Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Αφιέρωμα στον Demba Ba

Κάθε Τετάρτη έχουμε πλέον καθιερώσει ένα αφιέρωμα σε παίκτη (πιο σπάνια σε μία ομάδα ή έναν προπονητή) που πρωταγωνιστεί στην διεθνή ποδοσφαιρική επικαιρότητα.

Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με τον επιθετικό της Τσέλσι, Ντεμπά Μπα, ο οποίος σκόραρε το γκολ-πρόκριση στον επαναληπτικό προημιτελικό απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν.





Ο Ντεμπά Μπα είναι κλασικός φορ περιοχής. Μπορεί να μην είναι ταχύτατος ή να έχει τρομερή τεχνική, αλλά έχει πολύ καλή σωματοδομή, είναι πολύ καλός στο physical game, πιέζει ψηλά, παλεύει με τους αμυντικούς και φυσικά σκοράρει συχνά, κυρίως με κεφαλιά ή το δεξί του πόδι.


Ο Ντεμπά Μπα γεννήθηκε στις 25 Μαϊου του 1985, στη Σεβρ της Γαλλίας, έχοντας καταγωγή από τη Σενεγάλη. Το 2005 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Ρουέν της 3η κατηγορίας. Στη Ρουέν έκατσε μία σεζόν, έχοντας εκπληκτική χρονιά με 22 γκολ σε 26 συμμετοχές.


Την επόμενη σεζόν μετακόμισε στο Βέλγιο για λογαριασμό της Μουσκρόν. Εκεί τον ταλαιπώρησαν αρκετοί τραυματισμοί, όμως πρόλαβε να βοηθήσει αρκετά την ομάδα του, σκοράροντας 8 γκολ σε 12 εμφανίσεις.

Την... 3,5ετία 2007-2011 ο Ντεμπά Μπα αγωνίστηκε στη Χοφενχάιμ της Γερμανίας, η οποία τον βοήθησε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Για 3,5 χρόνια (μέχρι τον Γενάρη του 2011) ο Μπα ήταν το βαρύ πυροβολικό της Χοφενχάιμ. Συνολικά κατέγραψε 103 συμμετοχές και 40 γκολ, βοηθώντας τα μέγιστα στην άνοδο στην Bundesliga στην πρώτη του σεζόν, και στην εύκολη παραμονή στην μεγάλη κατηγορία στις υπόλοιπες.


Το δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 2010-11, έκανε το βήμα στην Αγγλία και τη Γουέστ Χαμ. Παρότι πρόλαβε να σκοράρει 7 γκολ σε 13 συμμετοχές, τα ''σφυριά'' δεν έσωσαν την παρτίδα και υποβιβάστηκαν.

Κατόπιν, πέρασε 2 χρόνια στη Νιούκαστλ, με τη φανέλα της οποίας καθιερώθηκε στο Αγγλικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έχοντας τρομερή και άριστη συνεργασία με τον έτερο Σενεγαλέζο φορ, Παπίς Σισέ, ο Μπα σκόραρε σε 1,5 σεζόν 29 γκολ σε 58 συμμετοχές! Με τη φανέλα της Νιούκαστλ, μάλιστα, αγωνίστηκε και για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, και συγκεκριμένα στο Europa League.

Τον χειμώνα του 2013, ο Μπα υπέγραψε στην Τσέλσι, κάνοντας το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Έκανε ένα ονειρεμένο ντεμπούτο με 2 γκολ απέναντι στη Σαουθάμπτον. Μέχρι στιγμής με τη φανέλα της Τσέλσι μετράει 55 συμμετοχές και 12 γκολ. Δεν έχει υπάρξει πρώτη επιλογή στην επίθεση, είναι κυρίως μέλος του rotation του προπονητή (Μπενίτεθ πέρσι, Μουρίνιο φέτος), ωστόσο όποτε μπαίνει τα δίνει όλα και γι' αυτό οι οπαδοί της Τσέλσι τον αγαπάνε.


Φυσικά ο Ντεμπά Μπα είναι εκ των μεγάλων αστέρων της εθνικής Σενεγάλης, στην οποία ωστόσο δεν καλείται πολύ συχνά λόγω τραυματισμών. Το ντεμπούτο του με το εθνόσημο το έκανε το 2007, και έκτοτε μετράει 17 συμμετοχές και 4 τέρματα.







Βίντεο

Μερικά γκολ και ενέργειες του Μπα με τη φανέλα της Τσέλσι:




Το γκολ του Ντεμπά Μπα με την Παρί:


1 σχόλιο:

  1. Φιλοτιμος παικτης , με σωστες τοποθετησεις στην περιοχη. Στην Τσελσι δεν εχει μελλον ως βασικος , αλλα ως 3ος ειναι μια πολυ καλη λυση !

    Πολυ σημαντικο το γκολ με την Γιουναιτεντ περσι στο κυπελλο και φετος με την Παρι και την Σουονσι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή