Κυριακή 5 Απριλίου 2015

TOP 100 ποδοσφαιριστές όλων των εποχών: 71-80

Καλησπέρα σε όλους. Μετά από αρκετό καιρό αποχής λόγω έλλειψης χρόνου επιστρέφει η αρθρογραφία στο blog με τη σειρά αφιερωμάτων μας στους 100 καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και την δεκάδα 71-80.









80. Χαβιέ Ζανέτι

Ο εμβληματικός αρχηγός της Ίντερ και ένας από τους καλύτερους δεξιούς μπακ της ιστορίας. Με 19 χρόνια παρουσίας στους νερατζούρι, είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών της ομάδας (857!), και κατέκτησε τα πάντα, με αποκορύφωμα το τρεμπλ του 2010. Έπαιξε και στη Μπάνφιλντ. Είναι επίσης πρώτος μακράν του δεύτερου σε συμμετοχές και στην εθνική Αργεντινής με 145. Αειθαλής, θρύλος, σε σταθερό επίπεδο μέχρι τα 40 του! Βίντεο ΕΔΩ.





79. Τζιουσέπε Μπεργκόμι

Άλλος ένας αμυντικός, Ιταλός αυτή τη φορά, που συνέδεσε το όνομά του με την Ίντερ, αφού μόνο σε αυτήν αγωνίστηκε σε ολόκληρη την καριέρα του, επί 2 δεκαετίες (1979-1999). Είναι 2ος σε συμμετοχές (756) πίσω από τον Ζανέτι, πάνω από 10 χρόνια αρχηγός, κατέκτησε αρκετούς τίτλους με κορυφαίους τα 3 κύπελλα UEFA. Εκπροσώπησε την εθνική Ιταλίας σε 81 ματς, σκόραρε 6 γκολ, κατέκτησε το Μουντιάλ το 1982 (βασικότατος) και την 3η θέση το 1990. Κλασικός Ιταλός αμυντικός, στόπερ και δεξί μπακ, δυναμικός, ανίκητος στον αέρα, με πολύ πάθος και ηγετικά χαρακτηριστικά. Βίντεο ΕΔΩ.





78. Ούγκο Σάντσες

Ο κορυφαίος Μεξικανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών και ένας από τους θεαματικότερους παίκτες που είδαν τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο Σάντσες αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες, όμως τα καλύτερά του χρόνια τα πέρασε στις 2 ομάδες της Μαδρίτης, Ατλέτικο και Ρεάλ, και ειδικά στους μερένχες, στους οποίους είχε 207 γκολ σε 283 συμμετοχές. Δεινός σκόρερ, μπορούσε να σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο, έχει πετύχει ένα από τα καλύτερα γκολ της ιστορίας με ψαλιδάκι και είχε ερωτική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα. Με το Μεξικό (58 συμμ., 29 γκολ) αγωνίστηκε σε 3 Μουντιάλ (1978, 1986, 1994). Βίντεο ΕΔΩ.




77. Τομ Φίνεϊ

Από τους πρώτους Άγγλους θρύλους του ποδοσφαίρου, μεγαλούργησε τις δεκαετίες του '40 και του '50, γιγαντώνοντας την Πρέστον (14 χρόνια, 433 συμμετοχές, 187 γκολ), την οποία αφού ανέβασε κατηγορία, την έβγαλε 3 φορές 2η και 1 φορά 3η στο πρωτάθλημα, ενώ έφτασε και στον τελικό του κυπέλλου το 1954. Ανακηρύχθηκε 2 φορές Άγγλος ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Με την Αγγλία, είχε 76 συμμετοχές και 30 γκολ. Βίντεο ΕΔΩ.





76. Άλαν Σίρερ

Ο σπουδαιότερος Άγγλος σέντερ φορ της σύγχρονης εποχής, αδικήθηκε από τις επιλογές του καθώς ποτέ δεν μπόρεσε να μεγαλουργήσει σε ένα top club. Ωστόσο, αυτά που έκανε με Σαουθάμπτον, Μπλάκμπερν, Νιούκαστλ και εθνική Αγγλίας, ήταν αρκετά για να δείξει το απαράμιλλο ταλέντο του. Γεννημένος σέντερ φορ, μοναδικά τελειώματα, μάστερ στις κεφαλιές και απόλυτος ηγέτης. Ήταν ο ηγέτης και πρώτος σκόρερ της Μπλάκμπερν όταν αυτή κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1995! Αμέτρητα ρεκόρ και διακρίσεις. Με την εθνική Αγγλίας είχε 63 συμμετοχές και 30 γκολ. Βίντεο ΕΔΩ.





75. Σάντρο Ματσόλα

Ο κινητήριος μοχλός επιθετικά της Ίντερ στα καλύτερά της χρόνια, τις δεκαετίες του '60 και του '70! Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, 2 Πρωταθλητριών και 2 διηπειρωτικά, έχοντας 565 συμμετοχές και 160 γκολ, όντας 4ος στην ιστορία της Ίντερ σε αμφότερα συμμετοχές και γκολ. Με την Ιταλία, κατέκτησε το Euro 1968 και έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ του 1970, ενώ κατέγραψε συνολικά 70 συμμετοχές και 22 γκολ Βίντεο ΕΔΩ.





74. Λίλιαν Τιράμ

Ένας δεξιός μπακ και μετέπειτα στόπερ, σταθερή αξία όπου και αν αγωνίστηκε! Πραγματικά απροσπέλαστος αμυντικά, σίγουρη πρώτη πάσα και ουσιαστικά ανεβάσματα, αλλά και φοβερή διάρκεια στην καριέρα του. Έπαιξε με απόλυτη επιτυχία σε Μονακό, Πάρμα, Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα, βασικότατος παντού, κατακτώντας τίτλους παντού, καταγράφοντας περίπου 700 συμμετοχές. Έγραψε ιστορία και με την εθνική Γαλλίας, της οποίας είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών (142), κατακτώντας Μουντιάλ 1998, Euro 2000, Confederations 2003 και φτάνοντας στον τελικό στο Μουντιάλ του 2006. Τα 2 μοναδικά του γκολ με τη Γαλλία τα πέτυχε στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1998 κόντρα στην Κροατία!! Βίντεο ΕΔΩ.





73. Τιερί Ανρί

Ο Γάλλος σέντερ φορ που μόλις πρόσφατα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση είναι ο άνθρωπος με το καλύτερο πλασέ στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Πέρα από τα δολοφονικά τελειώματά του, ήταν απίστευτα γρήγορος, τεχνίτης, έξυπνος ποδοσφαιρικά και μεγάλη μορφή εντός και εκτός γηπέδων! Εμβληματικός παίκτης της Άρσεναλ, ηγέτης στην καλύτερή της εποχής (2 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα, 2 Κομιούνιτι, 1 τελικός Τσουλου) και πρώτος της σκόρερ όλων των εποχών (228 γκολ), όπως και της εθνικής Γαλλίας (51 γκολ, έχοντας ίδια επιτεύγματα ακριβώς με τον Τιράμ σε τίτλους). Αγωνίστηκε επίσης σε Μονακό (1 πρωτάθλημα, 1 σούπερ καπ), Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα (6 τίτλους μέσα στο 2009!), Ρεντ Μπουλς της Νέας Υόρκης (3 τίτλοι). Βίντεο ΕΔΩ.




72. Κέβιν Κίγκαν

Πολύ μεγάλος επιθετικός, φοβερός σκόρερ και μεγάλος παικταράς, αλλά και ιδιαίτερος χαρακτήρας (μερικές ατάκες του έχουν αφήσει ιστορία), έλαμψε τις δεκαετίες του '70 και του '80. Έγραψε ιστορία στη Λίβερπουλ, κατακτώντας 3 πρωταθλήματα, 2 Κομιούνιτι, 1 Πρωταθλητριών και 2 UEFA! Κατόπιν, πήγε στο Αμβούργο, έκατσε 3 χρόνια, κατακτώντας 1 πρωτάθλημα και φτάνοντας στον τελικό του Πρωταθλητριών. Ξεκίνησε από τη Σκάνθορπ, ενώ έπαιξε επίσης και στις Νιούκαστλ, Σαουθάμπτον και Μπλακτάουν Σίτι. Με την εθνική Αγγλίας είχε 63 συμμετοχές και 21 γκολ. 
Χρυσή Μπάλα το 1978 και το 1979. Βίντεο ΕΔΩ.





71. Σόκρατες

Πραγματικός καλλιτέχνης της μπάλας, ο Σόκρατες άσκησε απίστευτη επιρροή στον βραζιλιάνικο λαό και εκτός γηπέδων, κάνοντας φοβερά πράγματα που δεν είναι της παρούσης. Στα γήπεδα τα επιτεύγματά του ήταν καταπληκτικά, με αποκορύφωμα το Μουντιάλ του 1982, με τη Βραζιλία να είναι μία από τις καλύτερες ομάδες που δεν κατέκτησαν Μουντιάλ και τον Σόκρατες να.. ζωγραφίζει. Με τη Βραζιλία είχε συνολικά 60 συμμετοχές και 22 γκολ, ενώ είχε και μεγάλη επιτυχία σε ομάδες της χώρας του όπως η Μποταφόγκο και η Κορίνθιανς. Βίντεο ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου