Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Αφιέρωμα στον Νταβίντ Ντε Χέα

Καλησπέρα σε όλους. Μιας και δεν έχουμε Ευρωπαϊκή δραστηριότητα μεσοβδόμαδα, σας ετοίμασα ένα αφιέρωμα στο παίκτη που αναμφίβολα έκλεψε την παράσταση στον πρώτο γύρο της φάσης των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτός δεν είναι άλλος, από τον Νταβίντ Ντε Χέα, τον τερματοφύλακα της Μάν Γιουν, που την κράτησε ζωντανή σε πολλές περιπτώσεις. Απολαύστε τον:



Η δοκιμασία, η απόρριψη και η εκπαίδευση

Ο Νταβίντ ντε Χέα γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1990. Στα 10 του χρόνια, η Ρεάλ τον κάλεσε για να δοκιμαστεί. Τον απέρριψε μονομιάς όμως, λέγοντας ότι δεν κάνει και είπε ότι είναι να παίζει μόνο στις γειτονιές. Στις κακόφημες, κοντά στο Βιθέντε Καλντερόν.



Κι εκεί πήγε. Το 2001, στα 11 του, εντάχθηκε στις ακαδημίες της αγαπημένης του ομάδας, Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά και άσπονδη αντίπαλο της Ρεάλ (απέναντι στην οποία έμελλε να κάνει την εμφάνιση της καριέρας του). Εκπαιδεύτηκε στις ακαδημίες ως το 2008, ενώ τη σεζόν 2008-2009 ήταν βασικός στην Ατλέτικο Β', έχοντας 35 συμμετοχές.



Η καθιέρωση στην Ατλέτικο

Ήταν Σεμπτέβριος του 2009. Ο βασικός τερματοφύλακας της Ατλέτικο, Σέρχιο Ασένχο, έλειπε για τις διεθνείς του υποχρεώσεις, κι έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον Ντε Χέα, να υπογράψει συμβόλαιο με την πρώτη ομάδα, ως αναπληρωματικός του Ρομπέρτο. Έλα όμως, που ένας τραυματισμός θα του άλλαζε την καριέρα. Και ήταν αυτός του Ρομπέρτο.

Στο 27ο λεπτό, σε αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Πόρτο, ο Ντε Χέα έκανε το ντεμπούτο του με την Ατλέτικο, ενώ 3 μέρες αργότερα έκανε και το ντεμπούτο του στο Ισπανικό πρωτάθλημα, απέναντι στη Σαραγόσα, με την οποία απέκρουσε και πέναλτι. Με τα πολλά λάθη του Ασένχο και την έλευση του Κίκε Φλόρες στον πάγκο, ο Ντε Χέα ήταν βασικός σε όλη τη σεζόν 09-10.



Μία άκρως επιτυχημένη σεζόν για την Ατλέτικο, αφού κατέκτησε του Γιουρόπα Λιγκ, με τον Ντε Χέα να κάνει 8 συμμετοχές σε αυτή τη διοργάνωση, και φυσικά σε αυτές συμπερλαμβάνεται και ο τελικός απέναντι στη Φούλαμ (2-1 στην παράταση).

Η δεύτερη σεζόν του Νταβίντ στην πρώτη ομάδα της Ατλέτικο, θα ήταν η απογείωση. Κατάφερε και έκλεψε τις εντυπώσεις στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (το κατέκτησε η Ατλέτικο, 2-0 την Ίντερ), αφού έπιασε πέναλτι του Ντιέγκο Μιλίτο. 

Στο πρωτάθλημα καταγράφει μία απίστευτα γεμάτη σεζόν, αφού δεν έχασε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΑΤΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ!!! Στο Γιουρόπα, η Ατλέτικο, αποκλείστηκε νωρίς (με δύο ήττες στον όμιλο από τον ΆΡΗ), αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο λαμπρό μέλλον του Ντε Χέα.



Με τη φανέλα της Ατλέτικο Μαδρίτης συνολικά, αγωνίστηκε σε 84 αγώνες (57 στο πρωτάθλημα, 12 στο κύπελλο και 6 στην Ευρώπη).



Οι γκρίνιες

Ο Έντβιν φαν Ντερ Σαρ είχε προϊδεάσει από το χειμώνα ότι η σεζόν 2010-2011 θα ήταν η τελευταία του στα γήπεδα. Έτσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρχισε να ψάχνεται για αντικαταστάτη του. Ο τσίχλας ήθελε να έχει έναν νεαρό, ώστε να τον κρατήσει για αρκετά χρόνια, κι έτσι σε ηλικίες 24 και κάτω δεν υπήρχε πιο ''καυτό'' όνομα από τον Ντε Χέα, έπειτα από την γεμάτη σεζόν του στην Ατλέτικο.

Το ντεμπούτο του το έκανε για το Κομιούνιτι Σιλντ απέναντι στη Σίτι, όπου η Μαν Γιουν έκανε την ολική ανατροπή από 0-2 σε 3-2 και το κατέκτησε. Το βάπτισμα του πυρός στην Πρέμιερ ήρθε εναντίον της Γουέστ Μπρομ σε νίκη 2-1, ενώ αυτό στο Τσου Λου ήταν με αντίπαλο τη Βασιλεία, στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011, στην ισοπαλια 3-3.



Η πρώτη σεζόν του Ντε Χέα στη Γιουνάιτεντ ήταν εφιαλτική. Στα περισσότερα ματς δεχόταν τουλάχιστον 1 γκολ, έκανε αρκετές γκέλες, και δεν είχε κερδίσει επ' ουδελί την εμπιστοσύνη οπαδών, προπονητή και συμπαικτών. Ήδη, από τον Γενάρη είχαν ακουστεί σειρήνες για αντικατάστασή του, αλλά ο Φέργκιουσον δήλωσε δημόσια της στήριξή του στον Νταβίντ. Στα τελευταία ματς της σεζόν δικαιώθηκε εν μέρει, αφού ο Ντε Χέα έκανε κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις, και γεννήθηκε η αισιοδοξία ότι αυτές θα συνεχιστούν και του χρόνου.

Συνολικά, στην πρώτη του σεζόν στο Ολντ Τράφορντ, ο Ντε Χεα είχε 39 συμμετοχές κάτω από τα γκολποστ των Κόκκινων Διαβόλων (29 στο πρωτάθλημα, 1 στο κύπελλο, 1 στο Κομ. Σιλντ και 8 στην Ευρώπη).



Η ωρίμανση και η μεγαλειώδης εμφάνιση

Ο Σερ Άλεξ και κάποιοι οπαδοί δικαιώθηκαν απόλυτα για τη στήριξή τους στο Ντε Χέα, ο οποίος πλέον έχει πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι του, και στα περισσότερα ματς κάνει πολύ καλές εμφανίσεις. Έχει ωριμάσει κάτω από τα γκολποστ φέτος, εμπνέει σιγουριά στους αμυντικούς και οι γκέλες και οι κακές εμφανίσεις ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Τα πολλά γκολ πουδέχεται η Μαν Γιουν είναι καθαρά λόγω των κενών που αφήνει η ανοιχτή της επιθετική λειτουργία.



Η εμφάνιση που τον απογείωσε και ήταν και η αφορμή για το συγκεκριμένο αφιέρωμα ήταν αυτή της 13ης του Φλεβάρη, απέναντι στη Ρεάλ στο Μπερναμπέου, όπου κράτησε με τις καίριες και πολλές φορές εντυπωσιακές αποκρούσεις του τη Γιουνάιτεντ ζωντανή στο παιχνίδι της πρόκρισης. Όλοι οι οπαδοί της ομάδας αναμένουν άλλη μία τερματάρα για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια, έναν άξιο συνεχιστή των Σμάιχελ και Φαν Ντερ Σαρ.

Για την ιστορία, έως τώρα στη σεζόν ο Ντε Χέα έχει αγωνιστεί σε 29 παιχνίδια (18 πρωτάθλημα, 2 κύπελλο, 6 Τσου Λου).



Στην εθνική



Ο Ντε Χέα έχει υπάρξει βασικό μέλος σε όλες της εθνικές Ισπανίας: 12 συμμετοχές στην U15, 15 συμμετοχές στην U17, 15 συμμετοχές στην U19, 1 στην U20 επειδή γρήγορα προβιβάστηκε στην U21, με την οποία μέτρησε 22 παιχνίδια, ενώ άλλες 5 μετράει σε μικρό χρονικό διάστημα με την U23. Στην αντρική ομάδα πήρε το βάπτισμα του πυρός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, ενώ στο Euro κόπηκε την τελευταία στιγμή από τον Ντελ Μπόσκε, αφού προτιμήθηκαν οι Κασίγιας, Ρέινα, Βαλντέζ (εδώ γελάμε).



Επιτεύγματα

Ατλέτικο: 1 Γιουρόπα Λιγκ, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ
Μαν Γιουν: 1 Κομιούνιτι Σιλντ
Εθνική: 1 Euro U17, 1 Euro U21



Βίντεο

Εξαιρετικό βίντεο για τον #1 της Μαν Γιουν:


2 σχόλια:

  1. ωραιο το αρθρο, ο ντε χεα εχει πολυ δρομο μπροστα του και θα εξελιχθει σε μεγαλο τερματοφυλακα...αυτος και ο κουρτουα ειναι μεγαλα ταλεντα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο NICK, για το άρθρο...

    Είναι καλός ο Ντε Χεα... Και θα βελτιωθει ακομα παραπάνω στο μέλλον...

    Δεν ήξερα ότι δοκιμάστηκε στην Ρεάλ και τον έστειλαν... Τραγική επιλογή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή