Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Αφιέρωμα στον Ronaldo (#9)

Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών σήμερα έχει γενέθλια, και έτσι αποφασίσαμε να του κάνουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα.

Ο λόγος για τον Ρονάλντο. Τον Βραζιλιάνο. Το φαινόμενο. Τον πιο ολοκληρωμένο σέντερ φορ όλων των εποχών, ο οποίος σήμερα κλείνει αισίως τα 38 του χρόνια.

Εμείς του ευχόμαστε να τα εκατοστήσει και παραθέτουμε όλη την πορεία του!







Ο Ρονάλντο Λουίς Ναζάριο ντε Λίμα γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1976 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Πρώτη του ομάδα ήταν η Σάο Κριστοβάο, όπου εντάχθηκε από αρκετά μικρή ηλικία και έμεινε ως τα 17 του.

Το 1993 μετακινήθηκε στην Κρουζέιρο, όπου υπέγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Στην Κρουζέιρο, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, μάγεψε τα πλήθη, σκοράροντας 44 γκολ σε 47 συμμετοχές! Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Μινέιρο (ως πρώτος σκόρερ) και ένα κύπελλο Βραζιλίας, ενώ κέρδισε και την πρώτη του κλήση στην εθνική Βραζιλίας.

Δηλώθηκε στην 23άδα της Σελεσάο για το Μουντιάλ του 1994, το οποίο και η ομάδα του κατέκτησε!! Ο ίδιος ωστόσο, δεν αγωνίστηκε σε κανένα ματς, λόγω της παρουσίας του μαγικού διδύμου, Ρομάριο-Μπεμπέτο.

Το 1994, σε ηλικία μόλις 18 χρονών, έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι, μετακομίζοντας στην Ολλανδία για λογαριασμό της Αϊντχόφεν. Δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα προσαρμογής, αφού στην πρώτη του σεζόν βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 30 γκολ (συνολικά 35 γκολ σε 36 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις)!


Ήταν μέλος της εθνικής Βραζιλίας για το Κόπα Αμέρικα του 1995, όπου ηττήθηκε στον τελικό από την Ουρουγουάη.

Την επόμενη σεζόν ο Ρονάλντο κινήθηκε στους ίδιους ρυθμούς με τη φανέλα της Αϊντχόφεν, παρότι ένας τραυματισμός στο γόνατο τον άφησε αρκετά πίσω. Συνολικά κατέγραψε 21 συμμετοχές και 19 γκολ, ενώ κατέκτησε το κύπελλο και το σούπερ καπ Ολλανδίας!

Αναμφίβολα η σπουδαιότερη σεζόν του Ρονάλντο ήταν η μοναδική του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, το 1996-97. Σε αυτή τη χρονιά συστήθηκε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, θεμελιώνοντας το μύθο του ''φαινόμενου''. Έκανε απίστευτα πράγματα μέσα στο γήπεδο, και σκόραρε 47 γκολ σε 49 συμμετοχές!!!
Με τη Μπαρτσελόνα κατέκτησε 1 σούπερ καπ Ισπανίας, 1 κύπελλο Ισπανίας και 1 κύπελλο Κυπελλούχων (σκόραρε το μοναδικό γκολ του τελικού και βγήκε και πρώτος σκόρερ). Ξεκίνησε να γίνεται συλλέκτης βραβείων, αφού ανακηρύχθηκε: πρώτος σκόρερ του ισπανικού πρωταθλήματος, καλύτερος ξένος παίκτης του ισπανικού πρωταθλήματος, πρώτος σκόρερ στα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στην καλύτερη 11άδα των δημοσιογράφων της Ευρώπης, καλύτερος παίκτης από το World Soccer Magazine αλλά και από τη FIFA, αλλά και το Χρυσό Παπούτσι!

Η εκπληκτική του σεζόν ολοκληρώθηκε και με την εθνική Βραζιλίας! Στο Κόπα Αμέρικα του 1997, εκτός του ότι η Βραζιλία το κατέκτησε άνετα, ο Ρονάλντο ανακηρύχθηκε καλύτερος παίκτης του τουρνού, όντας και 2ος σκόρερ.

Το καλοκαίρι του 1997 η Ίντερ έκανε το μεταγραφικό μπαμ, αποκτώντας τον Ρονάλντο από τη Μπαρτσελόνα έναντι 20 εκατ. ευρώ (τότε παγκόσμιο ρεκόρ). Στην Ίντερ ο Βραζιλιάνος επί 5 χρόνια μάγεψε κυριολεκτικά τον πλανήτη, και λατρεύτηκε από όλους τους φιλάθλους. Την πρώτη του κιόλας σεζόν σκόραρε 34 γκολ σε 47 συμμετοχές.


Έκανε ένα διάλειμμα το Δεκέμβρη, για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Και πάλι η Βραζιλία κατέκτησε το κύπελλο, με τον Ρονάλντο να σκοράρει χατ τρικ στον τελικό!

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην είναι ο νικητής της Χρυσής Μπάλας για τη μαγική χρονιά του, 1997! Κέρδισε επίσης και το βραβείο Onze d'or αλλά και το Bravo (καλύτερος νέος παίκτης της χρονιάς στην Ευρώπη).

Στην πρώτη του χρονιά με την Ίντερ κατέκτησε το κύπελλο UEFA (μοναδικός του τίτλος με τους νερατζούρι), όπου σκόραρε το 3ο γκολ του τελικού, ενώ βγήκε και πρώτος σκόρερ. Κατέκτησε επίσης τα βραβεία: MVP του ιταλικού πρωταθλήματος, καλύτερους ξένος παίκτης του Ιταλικού πρωταθλήματος, στην καλύτερη 11άδα των δημοσιογράφων της Ευρώπης, βραβείο Bravo, καλύτερος παίκτης από το World Soccer Magazine αλλά και από τη FIFA, καλύτερος παίκτης και επιθετικός της χρονιάς από την UEFA!


Η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση ως ηγέτης της Βραζιλίας ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Μπορεί η ομάδα του να ηττήθηκε από τη Γαλλία του Ζιντάν στον τελικό, ωστόσο ο ίδιος ο Ρονάλντο βγήκε καλύτερος παίκτης του τουρνουά! Σκόραρε 4 γκολ.


H 2η σεζόν στην Ίντερ ξεκίνησε εντυπωσιακά για τον Ρονάλντο, όμως το Νοέμβριο ένας τραυματισμός του στερεί τη συμμετοχή σε πολλά ματς. Τη σεζόν 1998-99 είχε 28 συμμετοχές και 15 γκολ.


Το 1999 ήταν και πάλι το σημείο αναφοράς της Σελεσάο, συντελώντας τα μέγιστα στην κατάκτηση και το Κόπα Αμέρικα του 1999, στο οποίο βγήκε πρώτος σκόρερ (5 γκολ).
Συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς και στην έναρξη της σεζόν 1999-2000 (σύνολο 7 συμμ., 3 γκολ), όμως το Νοέμβριο ένας τραυματισμός στον τένοντα κόντρα στη Λέτσε τον πάει πολύ πίσω, αφήνοντάς τον εκτός για περίπου 5 μήνες. Τον Απρίλιο επιτέλους επανέρχεται, στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας το 2000, κόντρα στη Λάτσιο, όμως κατακτάει και το χειρότερο βραβείο της καριέρας του: το Όσκαρ ατυχίας. Μόλις στο 7ο λεπτό, σε μία προσπάθεια να κάνει άλλη μία από τις τρίπλες του, παραπατάει και τραυματίζεται πολύ σοβαρά στο γόνατο. Πέφτει κάτω, σφαδάζει και κλαίει από τους πόνους, σε μία από τις πιο δραματικές εικόνες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, προκαλώντας θλίψη στους πάντες. Χαρακτηριστική η εικόνα των αντιπάλων του που δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Ο Ρονάλντο έμεινε εκτός όχι μόνο για τη συνέχεια της σεζόν, αλλά και για όλη τη σεζόν 2000-01...




Έχασε και αρκετό μέρος της περιόδου 2001-02, της τελευταίας του στην Ίντερ, όπου πάντως είχε 16 συμμετοχές και 7 γκολ.

Μπορεί την πορεία του στην Ίντερ να σημάδεψε ο τραυματισμός, ωστόσο συνολικά γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου, γιγάντωσε την ομάδα μέσα στο γήπεδο, πρόσφερε στους φιλάθλους της στιγμές μαγείας και δεν ξεχνιέται ποτέ από αυτούς. Συνολικά κατέγραψε σε όλες τις διοργανώσεις 99 συμμετοχές και 59 γκολ. Λίγα χρόνια αργότερα βγήκε παίκτης της δεκαετίας στη Serie A!

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 ολοκληρώθηκε αυτό που λέμε ''φαινόμενο''. Έπειτα από πάρα πολύ μεγάλο διάστημα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ο Ρονάλντο καταφέρνει το ανεπανάληπτο: παίρνει τη Βραζιλία από το χέρι και της χαρίζει το 5ο Μουντιάλ της ιστορίας της, σκοράροντας μάλιστα και τα 2 γκολ του τελικού κόντρα στη Γερμανία!!!


Ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ (8 γκολ!) και δεύτερος πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά (ασημένια μπάλα), MVP του τελικού και μέλος της all-star team!


Το 2002 παίρνει τη μεγάλη μεταγραφή στη Ρεάλ, έναντι 46 εκατ. ευρώ, προκαλώντας πανδαιμόνιο στον φίλαθλο κόσμο της Ρεάλ, με τις πωλήσεις της φανέλας του να σπάνε κάθε ρεκόρ!


Έγινε μέλος των γκαλάκτικος του Φλορεντίνο Πέρεθ, μαζί με Ζιντάν-Ραούλ-Φίγκο-Μπέκαμ, όπου όλοι μαζί χάρισαν μεγάλες στιγμές στο ποδόσφαιρο. Ειδικά η συνεργασία του με τον Ζιζού έγραψε ιστορία και παραμένουν ένα από τα κορυφαία δίδυμα όλων των εποχών!


Το 2002 κέρδισε τη 2η Χρυσή Μπάλα του, κυρίως λόγω του Μουντιάλ που έκανε! Πήρε επίσης και το Onze d'or, ενώ βγήκε και καλύτερος παίκτης της χρονιάς από το World Soccer για 3η φορά, αλλά και στην καλύτερη 11άδα της UEFA. Επίσης, παρέλαβε και κάποια τιμητικά βραβεία, για το ιστορικό comeback του, από διάφορους θεσμόυς.

Οι πρώτες του 3 χρονιές ήταν γεμάτες, αφού άρχισε να επανέρχεται ολοκληρωτικά. Την πρώτη του σεζόν είχε 44 συμμετοχές και 30 γκολ, κατακτώντας το πρωτάθλημα και το διηπειρωτικό κύπελλο (man of the match).

Η επόμενη σεζόν ήταν εξίσου πολύ καλή. Ο Ρονάλντο άρχισε να κάνει και πάλι τα μαγικά του μέσα στο γήπεδο και απέδιδε εξαιρετικά. Σκόραρε 31 γκολ σε 48 συμμετοχές, βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για τη σεζόν 2003-04, ενώ κατέκτησε και το σούπερ καπ Ισπανίας στην αρχή της σεζόν.

Το 2004 γνώρισε την απίστευτη τιμή να είναι μέσα στους 100 κορυφαίους εν ζωή ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, σε μία λίστα που επέλεξε ο Πελέ για λογαριασμό της FIFA και αναγνωρίζεται με κάθε επισημότητα. Για την ιστορία, τη σεζόν 2004-05 είχε 45 συμμετοχές και 24 γκολ, συνεχίζοντας τις πολύ καλές εμφανίσεις με τη φανέλα της Ρεάλ.

Το 2005-06 οι τραυματισμοί άρχισαν και πάλι να έρχονται για τον Ρονάλντο, έπειτα από 3 σεζόν με full δράση. Παρόλα αυτά, αγωνίστηκε σε 27 παιχνίδια, πετυχαίνοντας και 15 γκολ. Τότε άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα παραπανίσια κιλά.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 ήταν και η τελευταία μεγάλη διοργάνωση και παρουσία του Ρονάλντο με τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας. Παρότι η Βραζιλία αποκλείστηκε στα προημιτελικά (από τη Γαλλία του συμπαίκτη του αυτή τη φορά Ζινεντίν Ζιντάν), ο ίδιος σκόραρε άλλα 3 γκολ και μπήκε στο πάνθεον, αφού ανέβηκε στην πρώτη θέση των σκόρερ της ιστορίας των Μουντιάλ με 15 γκολ!!! Το ρεκόρ κράτησε μέχρι φέτος, αφού ο Μίροσλαβ Κλόζε το έσπασε, με τα 16 του τεμάχια.


Τελευταία του σεζόν με τους μερένχες ήταν η 2006-07 (μέχρι το Δεκέμβριο). Ο Ρονάλντο και πάλι ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, έχοντας μόλις 13 συμμετοχές και 4 γκολ.
Συνολικά στη Ρεάλ είχε 177 συμμετοχές και 104 γκολ. Τις 3 πρώτες χρονιές ήταν.. Ρονάλντο, είχε πολύ καλή παρουσία, αλλά και πάλι άρχισε να πέφτει. Από άποψη τίτλων η γενιά των γκαλάκτικος δεν πέτυχε σχεδόν τίποτα, ωστόσο χάρισε ορισμένες στιγμές σπουδαίου ποδοσφαίρου. Ο Ρονάλντο μπήκε και στην καλύτερη 11άδα του αιώνα για τη Ρεάλ.


Τον Ιανουάριο του 2007, επέστρεψε στο Μιλάνο, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Μίλαν, η οποία πλήρωσε 8 εκατομμύρια ευρώ στη Ρεάλ.


Το πρώτο του εξάμηνο αγωνίστηκε σε 14 παιχνίδια και σκόραρε 7 γκολ, θυμίζοντας κάτι από Ρονάλντο και πάλι. Δεν κατέκτησε κάποιο τίτλο.


Την επόμενη σεζόν οι τραυματισμοί, τα αυξανόμενα κιλά αλλά και ο ανταγωνισμός στην επίθεση της Μίλαν με πιο έτοιμους παίκτες, τον περιόρισε σε μόλις 6 συμμετοχές και 2 γκολ.

Αφού για ένα εξάμηνο έμεινε χωρίς ομάδα λόγω τραυματισμού στο γόνατο, ο Ρονάλντο πήρε η μεγάλη απόφαση να επαναπατριστεί για λογαριασμό της Κορίνθιανς. Στην Κορίνθιανς έμεινε για 3 σεζόν, από το 2009 ως το 2011.

Ήταν φανερό ότι.. έκανε πλάκα στη Βραζιλία, αφού χωρίς να πιάσει ούτε το 50% του, έκανε ο,τι ήθελε μέσα στο γήπεδο. Συνολικά κατέγραψε με τη φανέλα της τελευταίας του ομάδας 69 συμμετοχές και 25 γκολ, κατακτώντας 1 πρωτάθλημα Παουλίστα (βγήκε και MVP!), αλλά και ένα κύπελλο Βραζιλίας.
Το τελευταίο ματς της καριέρας του Ρονάλντο, ήταν φιλικό προς τιμήν του, με τη Βραζιλία να αντιμετωπίζει τη Ρουμανία, στις 7 Ιουνίου του 2011. Παρότι είναι σπάνιο να δίνεται τιμητικό παιχνίδι για έναν παίκτη με την εθνική του ομάδα, ο Ρονάλντο ήταν κάτι ξεχωριστό και αποφασίστηκε να παίξει με τη Βραζιλία. Γνώρισε απίστευτη αποθέωση από τον κόσμο στο κύκνειο άσμα του και έτσι τελείωσε μία ένδοξη καριέρα! Συνολικά με την εθνική Βραζιλίας κατέγραψε 98 συμμετοχές και 62 γκολ, όντας 5ος και 2ος αντίστοιχα στην ιστορία της Σελεσάο.

Ο Ρονάλντο δε σταμάτησε να προσφέρει στο ποδόσφαιρο. Πολλές φορές δίνει φιλικά για φιλανθρωπικούς λόγους, γνωστά ως ''φίλοι Ρονάλντο-φίλοι Ζιντάν'', όπου συμμετέχουν μεγάλες δόξες του παρελθόντος. Ήταν ένας από τους 6 πρεσβευτές του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στη Βραζιλία.



Βίντεο

Ένα εκπληκτικό βίντεο που δείχνει πλήρως το μεγαλείο του Ρονάλντο:




Οι 30 καλύτερες τρίπλες/κινήσεις του Ρονάλντο:




Ένα σύντομο βίντεο για το Φαινόμενο:




Και τα 15 γκολ του σε Μουντιάλ:




Ο τραυματισμός του Ρονάλντο που σημάδεψε την καριέρα του:







Λίγα λόγια

Ένα πραγματικό φαινόμενο. Ένας απίστευτος παίκτης, με τεχνικά χαρίσματα που λίγοι διαθέτουν, που μάγεψε τον κόσμο, που σκόραρε αμέτρητα γκολ, ένας ηγέτης, ο πιο ολοκληρωμένος σέντερ φορ όλων των εποχών. Ένας πολύ δυνατός χαρακτήρας, που κατάφερε μέσα από τις τρικυμίες να επανέλθει και πάντα ήταν εκεί να χαρίζει απίστευτες ποδοσφαιρικές στιγμές. Να τα χιλιάσεις!!! Ευχαριστούμε για όλα, ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου