Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

TOP 100 ποδοσφαιριστές όλων των εποχών: 10. Τζορτζ Μπεστ (αφιέρωμα)

Καλησπέρα σε όλους. Μετά από αρκετό καιρό λόγω διακοπών επιστρέφουμε στα άρθρα. Σήμερα, ξεκινάμε την αντίστροφη μέτρηση στο τοπ 10 του τοπ 100 όλων των εποχών. Στους 10 κορυφαίους παίκτες στην ιστορία, θα τους κάνουμε έναν έναν αφιέρωμα ξεχωριστά για να αντιληφθούμε καλύτερα και το μεγαλείο τους. Ξεκινάμε σήμερα με το νούμερο 10, τον Βορειοϊρλανδό υπερπαίκτη, Τζορτζ Μπεστ.






Τα πρώτα χρόνια


Ο Τζορτζ Μπεστ γεννήθηκε στις 22 Μαϊου του 1946, στο Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας. Από μικρός δούλευε, ωστόσο όταν ανακάλυψαν το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο, οι γονείς του τού επέτρεψαν να αφοσιωθεί εκεί. Στα 15 του έτη, τον ανακαλύπτουν οι σκάουτερ της Γιουνάιτεντ και μόλις στα 17 του υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με τους κόκκινους διαβόλους.





Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Ματ Μπάσμπι τον εμπιστεύθηκε απόλυτα από την πρώτη στιγμή, και ο Μπεστ τον δικαίωσε και με το παραπάνω. Ο ήρωάς μας αγωνίστηκε στη Γιουνάιτεντ για 11 χρόνια (1963-1974) και θεωρείται ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας όλων των εποχών. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις κατέγραψε 474 συμμετοχές και 181 γκολ, κατακτώντας 2 πρωταθλήματα, 2 Τσάριτι Σιλντ (νυν Κομιούνιτι), και, φυσικά, το ιστορικό Τσάμπιονς Λιγκ του 1968 (σκόραρε στην παράταση του τελικού), ενώ την ίδια χρονιά, αναδείχθηκε MVP και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ πήρε και τη μοναδική του Χρυσή Μπάλα!
Μαζί με τους Μπόμπι Τσάρλτον και Ντένις Λάου δημιούργησαν μία από τις κορυφαίες τριπλέτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου (υπάρχει και άγαλμά τους έξω απ' το Ολντ Τράφορντ), και γενικά στα χρόνια του η Γιουνάιτεντ έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Τα καμώματά του εκτός γηπέδου πάντως, οδήγησαν σε ύφεση την απόδοσή του τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα, λίγο πριν αποχωρήσει οριστικά από τη Μαν Γιουν, δόθηκε δανεικός για πολύ μικρό χρονικό διάστημα στις Τζούις Γκιλντ (Ν. Αφρική, 5 συμμ., 1 γκολ) και Ντάνσταμπλ Τάουν (Αγγλία, 0-0).





Μετά τη Μαν Γιουν

Μπορεί από το 1973 περίπου, και έπειτα, να είχε πολύ άστατη ζωή και η καριέρα του να πήρε την κατιούσα, ωστόσο λόγω ονόματος έβρισκε πάντα ομάδα (και λεφτά) για να αγωνίζεται για άλλα 10 χρόνια. Πρώτα η Στόκπορτ (Αγγλία, 3-2) και η Κορκ Σέλτικ (Ιρλανδία, 3-0), ακολούθησε μία πολύ καλή περίοδος, όπου έκανε... πλάκα στις ΗΠΑ, με τη φανέλα των Λος Άντζελες Άζτεκς (24-15). Κατόπιν, γύρισε στην Αγγλία για 1,5 χρόνο στη Φούλαμ (47-10), ενώ το 1977 επέστρεψε στους Άζτεκς (37-14).
Επόμενος σταθμός του οι Φορτ Λαουτερντάλ Στράικερς, ξανά στις ΗΠΑ (33-7), ενώ το 1979-80 έπαιξε για λίγο και στη Σκωτία και τη Χιμπέρνιαν (22-3). Μετά πήγε και πάλι στην Αμερική για λογαριασμό των Σαν Χοσέ Ερθκουέικς (56-21, με τη φανέλα αυτών έπαιξε και futsal), μετέπειτα πήγε στην Κίνα (Σάε Μπι και Χονγκ Κονγκ Ρέιτζερς, 2-0 και 1-0 αντίστοιχα), ενώ το 1983 έπαιξε στη νεοφώτιστη φέτος στην Πρέμιερ Λιγκ, Μπόρνμουθ (5-0). Αφού δοκίμασε και λίγο την... αύρα της Αυστραλίας (Μπρισμπέιν Λάιονς και Όσμπορν Παρκ, 4-0 και 1-1), και αγωνίστηκε στη Βρετανία με τη Νονίτον Μπόρο (0-0), έκλεισε την καριέρα του με μία συμμετοχή στην Τόμπερμορ Γιουνάιτεντ, ομάδα της πατρίδας του. Γυρολόγος πολυτελείας δηλαδή, αφού άλλαξε 16 ομάδες σε διάστημα 10 χρόνων!



Εθνική Β. Ιρλανδίας


Ο Μπεστ ήταν κι αυτός από τους άτυχους, καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν αν έπαιζε στην Αγγλία. Έτσι, αγωνίστηκε στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου κατέγραψε 37 συμμετοχές και 9 γκολ, όντας φυσικά σημείο αναφοράς για τη χώρα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αγωνιστεί με το εθνόσημο σε μία μεγάλη διοργάνωση.






Τρόπος παιχνιδιού


Ένας απίστευτος ντριμπλέρ, έκανε πραγματικά ό,τι ήθελε τη μπάλα, η οποία στα πόδια του κολλούσε και μπορούσε να κάνει σλάλομ που έμειναν στην ιστορία. Ταχύτατος, διεισδυτικός, σπάνια ικανός στο ένας εναντίον ενός και εξαιρετικά τελειώματα. Φυσική του θέση οι πτέρυγες τις επίθεσης, μπορούσε να παίξει και 10άρι αλλά και φορ.







Εξωγηπεδική ζωή

Από τα τέλη της δεκαετίας του '60, ο Μπεστ άρχισε να γίνεται αλκοολικός και να θεωρείται μέχρι σήμερα ο νο.1 ποδοσφαιριστής παγκοσμίως με την χειρότερη εξωγηπεδική ζωή. Ποτό, τσιγάρο, γυναίκες, καζίνο, ξενύχτια και όλα τα συναπτά δημιουργούν το ρεπερτόριο της ζωής του Μπεστ, που επαναπαύθηκε στο ταλέντο του και άρχισε την καλοπέραση, κάτι που τον οδήγησε στο να θεωρείται... παλαίμαχος πριν καν τα 30 του! Ο αλκοολισμός τον οδήγησε (όπως ήταν φυσικό) και στο θάνατο, αλλά ο ίδιος δηλώνει πολύ ευχαριστημένος με τη ζωή και την καριέρα του. Άλλωστε πρόκειται για μία άκρως εκρηκτική προσωπικότητα και ποτέ δε μασούσε τα λόγια του, ωστόσο πολλοί λένε ότι ήταν πολύ καλός χαρακτήρας. Όπως λέει και ο ίδιος για τη ζωή του, ''Για ένα διάστημα παράτησα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά της ζωής μου'' και ''Ξόδεψα πολλά χρήματα για ποτά και αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλά τα ξόδεψα''. Πέθανε στο Λονδίνο στις 25 Νοεμβρίου του 2005 (59 ετών), και έχει αφήσει τεράστια κληρονομιά, ειδικά στη χώρα του (χαρακτηριστικό το ότι το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ φέρει το όνομα ''George Best airport'')!



Βίντεο





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου