Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

TOP 100 ποδοσφαιριστές όλων των εποχών: 81-90

Καλησπέρα σε όλους. Στο σημερινό άρθρο, συνεχίζουμε τη σειρά αφιερωμάτων μας στους 100 κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Έπειτα από τους 91-100, σήμερα έχουμε την αμέσως παραπάνω δεκάδα.



90. Πάολο Ρόσι

Από τους μεγαλύτερους Ιταλούς σέντερ φορ όλων των εποχών. Δολοφονικό ένστικτο του σκόρερ. Έπαιξε με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Γιουβέντους κυρίως, αλλά και σε άλλες ιταλικές ομάδες. Αναμφίβολα το πικ του ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, όταν το κατέκτησε με την Ιταλία, με το αξέχαστο χατ τρικ του κόντρα στην απίθανη τότε εθνική Βραζιλίας. Σκόραρε και στον τελικό, και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και MVP του τουρνουά. Την ίδια χρονιά κατέκτησε και τη Χρυσή Μπάλα! Βίντεο ΕΔΩ.





89. Χρίστο Στόιτσκοφ

Ο κορυφαίος Βούλγαρος ποδοσφαιριστής που υπήρξε ποτέ. Τρομερά ευέλικτος επιθετικός, γρήγορος, τεχνίτης, με εκπληκτικό αριστερό πόδι. Ήταν χρυσό μέλος της dream team της Μπαρτσελόνα στις αρχές της δεκαετίας του '90, με προπονητή τον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ και συμπαίκτες όπως ο Λάουντρουπ, ο Ρομάριο κι ο Κούμαν. Κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ του 1992 και άλλους πολλούς τίτλους με τη Μπαρτσελόνα, ενώ προηγουμένως είχε πολύ επιτυχημένη 6ετία στη ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Με την εθνική Βουλγαρίας είχε 84 συμμετοχές και 38 γκολ, φτάνοντας στην 4η θέση στο Μουντιάλ το 1994, χρονιά που πήρε και τη Χρυσή Μπάλα! Βίντεο ΕΔΩ.





88. Πατρίκ Βιεϊρά

Ο ορισμός του αμυντικού χαφ-σκύλου. Δυνατότατος, με πολλά τρεξίματα, σκληρά τάκλιν και μεγάλη προσωπικότητα εντός και εκτός γηπέδου. Αναμφίβολα ο πιο επιτυχημένος σταθμός της καριέρας του ήταν η Άρσεναλ. Με τους κανονιέρηδες είχε πάνω από 400 συμμετοχές, κατέκτησε 11 τίτλους, μεταξύ των οποίων το αήττητο πρωτάθλημα του 2004, όντας ο απόλυτος ηγέτης του κέντρου. Οι μάχες με τον Ρόι Κιν έχουν μείνει στην ιστορία. Αγωνίστηκε επίσης σε Κάννες, Μίλαν, Γιουβέντους, Ίντερ, Μαν Σίτι. Με τη Γαλλία είχε 107 συμμετοχές, 6 γκολ, κατακτώντας 1 Μουντιάλ, 1 Euro και 1 Συνομοσπονδιών, φτάνοντας και σε άλλον έναν τελικό Μουντιάλ. Βίντεο ΕΔΩ.



87. Ίαν Ρας

Μεγάλος επιθετικός που μεγαλούργησε τις δεκαετίες του '80 και του '90. Φοβερός γκολτζής, είναι ο πρώτος σκόρερ της Λίβερπουλ (346 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις σε 660 συμμετοχές!) και της εθνικής Ουαλίας (28 γκολ σε 73 συμμετοχές). Αγωνίστηκε επίσης σε Γιουβέντους, Λιντς και Νιούκαστλ, Τσέστερ, Ρέξαμ και σε ομάδα από το Σίδνεϊ. Με τη Λίβερπουλ κατέκτησε 18 τίτλους, μεταξύ των οποίων 2 κύπελλα πρωταθλητριών και 5 πρωταθλήματα Αγγλίας, ενώ πήρε και το Χρυσό Παπούτσι το 1984. Βίντεο ΕΔΩ.





86. Όλιβερ Καν

Από τις μεγαλύτερες μορφές στο σύγχρονο γερμανικό -και όχι μόνο- ποδόσφαιρο. Ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών, απόλυτος ηγέτης και πολύ μεγάλη προσωπικότητα. Φοβερά τσαμπουκάς, αλλά κανείς δεν θα ξεχάσει το fair play στον Σαντιάγκο Κανιθάρες στον τελικό του τσουλου το 2001. Υπήρξε ο ηγέτης της Μπάγερν επί 14 χρόνια, κατακτώντας 23 τίτλους! Επίσης, κανείς δεν θα ξεχάσει το απίστευτο Μουντιάλ που έκανε το 2002, φτάνοντας σχεδόν μόνος του τη Γερμανία στον τελικό, όπου ηττήθηκε από τη Βραζιλία των Ρονάλντο-Ρομάριο! Αγωνίστηκε επίσης και στην Καρλσρούη, που είναι και η ομάδα που τον ανέδειξε στα πρώτα του βήματα. Συνολικά αγωνίστηκε σε παραπάνω από 800 παιχνίδια. Βίντεο ΕΔΩ.




85. Στίβεν Τζέραρντ

Ο ιστορικός αρχηγός και το σύμβολο της σύγχρονης Λίβερπουλ. Η ανακοίνωσή του να αποχωρήσει το ερχόμενο καλοκαίρι έχει φέρει ξεσηκωμό. Μέλος της Λίβερπουλ από τα 7 του, και μέχρι σήμερα, παρά τις πάρα πολλές προτάσεις, δεν άφησε την αγαπημένη του ομάδα. Τρομερά πλήρης μέσος, με τρεξίματα, σταθερότητα, μυαλό, φοβερή μπαλιά και θανατηφόρο μακρινό σουτ. 3ος σε συμμετοχές (697) και 6ος σε γκολ (182) στην ιστορία της Λίβερπουλ,, κατέκτησε τα πάντα, είχε καθοριστική συμβολή στην επική ανατροπή του τελικού του τσουλου το 2006, ωστόσο θα του μείνει απωθημένο το ότι δεν κατέκτησε πρωτάθλημα. Με την εθνική Αγγλίας αγωνίστηκε σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις, ήταν σε πολλά ματς αρχηγός, και συνολικά κατέγραψε 114 συμμετοχέςε (3ος σην ιστορία) και 21 γκολ. Βίντεο ΕΔΩ.





84. Ζοσέ Σανταμαρία

Ένας από τους πρώτους top-class κεντρικούς αμυντικούς. Ηγέτης της άμυνας της μεγάλης Ρεάλ Μαδρίτης των δεκαετιών 50-60, κατακτώντας πάμπολλους τίτλους, μεταξύ των οποίων 4 κύπελλα Πρωταθλητριών! Έπαιξε επίσης με μεγάλη επιτυχία στη Νασιονάλ της πατρίδας του, ενώ σε εθνικό επίπεδο αγωνίστηκε με τις εθνικές Ουρουγουάης και Ισπανίας. Βίντεο δυστυχώς δεν βρήκα.







83. Αντρέα Πίρλο

Ίσως ο σπουδαιότερος Ιταλός ποδοσφαιριστής του 21ου αιώνα. Μυαλό ξυράφι, αντίληψη του χώρου όσο λίγοι και η μπαλιά του από άλλον πλανήτη. Επίσης σκόραρε ουκ ολίγες φορές με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Ξεκίνησε από 10άρι, όμως σταδιακά οπισθοχωρούσε για να καταλήξει στη θέση του αμυντικού χαφ. Παντού όμως ήταν ο απόλυτος κουμανταδόρος του παιχνιδιού. Αγωνίστηκε κατά σειρά σε Μπρέσια (έμαθε πολλά από τον Ρομπέρτο Μπάτζιο), Ίντερ (όχι πολύ μεγάλη επιτυχία, πήγε και δανεικός σε Ρετζίνα και Μπρέσια), Μίλαν (επί 10 χρόνια, πάνω από 400 συμμετοχές, κατέκτησε ότι υπήρχε), Γιουβέντους (με τη μαεστρία του την επανέφερε στην κορυφή). Με την εθνική Ιταλίας υπήρξε πραγματικά απίστευτος στην κατάκτηση του Μουντιάλ του 2006, όπως και στο Euro 2012 που σχεδόν μόνος του την πήγε στον τελικό. 113 συμμετοχές (4ος στην ιστορία) και 13 γκολ με την Σκουάντρα Ατζούρα. Βίντεο ΕΔΩ.





82. Ντέιβιντ Μπέκαμ

Πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής που αδικήθηκε από το marketing. Πολλοί τον έχουν σταμπάρει ως ''μοντέλο'' και ξέχασαν ότι το δεξί του πόδι ήταν από τα καλύτερα που έχουν περάσει, οι σέντρες του απ' τα δεξιά ήταν κίνδυνος θάνατος και τα φάουλ του ήταν εξαιρετικά. Ήταν το χρυσό παιδί της Μαν Γιουν τη δεκαετία του 90 και στις αρχές του 2000, με περίπου 400 συμμετοχές και 14 τίτλους (μεταξύ των οποίων 1 Τσ. Λιγκ). Το 2003 πήγε στη Ρεάλ, όντας μέλος των γκαλάκτικος, χωρίς να παίξει τη μπάλα που μπορούσε, αφού χρησιμοποιούνταν ως.. αμυντικό χαφ! Κατόπιν, δίδαξε μπάλα στους Αμερικάνους με τη φανέλα των Λος Άντζελες Γκάλαξι, έχοντας 2 σύντομα περάσματα από τη Μίλαν ως δανεικός, ενώ έκλεισε την καριέρα του στην Παρί σεν Ζερμέν. Με την εθνική Αγγλίας είχε 115 συμμετοχές και 17 γκολ. Βίντεο ΕΔΩ.





81. Άριεν Ρόμπεν

Ο αγαπημένος μου εν ενεργεία ποδοσφαιριστής. Απλά χάρμα οφθαλμών να τον βλέπεις και όσο πάει ο καιρός γίνεται και καλύτερος! Οι κούρσες του που ξεκινάν από τα δεξιά, συγκλίνοντας με το καλό του αριστερό, έχουν γίνει εφιάλτες σε εκατοντάδες αμυντικούς. Έπαιξε με μεγάλη επιτυχία σε Γκρόνινγκεν, Αϊντχόφεν, Τσέλσι, Ρεάλ, όμως η Ιθάκη του είναι αναμφίβολα η Μπάγερν, όπου έχει εξελιχθεί στον απόλυτο ηγέτη της ομάδας. Έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα πολλά προβλήματα τραυματισμών και την ταμπέλα του λούζερ τα τελευταία χρόνια, έχοντας κατακτήσει όλους τους πιθανούς τίτλους σε συλλογικό επίπεδο. Με την εθνική Ολλανδίας ήταν φιναλίστ στο Παγκόσμιο του 2010 και 3ος (σχεδόν μόνος του, όντας αναμφίβολα ο πολυτιμότερος της διοργάνωσης) το 2014. Συνολικά με συλλόγους και εθνική έχει 550 συμμετοχές και 193 γκολ. Βίντεο ΕΔΩ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου