμίου Κυπέλλου και μάλιστα στην διαδικασία των πέναλτι. Πριν το 2004 αν λέγαμε ότι θα πάμε σε ένα μουντιάλ και θα φτάναμε στους 16 θα μας περνούσαν για τρελούς. Και μόνο που θα πηγαίναμε θα μας αρκούσε.

Μετά το πρώτο ματς με την Κολομβία πολλοί απογοητεύτηκαν. Η ομάδα όμως έδειξε την πυγμή της στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου και πέρασε. Και επειδή όπως και να το κάνουμε η Κόστα Ρίκα δεν ήταν ο αντίπαλος που μας τρόμαζε (όπως θα ήταν η Ιταλία ή η Ουρουγουάη) δημιουργήθηκαν προσδοκίες πρόκρισης.

Προσδοκίες που αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ισοφαρίσαμε στις καθυστερήσεις και οι αντίπαλοι θα έπαιζαν με δέκα παίκτες στην ημίωρη παράταση. Δυστυχώς, δεν είχαμε το καθαρό μυαλό για να πετύχουμε και ένα δεύτερο γκολ. Με αποτέλεσμα να κάνουμε "μάγκα"τον τερματοφύλακα της Κόστα Ρίκα.

Πολλοί θα κάνουν πολύ καιρό για να ξεχάσουν την φάση που πέντε δικοί μας έβγαιναν μόνοι τους με δύο Κοσταρικανούς. Παρόλα αυτά δεν μπορέσαμε να σκοράρουμε. Και μοιραία στα πέναλτι αποκλειστήκαμε.

Στενοχώρια υπήρξε γιατί η Ελλάδα έχασε μία καλή ευκαιρία να γίνει το Καμερούν του 1990, η Βουλγαρία του 1994, η Κροατία του 1998, η Γκάνα του 2010 ή η Τουρκία του 2002. Και αυτό φάνηκε στην διάρκεια των αγώνα.

Σε κάθε περίπτωση η πορεία των παικτών είναι πετυχημένη. Ήταν ένας αποκλεισμός που μόλις ήρθε, η πρώτη λέξη που σκέφτηκαν όλοι ήταν η λέξη "κρίμα". Όμως, παράλληλα γεννήθηκαν προσδοκίες για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Οι υπεύθυνοι πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε να δοθεί βάση στις υποδομές και να παράγουμε όσους περισσότερους παίκτες στο μέλλον. Και αν αυτοί οι παίκτες φεύγουν και στο εξωτερικό ακόμη καλύτερα. Γιατί εκεί βελτιώνονται ακόμη περισσότερο. Δείτε για παράδειγμα τον Χριστοδουλόπουλο ή τον Κονέ. Πραγματικά αγνώριστοι. Για όσους δεν παρακολουθούσαν Ιταλικό πρωτάθλημα η απόδοσή τους ήταν έκπληξη.

Υπάρχουν οι δυνατότητες για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Για τον νέο προπονητή ας κάνουμε λίγο υπομονή και ας μην βιαστούμε να τον κρίνουμε.

2 σχόλια:

  1. Θα παραθεσω καποιες σκορπιες σκεψεις...

    1) Ευχαριστουμε για ολα τεραστιε Καραγκουνη. Απο τους μεγαλυτερους συγχρονους Ελληνες ποδοσφαιριστες, πολυ μεγαλη προσωπικοτητα και ψυχη!

    2) Κατσουρ, Σαλπι, Γκεκα, ευχαριστουμε για ολα αλλα ο κυκλος σας εχει κλεισει. Πρεπει να παρετε την αποφαση να αποσυρθειτε για το καλο της ομαδας αλλα και το δικο σας.

    3) Αντιο και σε εσενα Φερναντο Σαντος. Εχεις ακουσει πολλα, αλλα εισαι ειτε μας αρεσει, ειτε οχι, μεσα στους 3 πιο επιτυχημενους προπονητες της εθνικης Ελλαδος (μαζι με Οτο και Αλκετα). Σε ευχαριστουμε για τις 2 εκπληκτικες πορειες στα 2 τελευταια μεγαλα τουρνουα.

    4) Εκλεισε ενας κυκλος, αλλα ανοιγει ενας αλλος. Ερχεται πολυ καλη φουρνια απο πισω και οι νεαροτεροι σε ηλικια αρχιζουν να ωριμαζουν και δειχνουν τρομερα στοιχεια (βλ. Σωκρατη που ειναι ο απολυτος αρχοντας στην αμυνα, Κονε, Σαμαρη, κλπ.).

    5) Ο κορμος της εθνικης στο Euro 2016 ειναι Σωκρατης, Τοροσιδης, Χολεμπας, Μανιατης, Σαμαρας. Αυτοι οι 5 πρεπει να τραβηξουν κουπι πλεον, οντας οι πιο εμπειροι, οι παλιοσειρες.

    6) Μακαρι ο Ρανιερι να πετυχει. Τον εμπιστευομαι απολυτα.

    7) Στηριξη απο ολους μας στην εθνικη, στην καλυτερη ελληνικη ομαδα τα τελευταια 10 χρονια, μακραν της 2ης, την ομαδα που μας βγαζει διαρκως στους δρομους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑνώνυμοςΙουλίου 01, 2014

    Εγώ προσωπικά είμαι από τους φαν της Εθνικής στην μπάλα......Ο κοσμος παραδοσιακά την στήριζε την Εθνική και θα συνεχίσει...

    ΚΡΙΜΑ πραγματικά για αυτό που συνέβη πριν 2 βραδιά. ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΙΜΑ, τέτοιες ευκαιρίες δεν σου παρουσιάζονται καθημερινά (βέβαια μην μιλάμε για τύχη γιατί μας έχει χαρίσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια ενώ και το πέναλτι του Σαμαρά για εκατοστά δεν το έπιασε ο τέρμας τους).

    Όσο για τα αγωνιστικά για μένα κορυφαίοι σε απόδοση σε όλο το τουρνούα Μανιάτης, Χολέβας και τα 2 στόπερ (μετά το πρώτο ματς με την Κολομβία εξαιρετικός), ευχάριστη έκπληξη ο Λάζαρος που με τον Χολέβας θα αποτελέσει ένα πολύ καλό δίδυμο για τα επόμενα χρόνια.

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ για όλα αυτά που μας χάρισε. Η Απόλυτη η ψυχή, τον ευχαριστούμε για όλα. Μόνο και μόνο που στα 37 του έκανε τέτοια ματς και έτρεξε τόσο πολύ τα λέει όλα.

    Μπραβο και στον Σαντος που δούλεψε σωστά, έφερε αποτελέσματα και άφησε έργο φεύγοντας ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ. (δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τόσο πολύ το θέματα όσο τα αποτελέσματα - που έρχονται - ).

    ΚΑΙ υπάρχει μελλον νομίζω. Πέρα από τους γνωστούς, υπάρχουν παίκτες όπως ο Καρέλης (δεν τον πίστευα όταν πήγε στον Παναθηναικό ...), ο Κολοβός, ο Καπίνο και πολλά ακόμα παιδιά (μιλάω τώρα για τα παιδιά που είναι 19+) που θα απαρτίσουν την Εθνική στο μέλλον.



    Yγ. Ισως η επισημη αγαπημένη να έχει αλλάξει κάτοχο..

    Υγ1. Διαφωνώ ΝΙΚ ότι έκλεισε ο κύκλος Σαλπιγγίδη (κυρίως) και Γκέκα. ο Σαλπιγγίδης βοηθάει πολύ αμυντικά, σε αντίθεση με τον Σαμαρά γυρνά να βοηθήσει πίσω και μπορεί να χρησιμεύσει και σαν κρυφός φορ καθώς έχει την αίσθηση του γκολ. Ο Γκέκας επίσης ήταν η απογοήτευση αυτού του μουντιάλ αλλά ο Μήτρογλου δεν μου δίνει την εμπιστοσύνη που μου έδινε μέχρι πριν λίγους μήνες ότι θα αποτελέσει τον επιθετικό της επόμενης 10ετίας...Και ο Αθανασιάδης επίσης (ο οποίος φάσεις σαν και αυτές με την Κόστα Ρίκα μπορούσε να τις κάνει γκολ) το ίδιο...Καλό θα ήταν να γίνονται οι αλλαγές σιγά-σιγά ώστε να μην χαλάσουν και οι ισορροπίες στην ομάδα...

    Μαράουντερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή