Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ποια είναι η μεγαλύτερη ομάδα της Γαλλίας;

Αραιά και πού θα γράφουμε κάποια ανάρτηση στην οποία θα αναφέρουμε την άποψή μας πάνω σε κάποιο θέμα του ευρωπαϊκού-παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Θα αναλύουμε την άποψή μας με επιχειρήματα και θα καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα.

Για σήμερα θα ασχοληθούμε με το ερώτημα και τη δύσκολη συζήτηση για το ποια είναι η μεγαλύτερη ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος.





Παρί Σεν Ζερμέν



Με το νέο πρότζεκτ που τρέχει εδώ και περίπου 2 χρόνια με τους Άραβες ιδιοκτήτες, η Παρί έχει τη δυνατότητα να γίνει η μεγαλύτερη γαλλική ομάδα όλων των εποχών, αφού έχει ήδη τρομερό ρόστερ. Μέχρι στιγμής πάντως, μετράει 3 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα, έχει παίξει πολλές φορές στο Τσάμπιονς Λιγκ (καλύτερη πορεία το 1995, ως τα ημιτελικά), ενώ έχει κατακτήσει ένα Κυπελλούχων και ένα Ιντερτότο.




Μονακό


Και αυτή έχει χτίσει ένα φιλόδοξο πρότζεκτ με τα πετροδόλαρα του Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, έχοντας αποκτήσει πολλούς παικταράδες. Ωστόσο, και αυτή έχει ιστορία, αφού έχει κατακτήσει 7 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα, ενώ έχει φτάσει μέχρι και σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, το 2004 (έχασε από την Πόρτο)! Έπαιξε και στον τελικό του Κυπελλούχων του 1992.





Λιόν


Η ομάδα που ήταν ο δυνάστης της Γαλλίας την δεκαετία του 2000. Μέχρι τότε, ήταν μία αρκετά καλή ομάδα, που έβγαινε αρκετές φορές Ευρώπη. Την περασμένη 10ετία πάντως, κατέκτησε 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα, τα οποία είναι και τα συνολικά της ιστορίας της, ενώ΄εχει και 5 κύπελλα! Επίσης, την ίδια δεκαετία περνούσε συνεχώς τουλάχιστον στους 16 του Τσουλου, με καλύτερη πορεία αυτή του 2009-10, όπου έφτασε ως τα ημιτελικά του θεσμού.




Μαρσέιγ


Η μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ ή Κύπελλο Πρωταθλητριών, αφού σήκωσε την κούπα του 1992, ενώ 2 χρόνια νωρίτερα είχε πάει ξανά σε τελικό, αλλά έχασε! Επίσης, είναι μαζί με τη Σεντ Ετιέν η πολυνίκης του γαλλικού πρωταθλήματος, με 10 έκαστος, έχοντας ωστόσο το πρωτάθλημα του 1993, το οποίο της αφαιρέθηκε λόγω εμπλοκής σε στημένα παιχνίδια, άρα επισήμως έχει 9. Έχει κατακτήσει επίσης 10 κύπελλα (επίσης πολυνίκης του θεσμού), 2 Ιντερτότο και έχει πάει σε 2 τελικούς κυπέλλου UEFA.



Σεντ Ετιέν


Η πιο ''ιστορική'' από τις 5 ομάδες, από άποψη ότι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα προέρχονται στις δεκαετίας '60-'70-'80. Είναι σταθερά πάντως από τις ομάδες που βγαίνουν Ευρώπη σχεδόν κάθε χρόνο. Έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα (μόνη πολυνίκης επισήμως, μαζί με Μαρσέιγ στο... γήπεδο), 6 κύπελλα, ενώ έχει παίξει και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1976, όπου έχασε από τη Μπάγερν του Μίλερ και του Μπεκενμπάουερ.





*Υπάρχουν κι άλλες ιστορικές ομάδες, όπως οι Μπορντό, Λιλ, Ναντ, Μπαστιά και Ρεμς, αλλά θεωρώ πως οι 5 παραπάνω είναι οι 5 που μπορείς να χαρακτηρίσεις μεγαλύτερες.




Προσωπική άποψη


Πολύ δύσκολη είναι η επιλογή. Οποιαδήποτε από τις 5 και να διαλέξεις, κανείς δεν θα σου πει τίποτα. Προσωπικά, και αν μου βάζατε ''το μαχαίρι στο λαιμό'', θα επέλεγα την Μαρσέιγ. Πολυνίκης πρωταθλημάτων (μέσα στο γήπεδο, μαζί με Σεντ Ετιέν), πολυνίκης κυπέλλων και κατάκτηση Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτά από μόνα τους με κερδίζουν.

1 σχόλιο: