Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Borussia Dortmund: Εξαιρετική διαχείριση των τραυματισμών σε μια χρονιά ανάμεικτων συναισθημάτων

Αραιά και πού θα γράφουμε κάποια ανάρτηση στην οποία θα αναφέρουμε την άποψή μας πάνω σε κάποιο θέμα του ευρωπαϊκού-παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Θα αναλύουμε την άποψή μας με επιχειρήματα και θα καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα.

Για σήμερα θα ασχοληθούμε με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, που παρά τα πάρα πολλά προβλήματα τραυματισμών, είναι μέσα στους στόχους της και κάνει εξαιρετική διαχείριση των προβλημάτων της!





Πορεία έως τώρα

Στο πρωτάθλημα είναι 2η με 61 βαθμούς (19-4-7 σε 30 ματς, 67-31 τα γκολ). Στο κύπελλο έχει φτάσει ως τα ημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει μέσα στη βδομάδα τη Βόλφσμπουργκ. Κατέκτησε το σούπερ καπ Γερμανίας με νίκη 4-2 κόντρα στη Μπάγερν! Στο Τσάμπιονς Λιγκ, έφτασε ως τα προημιτελικά, όπου λίγο έλειψε να κάνει το μεγάλο μπαμ κόντρα στη Ρεάλ, αφού παρά το 3-0 του πρώτου αγώνα, δεν τα παράτησε και κέρδισε 2-0 έχοντας πολλές χαμένες ευκαιρίες, κερδίζοντας ξανά το σεβασμό και το θαυμασμό όλου του κόσμου!



Αγωνιστικά-τραυματισμοί

Σχεδόν όλοι οι παίκτες μέσα στη σεζόν τραυματίστηκαν τουλάχιστον οι σημαντικοί της περσινής σεζόν. Ας τα πάρουμε ανά θέση για να καταλάβετε.

Στο τέρμα ο φοβερός και τρομερός Ρόμαν Βαϊντενφέλερ είχε κάποια προβλήματα τραυματισμών, αλλά όποτε έπαιξε ήταν και πάλι κέρβερος. Ο Αυστραλός Λάνγκερακ που έπαιξε περίπου 10 ματς δεν έδειξε κάτι το εξαιρετικό.

Στην άμυνα ο Σούμποτιτς που πέρσι έπαιξε 40 ματς, φέτος έχει παίξει 15! Ο Χούμελς επίσης πέρασε τραυματισμούς και έχει 28 συμμετοχές. Αμφότεροι στα περισσότερα ματς ήταν φανερά επηρεασμένοι. Ο πιο σταθερός σε συμμετοχές και απόδοση στόπερ της Ντόρτμουντ είναι ο Έλληνας Σωκράτης Παπασταθόπουλος, που κάνει πολύ καλή σεζόν και έχει 35 συμμετοχές! Ο Φρίντριχ που έχει παίξει σε αρκετά ματς δεν έδειξε κάτι το ιδιαίτερο, ενώ 3 ματς έχει παίξει και ο 19χρονος Σαρ.

Στα πλάγια της άμυνας, στα δεξιά ο Πίστσεκ είχε έναν σοβαρό τραυματισμό και έμεινε εκτός για αρκετό καιρό, έχει παίξει σε 22 ματς. Έτσι στα περισσότερα παιχνίδια δεξί μπακ έπαιξε είτε ο στόπερ Παπασταθόπουλος, είτε ο δεξιός εξτρέμ Γκροσκρόιτς, που είναι από τους λίγους παίκτες της Ντόρτμουντ που δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από τραυματισμούς και έχει 43 συμμετοχές! Στα αριστερά, ο περσινός βασικός Μάρσελ Σμέλτσερ είχε έναν πολύ σοβαρό που ακόμα προσπαθεί να επανέλθει, έχοντας ωστόσο κάποιες συμμετοχές, και έτσι στα περισσότερα ματς αγωνίζεται εκεί ο ταλαντούχος πλην άπειρος Έρικ Ντουρμ, στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν.

Στον άξονα, ο τραυματισμός του περσινού εγκεφάλου της ομάδας, Ιλκάι Γκουντογκάν είναι το μεγλαύτερο πρόβλημα και έχει στοιχίσει πολύ, καθώς λείπει η οργανωτική του ικανότητα. Ο Γερμανός χαφ έχει μόλις 9 συμμετοχές φέτος, ενώ πέρσι μέτρησε 45! Τις 2 θέσεις του κέντρου μοιράζονται ο 34χρονος αρχηγός Κελ (24 συμμ.), ο περσινός βασικός Σβεν Μπέντερ (27 συμμ.), αμφότεροι έχοντας κάποιους τραυματισμούς, ενώ ο μόνος σταθερός σε συμμετοχές είναι ο Νουρί Σαχίν (42 συμμ.) που προσπαθεί να τα κάνει όλα.

Στη μεσοεπιθετική γραμμή, ο Ρόις είναι και πάλι ο ηγέτης και το μεγάλο αστέρι της ομάδας, έχοντας και αυτός στο παθητικό του κάποιους τραυματισμούς. Συνεχίζει ωστόσο να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο. Οι 2 καλοκαιρινές μεταγραφές Μχιταριάν και Ομπαμεγιάνγκ έχουν σώσει τη Ντόρτμουντ, μετρώντας και οι 2 κοντά στις 40 συμμετοχές και έχουν παίξει σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής και σε αυτή του φορ, καλύπτοντας συνεχώς κενά, με την απόδοσή τους να έχει σκαμπανεβάσματα φυσιολογικότατα. 

Ο Γκροσκρόιτς όπως προείπαμε μετράει 43 συμμετοχές στη δεξιά πτέρυγα (είτε μπακ είτε εξτρέμ), ενώ ο περσινός βασικός δεξιός εξτρέμ Κούμπα Μπλαστσικόφσκι, έχει 25, λόγω αρκετών τραυματισμών. Ο νεαρός εξτρέμ Χόφμαν έχει παίξει σε 35 ματς, ωστόσο μόλις στα 5 από αυτά ήταν βασικός (!), ενώ ο Γιόγιτς που ήρθε το χειμώνα από την Παρτιζάν έχει κάποιες συμμετοχές, δείχνοντας καλά στοιχεία.

Τέλος, στη θέση του φορ, όπως έγραψα έχουν αγωνιστεί αρκετές φορές Μχιταριάν και Ομπαμεγιάνγκ, αλλά και ο Ρόις. Το μεγάλο αστέρι της επιθετικής γραμμής, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, έχει υπογράψει στη Μπάγερν για το καλοκαίρι, είχε αρκετούς τραυματισμούς μέσα στη χρονιά, έχοντας σκοράρει 24 γκολ πάντως! Αρκετά ματς, αλλά σχεδόν όλα ως αλλαγή, έχουν παίξει και οι Σίμπερ και Ντους, χωρίς να δείξουν κάτι το ιδιαίτερο.




Μέλλον

Όπως καταλαβαίνετε, λίγοι έχουν βγάλει σχεδόν όλη τη χρονιά χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, η Ντόρτμουντ έχει καταφέρει να είναι και με το παραπάνω μέσα στους στόχους της και σε αρκετά ματς να παίζει πολύ καλή μπάλα! Αυτό είναι κάτι το εξαιρετικό και δείχνει το πόσο ικανός προπονητής είναι ο Γιουρκέν Κλοπ.

Του χρόνου θα αποχωρήσει και ο Λεβαντόφσκι, αφήνοντας ένα κενό στην επίθεση. Ήδη έχει αποκτηθεί για εκεί ο Αντριάν Ράμος της Χέρτα που κάνει τρομερή χρονιά και αναμένονται κι άλλες κινήσεις. Αν καταφέρει να κρατήσει τον κορμό η ομάδα (Βαϊντενφέλερ, Χούμελς, Σμέλτσερ, Γκουντογκάν, Μπλαστσικόφσκι, Ρόις, Μχιταριάν, Ομπαμεγιάνγκ και κάποιοι άλλοι) και κάνει σωστές κινήσεις το καλοκαίρι στο μεταγραφικό παζάρι, είναι σίγουρο πως με λίγη τύχη και λιγότερα προβλήματα τραυματισμών θα μας κάνει και πάλι να την απολαύσουμε!

1 σχόλιο:

  1. Γκατεμια? Κακοδαιμονια? Ατυχια ? Πραγματικα αυτο που επαθε φετος η Ντορτμουντ δειχνει τι αξια εχουν μερικοι καλοι αναπληρωματικοι !

    Με τοσους τραυματισμους βασικων παικτων , καταφερε να φτασει ψηλα σε ολες τις διοργανωσεις. Δεν μπορω να φανταστω τι θα εκανε αν ειχε και 2-3 καλες εναλλακτικες λυσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή