Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Paul Gascoigne: Ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό ταλέντο, με αδύναμο χαρακτήρα

Η αγγλική ποδοσφαιρική κοινότητα είναι σοκαρισμένη από την είδηση ότι ο μεγάλος Gazza (μόλις 46 χρ.) κύλησε και πάλι στο ποτό και τις καταχρήσεις. Απόδειξη για αυτό οι φωτογραφίες και τα videos που κυκλοφόρησαν μετά από μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Northampton, στην οποία ήταν επίσημος καλεσμένος. Εκεί εμφανίστηκε πρησμένος από το ποτό, συναισθηματικά φορτισμένος, συχνά έχανε τα λόγια του, οπότε είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι χρειάζεται άμεσα βοήθεια.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την σκληρή πραγματικότητα...

Κατά τη διάρκεια της φιλανθρωπικής εκδήλωσης ο Ατζέντης του Gazza - Terry Baker του έκανε κάποιες ερωτήσεις, στις οποίες ο Paul δυσκολευόταν να απαντήσει αφού ήταν εμφανώς σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ψιθύριζε, έτρεμε ενώ του ξέφευγαν και αρκετές βρισιές... Συχνά κρατούσε το πρόσωπό του με τα χέρια του, ενώ δυσκολευόταν ακόμη και να κρατήσει το μικρόφωνο με το ένα χέρι. 

Η πρώτη του απάντηση ήταν: 

"Ι had a fooking hard month, fooking hell"...

"Ι've been on a whisky diet"...

Προβλήματα με το αλκοόλ και τερματισμός καριέρας

Αναγκάστηκε να τερματίσει την καριέρα του άδοξα, αφού είχε προβλήματα από τότε με το αλκοόλ. Όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί δημόσια, "απλώς δεν μπορώ να ζήσω χωρίς ποτό, ξέρω πως πρέπει να σταματήσω να πίνω, αλλά απλώς δεν μπορώ". 

Φίλοι του υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο εθισμένος στο ποτό, αλλά και στον τζόγο και τα ηρεμιστικά χάπια.

Τα τελευταία 5 χρόνια καταπολεμούσε τον αλκοολισμό του συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Mental Health Act. Και μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο φαινόταν σε αρκετά καλή κατάσταση. Τον έριξε όμως ψυχολογικά ο θάνατος ενός φίλου του που ήταν μαζί στην κλινική. Από τότε ξανακύλησε στο ποτό και δεν μπορεί να σταματήσει. 

Αίτηση για βοήθεια

Σε αυτή την έκλληση για βοήθεια ανταποκρίθηκαν και δήλωσαν παρόντες οι Άγγλοι διεθνής, με μπροστάρη τον αρχηγό τους Steven Gerrard,
ο οποίος εμφανίστηκε στην Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Football Association) εκ μέρους των συμπαικτών του και δήλωσε ότι όλοι τους θέλουν πολύ να συνδράμουν όπως τους ζητηθεί.

Πιο άμεσα κινήθηκαν οι Gary Lineker (πρώην συμπαίκτες στην Tottenham), Chris Evans (Άγγλος παρουσιαστής και DJ σε τηλεόραση και ραδιόφωνο), Ronnie Irani (Άγγλος διεθνής στο κρίκετ) και Piers Morgan (δημοσιογράφος και παρουσιαστής), οι οποίοι συγκέντρωσαν ένα σημαντικό ποσό ώστε ο Gazza να μεταφερθεί σε κέντρο αποτοξίνωσης στην Αμερική (με πτήση British Airways, first class). Οι 4 τους αντιλήφθηκαν ότι αν δεν κινηθούν άμεσα ο Paul θα είναι νεκρός εντός ενός χρόνου!
Paul Gascoigne και Gary Lineker μαζί σε παλαιότερη εκδήλωση. 

Ο Chris Evans δήλωσε:

"Είναι η τελευταία του ευκαιρία. Ένας μακροχρόνιος χρήστης μπορεί να βοηθηθεί μόνον αν ο ίδιος το επιθυμεί. Και ο Paul το έκανε: επικοινώνησε μαζί μας στις 10:00 το πρωί για ζητήσει βοήθεια". 

"Ανταποκριθήκαμε και ελπίζουμε ότι η προσπάθεια θα είναι επιτυχής. Ο Paul πρέπει να διώξει τα δαιμόνια που τον κυνηγούν". 

Ο Ronnie Irani δήλωσε:

"Για μας ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, ελπίζω όμως να είναι κάτι σημαντικό για τον ίδιο". 

Ο Manager Roy Hodgson δήλωσε: 

"Ελπίζω να αντιληφθεί ότι ο κόσμος τον αγαπά και τον έχει ανάγκη. Όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι τον λατρεύουν. Θέλω να πω ότι έχει την πλήρη στήριξή μας, είτε ηθική, ενώ είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και οικονομικά".

"Μόνο τα λόγια δεν είναι αρκετά, χρειάζονται πράξεις. Ελπίζω να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, καθώς όλοι μας θέλουμε να τον θυμόμαστε σαν έναν πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή". 

Υποβασταζόμενος στο Bournemouth...
Εμφανώς χαμένος: ο Gascoigne στο μπαλκόνι του σπιτιού του...

Καριέρα - Επιτεύγματα
  • Ο Gascoigne αγωνίστηκε 57 φορές με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας και ήταν αναμφισβήτητα ένα από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της εποχής του. 
  • Αγωνίστηκε με τη φανέλα των: Tottenham Hotspurs, Lazio, Newcastle United. 
  • Αγωνίστηκε με επιτυχία τόσο στο μουντιάλ του 90', όσο και στο Euro 96'. 

Ο διάσημος πανηγυρισμός του που άφησε εποχή - Dentist Chair, 
μετά το καταπληκτικό γκολ που σημείωσε με αντίπαλο την Σκωτία (Euro 96'). 


Άδοξο τέλος: σε ληγμούς μετά τον ημιτελικό με Δ. Γερμανία στο Mundial του 90'. 

3 σχόλια:

  1. Ειναι απο τους αγαπημενους μου παικτες διοτι επαιξε στις δυο αγαπημενες μου ομαδες απο εξωτερικο (Τοτεναμ, Λατσιο). Πραγματικα πσανιο ταλεντο, ηξερε πολλα κανταρια μπαλα. Ειναι μια σχεδον αναλογη περιπτωση με αυτη του Τζορτζ Μπεστ. Κριμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν από τους μεγάλους πάικτες της εποχής του.

    Θυμάμαι, σαν σε όνειρο (γιατί ήμουν μικρό παιδάκι) τις φιλότιμες προσπαθειες του στο Mundial του 1990 στην Ιταλία.

    Το μεγαλύτερο επίτευγμά του και η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι η απόφαση που πήρε να καταπολεμήσει τον αλκοολισμό. Το πρώτο βήμα το έκανε. Μένει να τον κερδίσει..

    Του το εύχομαι ολόψυχα ! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς ο αλκοολισμός ειδικά εδώ στην Αγγλία είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και συχνό φαινόμενο. Ο Gazza είναι ένας από τους χιλιάδες που πάσχουν.

    Πάντως να αναφέρω κάτι σχετικά με τις καταχρήσεις που μου είχε κάνει εντύπωση παλαιότερα: έβλεπα τους Άγγλους τουρίστες/ριες να γίνονται "κομμάτια" ή όπως λένε οι ίδιοι "knackered ή fucked", και έλεγα ok είναι καλοκαίρι, έρχονται στην Ελλάδα για να ξεσαλώσουν, βρίσκουν και τα κάνουν αφού είναι σε ξένη χώρα...

    Τελικά δεν είναι έτσι. Και στην πατρίδα τους κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Ειδικά Παρασκευές και Σάββατα βγαίνουν με αποκλειστικό στόχο να κομματιαστούν. Προσοχή, όχι να πιουν για να ευθυμίσουν, αλλά να πιουν σε σημείο που δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν. Και τι δεν έχουν δει τα μάτια μου αυτούς τους 16 μήνες που ζω Λονδίνο:
    - Κομματιασμένη (εμφανίσιμη κοπέλα) να κατουράει στη μέση του δρόμου,
    - Κομματιασμένο να πέφτει στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό και να ανοίγει το κεφάλι του,
    - Κοπέλες να κοιμούνται έξω από στάσεις μετρό, έξω στο κρύο με 0 βαθμούς, αφού περιμένουν το 1ο μετρό να περάσει

    Επίσης μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση ότι η πλειοψηφία αυτών που βγαίνουν σε club έχουν πάρει ουσίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή