Καλησπέρα σε όλους. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ για το Μουντιάλ που παρακολουθήσαμε τον προηγούμενο μήνα. Να σημειωθεί ότι τα ''βραβεία'' που δίνουμε (καλύτερος παίκτης/ομάδα, ομάδα/παίκτης απογοήτευση και αποκάλυψη) είναι ΚΑΘΑΡΑ υποκειμενική άποψη του αρθρογράφου και όχι επίσημα.
Πάμε να δούμε λοιπόν τα πάντα για το Μουντιάλ 2014.
Τα αποτελέσματα
Α' όμιλος
1. Βραζιλία 7
2. Μεξικό 7
3. Κροατία 3
4. Καμερούν 0
Βραζιλία-Κροατία 3-1
Μεξικό-Καμερούν 1-0
Βραζιλία-Μεξικό 0-0
Καμερούν-Κροατία 0-4
Κροατία-Μεξικό 1-3
Καμερούν-Βραζιλία 1-4
Β' όμιλος
1. Ολλανδία 9
2. Χιλή 6
3. Ισπανία 3
4. Αυστραλία 0
Ισπανία-Ολλανδία 1-5
Χιλή-Αυστραλία 3-1
Αυστραλία-Ολλανδία 2-3
Ισπανία-Χιλή 0-2
Αυστραλία-Ισπανία 0-3
Ολλανδία-Χιλή 2-0
Γ' όμιλος
1. Κολομβία 9
2. Ελλάδα 4
3. Ακτή Ελεφ. 3
4. Ιαπωνία 1
Κολομβία-Ελλάδα 3-0
Ακτή Ελεφ.-Ιαπωνία 2-1
Κολομβία-Ακτή Ελεφ. 2-1
Ιαπωνία-Ελλάδα 0-0
Ιαπωνία-Κολομβία 1-4
Ελλάδα-Ακτή Ελεφ. 2-1
Δ' όμιλος
1. Κόστα Ρίκα 7
2. Ουρουγουάη 6
3. Ιταλία 3
4. Αγγλία 1
Ουρουγουάη-Κόστα Ρίκα 1-3
Αγγλία-Ιταλία 1-2
Ουρουγουάη-Αγγλία 2-1
Ιταλία-Κόστα Ρίκα 0-1
Ιταλία-Ουρουγουάη 0-1
Κόστα Ρίκα-Αγγλία 0-0
Ε' όμιλος
1. Γαλλία 7
2. Ελβετία 6
3. Εκουαδόρ 4
4. Ονδούρα 0
Ελβετία-Εκουαδόρ 2-1
Γαλλία-Ονδούρα 3-0
Ελβετία-Γαλλία 2-5
Ονδούρα-Εκουαδόρ 1-2
Ονδούρα-Ελβετία 0-3
Εκουαδόρ-Γαλλία 0-0
ΣΤ' όμιλος
1. Αργεντινή 9
2. Νιγηρία 4
3. Βοσνία 3
4. Ιράν 1
Αργεντινή-Βοσνία 2-1
Ιράν-Νιγηρία 0-0
Αργεντινή-Ιράν 1-0
Νιγηρία-Βοσνία 1-0
Νιγηρία-Αργεντινή 2-3
Βοσνία-Ιράν 3-1
Ζ' όμιλος
1. Γερμανία 7
2. ΗΠΑ 4
3. Πορτογαλία 4
4. Γκάνα 1
Γερμανία-Πορτογαλία 4-0
Γκάνα-ΗΠΑ 1-2
Γερμανία-Γκάνα 2-2
ΗΠΑ-Πορτογαλία 2-2
ΗΠΑ-Γερμανία 0-1
Πορτογαλία-Γκάνα 2-1
Η' όμιλος
1. Βέλγιο 9
2. Αλγερία 4
3. Ρωσία 2
4. Ν. Κορέα 1
Βέλγιο-Αλγερία 2-1
Ρωσία-Ν. Κορέα 1-1
Βέλγιο-Ρωσία 1-0
Ν. Κορέα-Αλγερία 2-4
Ν. Κορέα-Βέλγιο 0-1
Αλγερία-Ρωσία 1-1
Φάση των 16
Bραζιλία-Χιλή 1-1 (3-2 πέν.)
Κολομβία-Ουρουγουάη 2-0
Ολλανδία-Μεξικό 2-1
Κόστα Ρίκα-Ελλάδα 1-1 (5-3 πέν.)
Γαλλία-Νιγηρία 2-0
Γερμανία-Αλγερία 0-0 (2-1 παρ.)
Αργεντινή-Ελβετία 0-0 (1-0 παρ.)
Βέλγιο-ΗΠΑ 0-0 (2-1 παρ.)
Προημιτελικά
Γαλλία-Γερμανία 0-1
Βραζιλία-Κολομβία 2-1
Αργεντινή-Βέλγιο 1-0
Ολλανδία-Κόστα Ρίκα 0-0 (4-3 πέν.)
Ημιτελικά
Βραζιλία-Γερμανία 1-7
Ολλανδία-Αργεντινή 0-0 (2-4 πέν.)
Μικρός τελικός
Βραζιλία-Ολλανδία 0-3
ΤΕΛΙΚΟΣ
Γερμανία-Αργεντινή 0-0 (1-0 παρ.)
Λίγα λόγια για κάθε ομάδα
Βραζιλία: Κατέβηκαν στο δικό τους Μουντιάλ με μετριότατο ρόστερ. Κατώτεροι των περιστάσεων, πέρασαν πιο πολύ με τύχη και σπρώξιμο στα ημιτελικά, όπου γνώρισαν την ιστορική 7άρα από τη Γερμανία και βγήκανε 4οι δεχόμενοι άλλα 3 γκολ από την Ολλανδία στον μικρό τελικό.
Μεξικό: Από τα καλύτερα σύνολα του Μουντιάλ. Πολύ οργανωμένη ομάδα σε όλες τις γραμμές, εξαιρετική αμυντική τακτική και επιθετικοί αυτοματισμοί, αποκλείστηκε άδικα στο 90' από την Ολλανδία στους 16.
Κροατία: Είχε πολύ καλή ομάδα, ξεκίνησε δυνατά, όμως στο κρίσιμο ματς απέναντι στο Μεξικό ήταν κατώτερη των περιστάσεων και έτσι αποκλείστηκε από τους ομίλους.
Καμερούν: Ίσως η χειρότερη ομάδα του Μουντιάλ. Ναι μεν σε δύσκολο όμιλο, αλλά δεν έδειξε απολύτως τίποτα καλό.
Ισπανία: Όταν κατεβαίνεις ως παγκόσμιος πρωταθλητής και δεν περνάς τους ομίλους, δεχόμενος μάλιστα 5άρα από την ομάδα που νίκησε στον προηγούμενο τελικό, τότε μόνο ως αποτυχημένο θεωρείται το τουρνουά για σένα. Η σπουδαία χρυσή φουρνιά πάντως έκλεισε με νίκη τον κύκλο της.
Ολλανδία: Κατέβηκε με πολλά πιτσιρίκια στο ρόστερ της, όμως με μεγάλα της όπλα τον σπουδαίο προπονητή της, Λουίς φαν Χάαλ, και τον σεληνιασμένο Άριεν Ρόμπεν, έπαιξε πολύ καλή μπάλα κατά διαστήματα και κατέκτησε δικαιότατα την 3η θέση!
Χιλή: Μία ομάδα που εντυπωσίασε με την τακτική της συμπεριφορά και οργάνωση, παρουσιάζοντας εξαιρετικά δεμένο σύνολο, που λίγο έλειψε να αποκλείσει τη Βραζιλία στους 16 (έχασε στα πέναλτι, έχοντας δοκάρι στο 120'). Μαζί με Γκάνα και Μεξικό οι πιο αδικημένες ομάδες της διοργάνωσης.
Αυστραλία: Σε έναν τόσο δύσκολο όμιλο δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω. Ωστόσο, πάλεψε όλα τα ματς και έδειξε χαρακτήρα, με ηγέτη τον μεγάλο Τιμ Κέιχιλ.
Κολομβία: Δικαίωσε απόλυτα όσους την πίστευαν. Έχοντας τον Χάμες Ροδρίγκεζ σε μαγική φόρμα, και αρκετούς ακόμα, όπως ο Κουαδράδο, ο Οσπίνα ή ο Αρμέρο, έπαιξε πάρα πολύ όμορφο και στρωτό ποδόσφαιρο, έφτασε σχεδόν ''αέρα'' στα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τη Βραζιλία.
Ελλάδα: Η εθνική μας, έκανε το θαύμα στο 90' του 3ου αγώνα, περνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της στους 16. Ξεκίνησε πολύ στραβά με ήττα με κάτω τα χέρια από την Κολομβία, κατόπιν πήρε βαθμό κόντρα στην Ιαπωνία, παρότι έπαιζε με 10 από πολύ νωρίς, και στον 3ο αγώνα, κόντρα στην Ακτή, έκανε ίσως το κορυφαίο της ματς σε μεγάλη διοργάνωση, παίρνοντας τη νίκη με 2-1! Στους 16, παρότι έπαιξε και πάλι πολύ καλό ποδόσφαιρο και είχε πολλές φάσεις, βρήκε απέναντί της έναν φοβερό Νάβας, που απέκρουσε κάθε προσπάθεια των Ελλήνων. Το ματς πήγε στα πέναλτι, όπου η αστοχία του Γκέκα έκρινε την πρόκριση. Άκρως πετυχημένη πορεία για την Ελλάδα πάντως.
Ιαπωνία: Περίμενα πολλά περισσότερα από αυτούς. Δεν έδειξαν τίποτα το ιδιαίτερο.
Ακτή Ελεφαντοστού: Η χρυσή φουρνιά της Ακτής δεν μπόρεσε για 3η συνεχόμενη φορά να πάρει κάποια πρόκριση, παρουσιάζοντας τις γνωστές αδυναμίες της.
Ουρουγουάη: Ξεκίνησε με απρόσμενη ήττα από την Κόστα Ρίκα, όμως με 2 νίκες στη συνέχεια, χωρίς να παίξει καμιά φοβερή μπάλα, πήρε την πρόκριση στους 16, όπου αποκλείστηκε δικαιότατα από την Κολομβία, πληρώνοντας τα ψυχολογικά του Σουάρεζ με τις δαγκωματιές του!
Κόστα Ρίκα: Αναμφίβολα η ευχάριστη έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Πέρασε ως 1η από τον όμιλο του θανάτου που όλοι μα όλοι την είχαν ξεγραμμένη, παρουσιάζοντας τρομερά παθιασμένο και οργανωμένο σύνολο, ενώ πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Κολομβία!
Αγγλία: Για άλλη μία φορά μεγάλη απογοήτευση.
Ιταλία: Ξεκίνησαν καλά, όμως στη συνέχεια έπαθαν βραχυκύκλωμα. Φανερότατο το ότι λείπει η προσωπικότητα από τη Σκουάντρα Ατζούρα που θέλει πολύ δουλειά για να επανέλθει.
Γαλλία: Έπαιξε πολύ καλή μπάλα στους ομίλους, ευχαριστώντας τους φιλάθλους. Στους 16 πέρασε τη Νιγηρία χωρίς να εντυπωσιάσει, και κατόπιν αποκλείστηκε από τους παγκόσμιους πρωταθλητές Γερμανούς, μη μπορώντας να κάμψει την αντίστασή τους.
Ελβετία: Πολύ οργανωμένη ομάδα από τον Ότμαρ Χίτζφελντ, σε φοβερή φόρμα ο Σακίρι και το κέντρο της. Στους 16 αποκλείστηκε στα τελευταία λεπτά της παράτασης από τους φιναλίστ Αργεντίνους.
Εκουαδόρ: Πάλεψε, προσπάθησε, έκανε και μία νίκη και μία ισοπαλία, όμως δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση. Αξιόμαχη ομάδα πάντως.
Ονδούρα: Μαζί με το Καμερούν η χειρότερη ομάδα του Μουντιάλ. Λογικό βέβαια, δεν περιμέναμε κάτι παραπάνω.
Αργεντινή: Χωρίς να πείσει κανέναν, χωρίς να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο αντάξιο των μεγάλων ονομάτων που είχε στην επιθετική γραμμή, με πολύ στιβαρή μεσοαμυντική λειτουργία και πολύ καλή τακτική, κατάφερε να φτάσει ως τον τελικό όπου ηττήθηκε στην παράταση! Αναμφίβολα επιτυχημένο Μουντιάλ για την Αλμπισελέστε.
Βοσνία: Πήγε με πολλές φιλοδοξίες στο τουρνουά, όμως παρουσιάστηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, αρκούμενη σε μία ανούσια νίκη επί του Ιράν και 2 ήττες.
Νιγηρία: Για άλλη μια φορά σταθερή αξία οι Νιγηριανοί, όντας η πιο συνεπής ομάδα της Αφρικής στα Παγκόσμια Κύπελλα εδώ και δεκαετίες. Χωρίς να παίξουν κανένα φοβερό ποδόσφαιρο, ήταν πολύ καλά στημένοι στον αγωνιστικό χώρο και πήραν την πρόκριση στους 16 για άλλη μια φορά.
Ιράν: Παρουσίασε πολύ αξιόμαχη ομάδα σε όλα τα παιχνίδια, ειδικά αμυντικά. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι παραπάνω από τον 1 βαθμό και το 1 γκολ.
Γερμανία: Η καλύτερη ομάδα του Μουντιάλ το πήρε. Δεν χρειάζονται και πολλά λόγια για τους φοβερούς Γερμανούς.
Πορτογαλία: Πολύ μεγάλη απογοήτευση η Πορτογαλία. Πραγματικά για λύπηση ήταν, αλλά προσωπικά χάρηκα γιατί πολύ αέρα είχαν πάρει. Καιρός να βάλουν το κεφάλι κάτω και να επανέλθουν.
ΗΠΑ: Τρομερά συγκροτημένη και οργανωμένη ομάδα, δεν το περίμενα από τους δεδομένα ''άμπαλους'' Αμερικάνους. Με ηγέτες τους Ντέμπσεϊ και Χάουαρντ, και με μία σειρά από γεμάτους ταλέντο και δίψα νεαρούς και άγνωστους παίκτες, πέρασαν στους 16 από έναν δύσκολο όμιλο και αποκλείστηκαν στην παράταση από το Βέλγιο.
Γκάνα: Ίσως η πιο αδικημένη ομάδα του Μουντιάλ. Το ότι τερμάτισε τελευταία δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Έπαιξε ελεύθερα και επιθετικά σε όλα τα παιχνίδια, χωρίς σκοπιμότητες, με ασταμάτητο τρέξιμο και πολύ πάθος. Σίγουρα άξιζαν πολλά περισσότερα από τον 1 βαθμό (επί της Γερμανίας, σημειωτέον).
Βέλγιο: Περίμενα πολλά περισσότερα από αυτούς από άποψη απόδοσης και θεάματος, βάση ονομάτων. Ωστόσο, το ότι έφτασαν ως τα προημιτελικά χωρίς καμιά ιδιαίτερη δυσκολία (πλην ίσως το ματς των 16 με τις ΗΠΑ) πάντως κάνει το Μουντιάλ πετυχημένο για αυτούς, που πάντως έχουν όλα τα φόντα για διάκριση στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις.
Αλγερία: Και αυτοί αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη. Πέρασαν από έναν ομολογουμένως δύσκολο όμιλο όπου ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ, δείχνοντας μεγάλη μαχητική ψυχή, και έβαλαν πολύ δύσκολα στους πρωταθλητές Γερμανούς στη φάση των 16, όπου έχασαν στην παράταση! Ιστορική η 4άρα με μεγάλη μπάλα απέναντι στους Κορέατες.
Ν. Κορέα: Περίμενα και από αυτούς πολλά περισσότερα. Απογοήτευσαν οικτρά.
Ρωσία: Χρειάζονται ανανέωση, είναι ολοφάνερο πλέον ότι δεν μπορούν να ανταπεξέθουν.
MVP κάθε ομάδας
Βραζιλία: Νεϊμάρ
Μεξικό: Γκιγιέρμο Οτσόα
Κροατία: Ιβάν Πέρισιτς
Καμερούν: Μπενουά Ασού-Εκοτό
Ισπανία: Αντρές Ινιέστα
Ολλανδία: Άριεν Ρόμπεν
Χιλή: Αλέξις Σάντσεζ
Αυστραλία: Τιμ Κέιχιλ
Κολομβία: Χάμες Ροδρίγκεζ
Ελλάδα: Χοσέ Χολέμπας
Ιαπωνία: Κεϊσούκε Χόντα
Ακτή Ελεφαντοστού: Ζερβίνιο
Ουρουγουάη: Έντινσον Καβάνι
Κόστα Ρίκα: Κέιλορ Νάβας
Αγγλία: Ντάνιελ Στάριτζ
Ιταλία: Αντόνιο Καντρέβα
Γαλλία: Ματιέ Βαλμπουενά
Ελβετία: Σέρνταν Σακίρι
Εκουαδόρ: Ένερ Βαλέντσια
Ονδούρα: Κάρλο Κόστλι
Αργεντινή: Χαβιέ Μασεράνο/Λιονέλ Μέσι
Βοσνία: Έντιν Τζέκο
Νιγηρία: Εμάνουελ Εμενίκε
Ιράν: Ασκάν Ντεζάγκα
Γερμανία: Μάνουελ Νόιερ
Πορτογαλία: Ραούλ Μεϊρέλες
ΗΠΑ: Κλιντ Ντέμπσεϊ
Γκάνα: Αντρέ Αγιού
Βέλγιο: Μαρουάν Φελαϊνί
Αλγερία: Ισλάμ Σλιμανί
Ν. Κορέα: Χέουγκ-Μιν Σον
Ρωσία: Αλεξάντρ Κοκόριν
MVP της διοργάνωσης
Μάνουελ Νόιερ: Μεγάλη αδικία που δεν ήταν καν στην υποψήφια 10άδα για τον MVP. Είχε πολύ μεγάλο μερίδιο στην κατάκτηση του τροπαίου από την Γερμανία, έδειξε στο υψηλότερο επίπεδο τις απίστευτες ικανότητές του, ως τερματοφύλακας αλλά και ως λίμπερο, ήταν εκεί πάντα όποτε χρειάστηκε και κατά τη γνώμη μου αυτός έπρεπε να αναδειχθεί καλύτερος παίκτης διοργάνωσης, πέρα από το χρυσό γάντι που πήρε. Απο κοντά η επίσημη τελική 3άδα, Μέσι, Μίλερ και Ρόμπεν (που έκανε τεράστιο τουρνουά!).
Καλύτερος προπονητής
Λουίς φαν Χάαλ: Ο κύριος λόγος (μαζί με τον Ρόμπεν) που η Ολλανδία τερμάτισε στην 3η θέση. Σε ένα σύνολο που στηρίζοντας κυρίως σε πιτσιρίκια και εντελώς άπειρους παίκτες (πλην εξαιρέσεων), ο φαν Χάαλ εφάρμοσε το 3-5-2 στην ομάδα του, και κατάφερε να πάρει το μέγιστο των δυνατοτήτων του κάθε παίκτη. Η μεγάλη ελπίδα των οπαδών της Μαν Γιουν, αφού αυτήν αναλαμβάνει τώρα. Απο κοντά οι Σαμπάολι (Χιλή), Eρέρα (Μεξικό) και Λεβ (Γερμανία).
Καλύτερη ομάδα
Γερμανία: Το πήρε η ομάδα που το άξιζε. Η ομάδα που έπαιξε σταθερά το καλύτερο ποδόσφαιρο του τουρνουά, που παρουσιάζοντας τις τρομερές μονάδες της σε όλες τις γραμμές, άκρως οργανωμένες μεταξύ τους, αποδίδοντας πολύ καλή μπάλα, μαγεύοντας τον κόσμο κατά διαστήματα, και φαίνεται ότι ήταν εξαιρετικά δουλεμένη για το τουρνουά. Η καλύτερη ομάδα λοιπόν του Μουντιάλ, κατέκτησε και το τρόπαιο! Από κόντα η Ολλανδία και η Κολομβία.
Καλύτερη 11άδα
Έχουμε 3 επιλογές για κάθε θέση:
Τερμ.: Νόιερ, Νάβας, Οτσόα
Κ.αμ.: Τιάγκο Σίλβα, Μπόατενγκ, Μορένο
Κ.αμ.: Χούμελς, Γκαράι, Ρον Βλάαρ
Δ.μπακ: Λαμ, Ζαμπαλέτα, Αγκιλάρ
Αρ.μπακ: Ρόχο, Μπλιντ, Βερτόνχεν
Αμ.χαφ: Μασεράνο, Σβαϊνστάιγκερ, Φελαϊνί
Επ.χαφ: Χάμες Ροδρίγκεζ, Κρόος, Ντι Μαρία
Δεύτερος επιθ.: Μέσι, Όσκαρ, Τζιοβάνι ντος Σάντος
Δ.εξτρέμ: Ρόμπεν, Κουαδράδο, Βαλμπουενά
Αρ.εξτρέμ: Νεϊμάρ, Λαβέτσι, Σακίρι
Φορ: Μίλερ, Φαν Πέρσι, Αλέξις Σάντσεζ
Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη 11άδα είναι η εξής:
Παίκτης-αποκάλυψη
Χαβιέ Μασεράνο: Κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο MVP της Αργεντινής και όχι ο Λιονέλ Μέσι. Παίζοντας στη φυσική του θέση, αυτή του αμυντικού χαφ (και όχι στόπερ όπως στη Μπαρτσελόνα), έδειξε το πόσο καλός παίκτης είναι, έτρεξε απίστευτα σε όλο το Μουντιάλ, παρέδωσε ψυχή, ήταν ο φυσικός ηγέτης της ομάδας στο γήπεδο και στα αποδυτήρια και σταθερά από τους πολυτιμότερους σε κάθε παιχνίδι. Αποκορύφωμα η επική εμφάνισή του στον ημιτελικό απέναντι στην Ολλανδία. Από κοντά οι Ρον Βλααρ (Ολλανδία), Μπένεντικ Χέβεντες (Γερμανία), Ματιέ Βαλμπουενά (Γαλλία) και Αντρές Γκουαρδάδο (Μεξικό).
Ομάδα-αποκάλυψη
Κόστα Ρίκα: Η πολύ ευχάριστη έκπληξη του Μουντιάλ. Από εκεί που κανείς δεν το περίμενε, έφτασε ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την Ολλανδία στα πέναλτι! Αφού πέρασε από τον όμιλο του θανάτου όπου όλοι την είχαν ξεγραμμένη, με Αγγλία, Ιταλία και Ουρουγουάη, ως 1η, απέκλεισε και την Ελλάδα στα πέναλτι και γενικά παρουσίασε ένα τρομερά δεμένο σύνολο με ηγέτη τον εκπληκτικό τερματοφύλακα Νάβας. Έφαγε μόλις 2 γκολ σε όλο το τουρνουά! Απο κοντά οι Μεξικό, Χιλή και Αλγερία.
Παίκτης απογοήτευση
Φρεντ: Όταν έχουν περάσει από αυτή τη θέση Πελέ, Τοστάο, Ρομάριο, Ρονάλντο, Ριβάλντο και άλλοι πόσοι θρύλοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, και κατεβαίνεις στο Μουντιάλ στη χώρα σου με σέντερ φορ τον Φρεντ, που έχει ως μόνη διεθνής παρακαταθήκη του Συνομοσπονδιών του 2013, τότε πρέπει να περιμένεις τα ανάλογα αποτελέσματα. Τραγικές εμφανίσεις σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά από τον Φρεντ, με μόλις 1 γκολ που δεν λέει τίποτα. Από κοντά και οι Κριστιάνο Ρονάλντο (τηρουμένων των αναλογιών) και Ντιέγκο Κόστα.
Ομάδα απογοήτευση
Ισπανία: Για 2η φορά είδαμε την παγκόσμια πρωταθλήτρια να αποκλείεται από τη φάση των ομίλων. Παρότι πολλοί πίστευαν ότι είναι ικανή ακόμα και για το repeat, η Ισπανία απογοήτευσε τους πάντες, δεν θύμισε σε καμία περίπτωση την μαγική Ισπανία της 6ετίας 2008-2012 και έτσι αποκλείστηκε με μόλις 3 βαθμούς κόντρα στην Αυστραλία. Ιστορική ήττα από την Ολλανδία με 1-5, έχασε και από τη Χιλή με 0-2. Από κοντά και η Βραζιλία (τηρουμένων των αναλογιών), η Πορτογαλία και η Αγγλία.
Καλύτερος νέος παίκτης
Τζεορτζίνιο Γουαϊνάλντουμ: Παρότι δεν ακούγεται πολύ το όνομά του, έκανε τρομερή δουλειά για την Ολλανδία όσο αγωνίστηκε. Μεγάλη αθόρυβη δουλειά, ασταμάτητο τρέξιμο πάνω-κάτων, κλεψίματα, πάσες, κάθετες μπαλιές, ανοίγματα διαδρόμων. Πολύ σημαντικός παίκτης στην 3η θέση της Ολλανδίας. Από κοντά και οι 3 που επέλεξε η FIFA, Πογκμπά, Βαράν και Ντεπάι.
Πρώτος σκόρερ
Χάμες Ροδρίγκεζ: Θα μπορούσε άνετα να είναι στις κατηγορίες του ΜVP, του παίκτη-αποκάλυψη και του καλύτερου νέου παίκτη, όμως για να μην τον αναφέρουμε παντού προτιμήσαμε να τον αφήσουμε απλά αυτή την κατηγορία. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός της Μονακό (και ίσως σύντομα της Ρεάλ) και της Κολομβίας, λοιπόν, μάγεψε τον πλανήτη με τα κατορθώματά του στο Μουντιάλ, πραγματοποιώντας καταπληκτικές εμφανίσεις και σκοράροντας 6 γκολ (έβαλε γκολ σε όλα τα ματς που αγωνίστηκε!), συντελώντας τα μέγιστα στην πορεία της Κολομβίας ως τα προημιτελικά. Από πίσω του οι Μίλερ (5 γκολ) και Νεϊμάρ, Μέσι, Φαν Πέρσι (από 4 γκολ ο καθένας).
Η ματσάρα
Βραζιλία-Γερμανία 1-7: No comments..
Πετυχημένες-αποτυχημένες ομάδες
Βραζιλία: Ελάχιστος στόχος τελικός. Αποτυχημένη.
Μεξικό: Ελάχιστος στόχος 16. Επιτυχημένη.
Κροατία: Ελάχιστος στόχος 16. Αποτυχημένη.
Καμερούν: Ελάχιστος στόχος αξιοπρέπεια. Αποτυχημένη.
Ισπανία: Ελάχιστος στόχος ημιτελικά. Αποτυχημένη.
Ολλανδία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Επιτυχημένη.
Χιλή: Ελάχιστος στόχος 16. Επιτυχημένη.
Αυστραλία: Ελάχιστος στόχος 2 βαθμοί. Αποτυχημένη.
Κολομβία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Επιτυχημένη.
Ελλάδα: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Επιτυχημένη.
Ιαπωνία: Ελάχιστος στόχος 16. Αποτυχημένη.
Ακτή Ελεφαντοστού: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Επιτυχημένη.
Ουρουγουάη: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Αποτυχημένη.
Κόστα Ρίκα: Ελάχιστος στόχος αξιοπρέπεια. Επιτυχημένη.
Αγγλία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Αποτυχημένη.
Ιταλία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Αποτυχημένη.
Γαλλία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Επιτυχημένη.
Ελβετία: Ελάχιστος στόχος 16. Επιτυχημένη.
Εκουαδόρ: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Επιτυχημένη.
Ονδούρα: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Αποτυχημένη.
Αργεντινή: Ελάχιστος στόχος ημιτελικά. Επιτυχημένη.
Βοσνία: Ελάχιστος στόχος 16. Αποτυχημένη.
Νιγηρία: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Επιτυχημένη.
Ιράν: Ελάχιστος στόχος αξιοπρέπεια. Επιτυχημένη.
Γερμανία: Ελάχιστος στόχος ημιτελικά Επιτυχημένη.
Πορτογαλία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Αποτυχημένη.
ΗΠΑ: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Επιτυχημένη.
Γκάνα: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Αποτυχημένη.
Βέλγιο: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Επιτυχημένη.
Αλγερία: Ελάχιστος στόχος αξιοπρέπεια. Επιτυχημένη.
Ν. Κορέα: Ελάχιστος στόχος 16. Αποτυχημένη.
Ρωσία: Ελάχιστος στόχος 16. Αποτυχημένη.
Σκόρερ
6 γκολ: Χάμες Ροδρίγκεζ
5 γκολ: Τόμας Μίλερ
4 γκολ: Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ, Φαν Πέρσι
3 γκολ: Ένερ Βαλέντσια, Αντρέ Σίρλε, Σέρνταν Σακίρι, Καρίμ Μπενζεμά, Άριεν Ρόμπεν
2 γκολ: 22 παίκτες
1 γκολ: 84 παίκτες
Αυτογκόλ: Σεάντ Κολάσινατς, Μαρσέλο, Τζον Μπόι, Νόελ Βαγιαδάρες, Τζόσεπ Γιόμπο
Ασίστ
4 ασίστ: Χουάν Κουαδράδο, Τόνι Κρόος
3 ασίστ: Τόμας Μίλερ
2 ασίστ: 6 παίκτες
1 ασίστ: 37 παίκτες
Επίσημη κατάταξη FIFA
1. Γερμανία
2. Αργεντινή
3. Ολλανδία
4. Βραζιλία
5. Κολομβία
6. Βέλγιο
7. Γαλλία
8. Κόστα Ρίκα
9. Χιλή
10. Μεξικό
11. Ελβετία
12. Ουρουγουάη
13. Ελλάδα
14. Αλγερία
15. ΗΠΑ
16. Νιγηρία
17. Εκουαδόρ
18. Πορτογαλία
19. Κροατία
20. Βοσνία
21. Ακτή Ελεφαντοστού
22. Ιταλία
23. Ισπανία
24. Ρωσία
25. Γκάνα
26. Αγγλία
27. Νότια Κορέα
28. Ιράν
29. Ιαπωνία
30. Αυστραλία
31. Ονδούρα
32. Καμερούν
Βίντεο
Όλα τα γκολ του Μουντιάλ:
Δείτε επίσης
Σύνοψη της 1ης αγωνιστικής του Μουντιάλ 2014
Σύνοψη της 2ης αγωνιστικής του Μουντιάλ 2014
Σύνοψη της 3ης αγωνιστικής του Μουντιάλ 2014 (και τελική βαθμολογία ομίλων)
Τα ζευγάρια των 16 του Μουντιάλ 2014
Σύνοψη της φάσης των 16 του Μουντιάλ 2014
Τα ζευγάρια των προημιτελικών του Μουντιάλ 2014
Σύνοψη των προημιτελικών του Μουντιάλ 2014
Τα ζευγάρια των ημιτελικών του Μουντιάλ 2014
Σύνοψη των ημιτελικών του Μουντιάλ 2014
Γερμανία-Αργεντινή τελικός Μουντιάλ 2014 match preview (+μικρός τελικός: Βραζιλία-Ολλανδία 0-3)
Γερμανία-Αργεντινή 0-0 (1-0 παρ.) Η δικαίωση της μεγάλης φουρνιάς των Γερμανών
Σύνοψη Μουντιάλ 2014
Γενικά είδαμε ένα πολύ καλό Μουντιάλ. Ήταν το πιο παραγωγικό όλων των εποχών (171 γκολ), μαζί με αυτό του 1998, με πολλά γκολ, ειδικά στη φάση των ομίλων, εξαιρετικά αμφίρροπα ματς στη φάση των νοκ άουτ, πολλούς παικταράδες να αναδεικνύονται, πολλές εκπλήξεις και ομάδες που τρέλαναν τον κόσμο, πολύ ενδιαφέρουσα τακτική από πολλούς προπονητές και μία εξαιρετική ομάδα να ανταμοίβεται για τους κόπους της με το μεγάλο τρόπαιο.
Υπομονή άλλα 4 χρόνια για το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία. Υπάρχει και το Euro 2016 στη Γαλλία. Μέχρι τότε, έχουμε πολύ.. ψωμί, όμως!
Πάμε να δούμε λοιπόν τα πάντα για το Μουντιάλ 2014.
Τα αποτελέσματα
Α' όμιλος
1. Βραζιλία 7
2. Μεξικό 7
3. Κροατία 3
4. Καμερούν 0
Βραζιλία-Κροατία 3-1
Μεξικό-Καμερούν 1-0
Βραζιλία-Μεξικό 0-0
Καμερούν-Κροατία 0-4
Κροατία-Μεξικό 1-3
Καμερούν-Βραζιλία 1-4
Β' όμιλος
1. Ολλανδία 9
2. Χιλή 6
3. Ισπανία 3
4. Αυστραλία 0
Ισπανία-Ολλανδία 1-5
Χιλή-Αυστραλία 3-1
Αυστραλία-Ολλανδία 2-3
Ισπανία-Χιλή 0-2
Αυστραλία-Ισπανία 0-3
Ολλανδία-Χιλή 2-0
Γ' όμιλος
1. Κολομβία 9
2. Ελλάδα 4
3. Ακτή Ελεφ. 3
4. Ιαπωνία 1
Κολομβία-Ελλάδα 3-0
Ακτή Ελεφ.-Ιαπωνία 2-1
Κολομβία-Ακτή Ελεφ. 2-1
Ιαπωνία-Ελλάδα 0-0
Ιαπωνία-Κολομβία 1-4
Ελλάδα-Ακτή Ελεφ. 2-1
Δ' όμιλος
1. Κόστα Ρίκα 7
2. Ουρουγουάη 6
3. Ιταλία 3
4. Αγγλία 1
Ουρουγουάη-Κόστα Ρίκα 1-3
Αγγλία-Ιταλία 1-2
Ουρουγουάη-Αγγλία 2-1
Ιταλία-Κόστα Ρίκα 0-1
Ιταλία-Ουρουγουάη 0-1
Κόστα Ρίκα-Αγγλία 0-0
Ε' όμιλος
1. Γαλλία 7
2. Ελβετία 6
3. Εκουαδόρ 4
4. Ονδούρα 0
Ελβετία-Εκουαδόρ 2-1
Γαλλία-Ονδούρα 3-0
Ελβετία-Γαλλία 2-5
Ονδούρα-Εκουαδόρ 1-2
Ονδούρα-Ελβετία 0-3
Εκουαδόρ-Γαλλία 0-0
ΣΤ' όμιλος
1. Αργεντινή 9
2. Νιγηρία 4
3. Βοσνία 3
4. Ιράν 1
Αργεντινή-Βοσνία 2-1
Ιράν-Νιγηρία 0-0
Αργεντινή-Ιράν 1-0
Νιγηρία-Βοσνία 1-0
Νιγηρία-Αργεντινή 2-3
Βοσνία-Ιράν 3-1
Ζ' όμιλος
1. Γερμανία 7
2. ΗΠΑ 4
3. Πορτογαλία 4
4. Γκάνα 1
Γερμανία-Πορτογαλία 4-0
Γκάνα-ΗΠΑ 1-2
Γερμανία-Γκάνα 2-2
ΗΠΑ-Πορτογαλία 2-2
ΗΠΑ-Γερμανία 0-1
Πορτογαλία-Γκάνα 2-1
Η' όμιλος
1. Βέλγιο 9
2. Αλγερία 4
3. Ρωσία 2
4. Ν. Κορέα 1
Βέλγιο-Αλγερία 2-1
Ρωσία-Ν. Κορέα 1-1
Βέλγιο-Ρωσία 1-0
Ν. Κορέα-Αλγερία 2-4
Ν. Κορέα-Βέλγιο 0-1
Αλγερία-Ρωσία 1-1
Φάση των 16
Bραζιλία-Χιλή 1-1 (3-2 πέν.)
Κολομβία-Ουρουγουάη 2-0
Ολλανδία-Μεξικό 2-1
Κόστα Ρίκα-Ελλάδα 1-1 (5-3 πέν.)
Γαλλία-Νιγηρία 2-0
Γερμανία-Αλγερία 0-0 (2-1 παρ.)
Αργεντινή-Ελβετία 0-0 (1-0 παρ.)
Βέλγιο-ΗΠΑ 0-0 (2-1 παρ.)
Προημιτελικά
Γαλλία-Γερμανία 0-1
Βραζιλία-Κολομβία 2-1
Αργεντινή-Βέλγιο 1-0
Ολλανδία-Κόστα Ρίκα 0-0 (4-3 πέν.)
Ημιτελικά
Βραζιλία-Γερμανία 1-7
Ολλανδία-Αργεντινή 0-0 (2-4 πέν.)
Μικρός τελικός
Βραζιλία-Ολλανδία 0-3
ΤΕΛΙΚΟΣ
Γερμανία-Αργεντινή 0-0 (1-0 παρ.)
Λίγα λόγια για κάθε ομάδα
Βραζιλία: Κατέβηκαν στο δικό τους Μουντιάλ με μετριότατο ρόστερ. Κατώτεροι των περιστάσεων, πέρασαν πιο πολύ με τύχη και σπρώξιμο στα ημιτελικά, όπου γνώρισαν την ιστορική 7άρα από τη Γερμανία και βγήκανε 4οι δεχόμενοι άλλα 3 γκολ από την Ολλανδία στον μικρό τελικό.
Μεξικό: Από τα καλύτερα σύνολα του Μουντιάλ. Πολύ οργανωμένη ομάδα σε όλες τις γραμμές, εξαιρετική αμυντική τακτική και επιθετικοί αυτοματισμοί, αποκλείστηκε άδικα στο 90' από την Ολλανδία στους 16.
Κροατία: Είχε πολύ καλή ομάδα, ξεκίνησε δυνατά, όμως στο κρίσιμο ματς απέναντι στο Μεξικό ήταν κατώτερη των περιστάσεων και έτσι αποκλείστηκε από τους ομίλους.
Καμερούν: Ίσως η χειρότερη ομάδα του Μουντιάλ. Ναι μεν σε δύσκολο όμιλο, αλλά δεν έδειξε απολύτως τίποτα καλό.
Ισπανία: Όταν κατεβαίνεις ως παγκόσμιος πρωταθλητής και δεν περνάς τους ομίλους, δεχόμενος μάλιστα 5άρα από την ομάδα που νίκησε στον προηγούμενο τελικό, τότε μόνο ως αποτυχημένο θεωρείται το τουρνουά για σένα. Η σπουδαία χρυσή φουρνιά πάντως έκλεισε με νίκη τον κύκλο της.
Ολλανδία: Κατέβηκε με πολλά πιτσιρίκια στο ρόστερ της, όμως με μεγάλα της όπλα τον σπουδαίο προπονητή της, Λουίς φαν Χάαλ, και τον σεληνιασμένο Άριεν Ρόμπεν, έπαιξε πολύ καλή μπάλα κατά διαστήματα και κατέκτησε δικαιότατα την 3η θέση!
Χιλή: Μία ομάδα που εντυπωσίασε με την τακτική της συμπεριφορά και οργάνωση, παρουσιάζοντας εξαιρετικά δεμένο σύνολο, που λίγο έλειψε να αποκλείσει τη Βραζιλία στους 16 (έχασε στα πέναλτι, έχοντας δοκάρι στο 120'). Μαζί με Γκάνα και Μεξικό οι πιο αδικημένες ομάδες της διοργάνωσης.
Αυστραλία: Σε έναν τόσο δύσκολο όμιλο δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω. Ωστόσο, πάλεψε όλα τα ματς και έδειξε χαρακτήρα, με ηγέτη τον μεγάλο Τιμ Κέιχιλ.
Κολομβία: Δικαίωσε απόλυτα όσους την πίστευαν. Έχοντας τον Χάμες Ροδρίγκεζ σε μαγική φόρμα, και αρκετούς ακόμα, όπως ο Κουαδράδο, ο Οσπίνα ή ο Αρμέρο, έπαιξε πάρα πολύ όμορφο και στρωτό ποδόσφαιρο, έφτασε σχεδόν ''αέρα'' στα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τη Βραζιλία.
Ελλάδα: Η εθνική μας, έκανε το θαύμα στο 90' του 3ου αγώνα, περνώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της στους 16. Ξεκίνησε πολύ στραβά με ήττα με κάτω τα χέρια από την Κολομβία, κατόπιν πήρε βαθμό κόντρα στην Ιαπωνία, παρότι έπαιζε με 10 από πολύ νωρίς, και στον 3ο αγώνα, κόντρα στην Ακτή, έκανε ίσως το κορυφαίο της ματς σε μεγάλη διοργάνωση, παίρνοντας τη νίκη με 2-1! Στους 16, παρότι έπαιξε και πάλι πολύ καλό ποδόσφαιρο και είχε πολλές φάσεις, βρήκε απέναντί της έναν φοβερό Νάβας, που απέκρουσε κάθε προσπάθεια των Ελλήνων. Το ματς πήγε στα πέναλτι, όπου η αστοχία του Γκέκα έκρινε την πρόκριση. Άκρως πετυχημένη πορεία για την Ελλάδα πάντως.
Ιαπωνία: Περίμενα πολλά περισσότερα από αυτούς. Δεν έδειξαν τίποτα το ιδιαίτερο.
Ακτή Ελεφαντοστού: Η χρυσή φουρνιά της Ακτής δεν μπόρεσε για 3η συνεχόμενη φορά να πάρει κάποια πρόκριση, παρουσιάζοντας τις γνωστές αδυναμίες της.
Ουρουγουάη: Ξεκίνησε με απρόσμενη ήττα από την Κόστα Ρίκα, όμως με 2 νίκες στη συνέχεια, χωρίς να παίξει καμιά φοβερή μπάλα, πήρε την πρόκριση στους 16, όπου αποκλείστηκε δικαιότατα από την Κολομβία, πληρώνοντας τα ψυχολογικά του Σουάρεζ με τις δαγκωματιές του!
Κόστα Ρίκα: Αναμφίβολα η ευχάριστη έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Πέρασε ως 1η από τον όμιλο του θανάτου που όλοι μα όλοι την είχαν ξεγραμμένη, παρουσιάζοντας τρομερά παθιασμένο και οργανωμένο σύνολο, ενώ πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Κολομβία!
Αγγλία: Για άλλη μία φορά μεγάλη απογοήτευση.
Ιταλία: Ξεκίνησαν καλά, όμως στη συνέχεια έπαθαν βραχυκύκλωμα. Φανερότατο το ότι λείπει η προσωπικότητα από τη Σκουάντρα Ατζούρα που θέλει πολύ δουλειά για να επανέλθει.
Γαλλία: Έπαιξε πολύ καλή μπάλα στους ομίλους, ευχαριστώντας τους φιλάθλους. Στους 16 πέρασε τη Νιγηρία χωρίς να εντυπωσιάσει, και κατόπιν αποκλείστηκε από τους παγκόσμιους πρωταθλητές Γερμανούς, μη μπορώντας να κάμψει την αντίστασή τους.
Ελβετία: Πολύ οργανωμένη ομάδα από τον Ότμαρ Χίτζφελντ, σε φοβερή φόρμα ο Σακίρι και το κέντρο της. Στους 16 αποκλείστηκε στα τελευταία λεπτά της παράτασης από τους φιναλίστ Αργεντίνους.
Εκουαδόρ: Πάλεψε, προσπάθησε, έκανε και μία νίκη και μία ισοπαλία, όμως δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση. Αξιόμαχη ομάδα πάντως.
Ονδούρα: Μαζί με το Καμερούν η χειρότερη ομάδα του Μουντιάλ. Λογικό βέβαια, δεν περιμέναμε κάτι παραπάνω.
Αργεντινή: Χωρίς να πείσει κανέναν, χωρίς να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο αντάξιο των μεγάλων ονομάτων που είχε στην επιθετική γραμμή, με πολύ στιβαρή μεσοαμυντική λειτουργία και πολύ καλή τακτική, κατάφερε να φτάσει ως τον τελικό όπου ηττήθηκε στην παράταση! Αναμφίβολα επιτυχημένο Μουντιάλ για την Αλμπισελέστε.
Βοσνία: Πήγε με πολλές φιλοδοξίες στο τουρνουά, όμως παρουσιάστηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, αρκούμενη σε μία ανούσια νίκη επί του Ιράν και 2 ήττες.
Νιγηρία: Για άλλη μια φορά σταθερή αξία οι Νιγηριανοί, όντας η πιο συνεπής ομάδα της Αφρικής στα Παγκόσμια Κύπελλα εδώ και δεκαετίες. Χωρίς να παίξουν κανένα φοβερό ποδόσφαιρο, ήταν πολύ καλά στημένοι στον αγωνιστικό χώρο και πήραν την πρόκριση στους 16 για άλλη μια φορά.
Ιράν: Παρουσίασε πολύ αξιόμαχη ομάδα σε όλα τα παιχνίδια, ειδικά αμυντικά. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι παραπάνω από τον 1 βαθμό και το 1 γκολ.
Γερμανία: Η καλύτερη ομάδα του Μουντιάλ το πήρε. Δεν χρειάζονται και πολλά λόγια για τους φοβερούς Γερμανούς.
Πορτογαλία: Πολύ μεγάλη απογοήτευση η Πορτογαλία. Πραγματικά για λύπηση ήταν, αλλά προσωπικά χάρηκα γιατί πολύ αέρα είχαν πάρει. Καιρός να βάλουν το κεφάλι κάτω και να επανέλθουν.
ΗΠΑ: Τρομερά συγκροτημένη και οργανωμένη ομάδα, δεν το περίμενα από τους δεδομένα ''άμπαλους'' Αμερικάνους. Με ηγέτες τους Ντέμπσεϊ και Χάουαρντ, και με μία σειρά από γεμάτους ταλέντο και δίψα νεαρούς και άγνωστους παίκτες, πέρασαν στους 16 από έναν δύσκολο όμιλο και αποκλείστηκαν στην παράταση από το Βέλγιο.
Γκάνα: Ίσως η πιο αδικημένη ομάδα του Μουντιάλ. Το ότι τερμάτισε τελευταία δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Έπαιξε ελεύθερα και επιθετικά σε όλα τα παιχνίδια, χωρίς σκοπιμότητες, με ασταμάτητο τρέξιμο και πολύ πάθος. Σίγουρα άξιζαν πολλά περισσότερα από τον 1 βαθμό (επί της Γερμανίας, σημειωτέον).
Βέλγιο: Περίμενα πολλά περισσότερα από αυτούς από άποψη απόδοσης και θεάματος, βάση ονομάτων. Ωστόσο, το ότι έφτασαν ως τα προημιτελικά χωρίς καμιά ιδιαίτερη δυσκολία (πλην ίσως το ματς των 16 με τις ΗΠΑ) πάντως κάνει το Μουντιάλ πετυχημένο για αυτούς, που πάντως έχουν όλα τα φόντα για διάκριση στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις.
Αλγερία: Και αυτοί αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη. Πέρασαν από έναν ομολογουμένως δύσκολο όμιλο όπου ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ, δείχνοντας μεγάλη μαχητική ψυχή, και έβαλαν πολύ δύσκολα στους πρωταθλητές Γερμανούς στη φάση των 16, όπου έχασαν στην παράταση! Ιστορική η 4άρα με μεγάλη μπάλα απέναντι στους Κορέατες.
Ν. Κορέα: Περίμενα και από αυτούς πολλά περισσότερα. Απογοήτευσαν οικτρά.
Ρωσία: Χρειάζονται ανανέωση, είναι ολοφάνερο πλέον ότι δεν μπορούν να ανταπεξέθουν.
MVP κάθε ομάδας
Βραζιλία: Νεϊμάρ
Μεξικό: Γκιγιέρμο Οτσόα
Κροατία: Ιβάν Πέρισιτς
Καμερούν: Μπενουά Ασού-Εκοτό
Ισπανία: Αντρές Ινιέστα
Ολλανδία: Άριεν Ρόμπεν
Χιλή: Αλέξις Σάντσεζ
Αυστραλία: Τιμ Κέιχιλ
Κολομβία: Χάμες Ροδρίγκεζ
Ελλάδα: Χοσέ Χολέμπας
Ιαπωνία: Κεϊσούκε Χόντα
Ακτή Ελεφαντοστού: Ζερβίνιο
Ουρουγουάη: Έντινσον Καβάνι
Κόστα Ρίκα: Κέιλορ Νάβας
Αγγλία: Ντάνιελ Στάριτζ
Ιταλία: Αντόνιο Καντρέβα
Γαλλία: Ματιέ Βαλμπουενά
Ελβετία: Σέρνταν Σακίρι
Εκουαδόρ: Ένερ Βαλέντσια
Ονδούρα: Κάρλο Κόστλι
Αργεντινή: Χαβιέ Μασεράνο/Λιονέλ Μέσι
Βοσνία: Έντιν Τζέκο
Νιγηρία: Εμάνουελ Εμενίκε
Ιράν: Ασκάν Ντεζάγκα
Γερμανία: Μάνουελ Νόιερ
Πορτογαλία: Ραούλ Μεϊρέλες
ΗΠΑ: Κλιντ Ντέμπσεϊ
Γκάνα: Αντρέ Αγιού
Βέλγιο: Μαρουάν Φελαϊνί
Αλγερία: Ισλάμ Σλιμανί
Ν. Κορέα: Χέουγκ-Μιν Σον
Ρωσία: Αλεξάντρ Κοκόριν
MVP της διοργάνωσης
Μάνουελ Νόιερ: Μεγάλη αδικία που δεν ήταν καν στην υποψήφια 10άδα για τον MVP. Είχε πολύ μεγάλο μερίδιο στην κατάκτηση του τροπαίου από την Γερμανία, έδειξε στο υψηλότερο επίπεδο τις απίστευτες ικανότητές του, ως τερματοφύλακας αλλά και ως λίμπερο, ήταν εκεί πάντα όποτε χρειάστηκε και κατά τη γνώμη μου αυτός έπρεπε να αναδειχθεί καλύτερος παίκτης διοργάνωσης, πέρα από το χρυσό γάντι που πήρε. Απο κοντά η επίσημη τελική 3άδα, Μέσι, Μίλερ και Ρόμπεν (που έκανε τεράστιο τουρνουά!).
Καλύτερος προπονητής
Λουίς φαν Χάαλ: Ο κύριος λόγος (μαζί με τον Ρόμπεν) που η Ολλανδία τερμάτισε στην 3η θέση. Σε ένα σύνολο που στηρίζοντας κυρίως σε πιτσιρίκια και εντελώς άπειρους παίκτες (πλην εξαιρέσεων), ο φαν Χάαλ εφάρμοσε το 3-5-2 στην ομάδα του, και κατάφερε να πάρει το μέγιστο των δυνατοτήτων του κάθε παίκτη. Η μεγάλη ελπίδα των οπαδών της Μαν Γιουν, αφού αυτήν αναλαμβάνει τώρα. Απο κοντά οι Σαμπάολι (Χιλή), Eρέρα (Μεξικό) και Λεβ (Γερμανία).
Καλύτερη ομάδα
Γερμανία: Το πήρε η ομάδα που το άξιζε. Η ομάδα που έπαιξε σταθερά το καλύτερο ποδόσφαιρο του τουρνουά, που παρουσιάζοντας τις τρομερές μονάδες της σε όλες τις γραμμές, άκρως οργανωμένες μεταξύ τους, αποδίδοντας πολύ καλή μπάλα, μαγεύοντας τον κόσμο κατά διαστήματα, και φαίνεται ότι ήταν εξαιρετικά δουλεμένη για το τουρνουά. Η καλύτερη ομάδα λοιπόν του Μουντιάλ, κατέκτησε και το τρόπαιο! Από κόντα η Ολλανδία και η Κολομβία.
Καλύτερη 11άδα
Έχουμε 3 επιλογές για κάθε θέση:
Τερμ.: Νόιερ, Νάβας, Οτσόα
Κ.αμ.: Τιάγκο Σίλβα, Μπόατενγκ, Μορένο
Κ.αμ.: Χούμελς, Γκαράι, Ρον Βλάαρ
Δ.μπακ: Λαμ, Ζαμπαλέτα, Αγκιλάρ
Αρ.μπακ: Ρόχο, Μπλιντ, Βερτόνχεν
Αμ.χαφ: Μασεράνο, Σβαϊνστάιγκερ, Φελαϊνί
Επ.χαφ: Χάμες Ροδρίγκεζ, Κρόος, Ντι Μαρία
Δεύτερος επιθ.: Μέσι, Όσκαρ, Τζιοβάνι ντος Σάντος
Δ.εξτρέμ: Ρόμπεν, Κουαδράδο, Βαλμπουενά
Αρ.εξτρέμ: Νεϊμάρ, Λαβέτσι, Σακίρι
Φορ: Μίλερ, Φαν Πέρσι, Αλέξις Σάντσεζ
Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη 11άδα είναι η εξής:
Παίκτης-αποκάλυψη
Χαβιέ Μασεράνο: Κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο MVP της Αργεντινής και όχι ο Λιονέλ Μέσι. Παίζοντας στη φυσική του θέση, αυτή του αμυντικού χαφ (και όχι στόπερ όπως στη Μπαρτσελόνα), έδειξε το πόσο καλός παίκτης είναι, έτρεξε απίστευτα σε όλο το Μουντιάλ, παρέδωσε ψυχή, ήταν ο φυσικός ηγέτης της ομάδας στο γήπεδο και στα αποδυτήρια και σταθερά από τους πολυτιμότερους σε κάθε παιχνίδι. Αποκορύφωμα η επική εμφάνισή του στον ημιτελικό απέναντι στην Ολλανδία. Από κοντά οι Ρον Βλααρ (Ολλανδία), Μπένεντικ Χέβεντες (Γερμανία), Ματιέ Βαλμπουενά (Γαλλία) και Αντρές Γκουαρδάδο (Μεξικό).
Ομάδα-αποκάλυψη
Κόστα Ρίκα: Η πολύ ευχάριστη έκπληξη του Μουντιάλ. Από εκεί που κανείς δεν το περίμενε, έφτασε ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την Ολλανδία στα πέναλτι! Αφού πέρασε από τον όμιλο του θανάτου όπου όλοι την είχαν ξεγραμμένη, με Αγγλία, Ιταλία και Ουρουγουάη, ως 1η, απέκλεισε και την Ελλάδα στα πέναλτι και γενικά παρουσίασε ένα τρομερά δεμένο σύνολο με ηγέτη τον εκπληκτικό τερματοφύλακα Νάβας. Έφαγε μόλις 2 γκολ σε όλο το τουρνουά! Απο κοντά οι Μεξικό, Χιλή και Αλγερία.
Παίκτης απογοήτευση
Φρεντ: Όταν έχουν περάσει από αυτή τη θέση Πελέ, Τοστάο, Ρομάριο, Ρονάλντο, Ριβάλντο και άλλοι πόσοι θρύλοι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, και κατεβαίνεις στο Μουντιάλ στη χώρα σου με σέντερ φορ τον Φρεντ, που έχει ως μόνη διεθνής παρακαταθήκη του Συνομοσπονδιών του 2013, τότε πρέπει να περιμένεις τα ανάλογα αποτελέσματα. Τραγικές εμφανίσεις σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά από τον Φρεντ, με μόλις 1 γκολ που δεν λέει τίποτα. Από κοντά και οι Κριστιάνο Ρονάλντο (τηρουμένων των αναλογιών) και Ντιέγκο Κόστα.
Ομάδα απογοήτευση
Ισπανία: Για 2η φορά είδαμε την παγκόσμια πρωταθλήτρια να αποκλείεται από τη φάση των ομίλων. Παρότι πολλοί πίστευαν ότι είναι ικανή ακόμα και για το repeat, η Ισπανία απογοήτευσε τους πάντες, δεν θύμισε σε καμία περίπτωση την μαγική Ισπανία της 6ετίας 2008-2012 και έτσι αποκλείστηκε με μόλις 3 βαθμούς κόντρα στην Αυστραλία. Ιστορική ήττα από την Ολλανδία με 1-5, έχασε και από τη Χιλή με 0-2. Από κοντά και η Βραζιλία (τηρουμένων των αναλογιών), η Πορτογαλία και η Αγγλία.
Καλύτερος νέος παίκτης
Τζεορτζίνιο Γουαϊνάλντουμ: Παρότι δεν ακούγεται πολύ το όνομά του, έκανε τρομερή δουλειά για την Ολλανδία όσο αγωνίστηκε. Μεγάλη αθόρυβη δουλειά, ασταμάτητο τρέξιμο πάνω-κάτων, κλεψίματα, πάσες, κάθετες μπαλιές, ανοίγματα διαδρόμων. Πολύ σημαντικός παίκτης στην 3η θέση της Ολλανδίας. Από κοντά και οι 3 που επέλεξε η FIFA, Πογκμπά, Βαράν και Ντεπάι.
Πρώτος σκόρερ
Χάμες Ροδρίγκεζ: Θα μπορούσε άνετα να είναι στις κατηγορίες του ΜVP, του παίκτη-αποκάλυψη και του καλύτερου νέου παίκτη, όμως για να μην τον αναφέρουμε παντού προτιμήσαμε να τον αφήσουμε απλά αυτή την κατηγορία. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός της Μονακό (και ίσως σύντομα της Ρεάλ) και της Κολομβίας, λοιπόν, μάγεψε τον πλανήτη με τα κατορθώματά του στο Μουντιάλ, πραγματοποιώντας καταπληκτικές εμφανίσεις και σκοράροντας 6 γκολ (έβαλε γκολ σε όλα τα ματς που αγωνίστηκε!), συντελώντας τα μέγιστα στην πορεία της Κολομβίας ως τα προημιτελικά. Από πίσω του οι Μίλερ (5 γκολ) και Νεϊμάρ, Μέσι, Φαν Πέρσι (από 4 γκολ ο καθένας).
Η ματσάρα
Βραζιλία-Γερμανία 1-7: No comments..
Πετυχημένες-αποτυχημένες ομάδες
Βραζιλία: Ελάχιστος στόχος τελικός. Αποτυχημένη.
Μεξικό: Ελάχιστος στόχος 16. Επιτυχημένη.
Κροατία: Ελάχιστος στόχος 16. Αποτυχημένη.
Καμερούν: Ελάχιστος στόχος αξιοπρέπεια. Αποτυχημένη.
Ισπανία: Ελάχιστος στόχος ημιτελικά. Αποτυχημένη.
Ολλανδία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Επιτυχημένη.
Χιλή: Ελάχιστος στόχος 16. Επιτυχημένη.
Αυστραλία: Ελάχιστος στόχος 2 βαθμοί. Αποτυχημένη.
Κολομβία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Επιτυχημένη.
Ελλάδα: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Επιτυχημένη.
Ιαπωνία: Ελάχιστος στόχος 16. Αποτυχημένη.
Ακτή Ελεφαντοστού: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Επιτυχημένη.
Ουρουγουάη: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Αποτυχημένη.
Κόστα Ρίκα: Ελάχιστος στόχος αξιοπρέπεια. Επιτυχημένη.
Αγγλία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Αποτυχημένη.
Ιταλία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Αποτυχημένη.
Γαλλία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Επιτυχημένη.
Ελβετία: Ελάχιστος στόχος 16. Επιτυχημένη.
Εκουαδόρ: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Επιτυχημένη.
Ονδούρα: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Αποτυχημένη.
Αργεντινή: Ελάχιστος στόχος ημιτελικά. Επιτυχημένη.
Βοσνία: Ελάχιστος στόχος 16. Αποτυχημένη.
Νιγηρία: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Επιτυχημένη.
Ιράν: Ελάχιστος στόχος αξιοπρέπεια. Επιτυχημένη.
Γερμανία: Ελάχιστος στόχος ημιτελικά Επιτυχημένη.
Πορτογαλία: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Αποτυχημένη.
ΗΠΑ: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Επιτυχημένη.
Γκάνα: Ελάχιστος στόχος 3η θέση στον όμιλο. Αποτυχημένη.
Βέλγιο: Ελάχιστος στόχος προημιτελικά. Επιτυχημένη.
Αλγερία: Ελάχιστος στόχος αξιοπρέπεια. Επιτυχημένη.
Ν. Κορέα: Ελάχιστος στόχος 16. Αποτυχημένη.
Ρωσία: Ελάχιστος στόχος 16. Αποτυχημένη.
Σκόρερ
6 γκολ: Χάμες Ροδρίγκεζ
5 γκολ: Τόμας Μίλερ
4 γκολ: Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ, Φαν Πέρσι
3 γκολ: Ένερ Βαλέντσια, Αντρέ Σίρλε, Σέρνταν Σακίρι, Καρίμ Μπενζεμά, Άριεν Ρόμπεν
2 γκολ: 22 παίκτες
1 γκολ: 84 παίκτες
Αυτογκόλ: Σεάντ Κολάσινατς, Μαρσέλο, Τζον Μπόι, Νόελ Βαγιαδάρες, Τζόσεπ Γιόμπο
Ασίστ
4 ασίστ: Χουάν Κουαδράδο, Τόνι Κρόος
3 ασίστ: Τόμας Μίλερ
2 ασίστ: 6 παίκτες
1 ασίστ: 37 παίκτες
Επίσημη κατάταξη FIFA
1. Γερμανία
2. Αργεντινή
3. Ολλανδία
4. Βραζιλία
5. Κολομβία
6. Βέλγιο
7. Γαλλία
8. Κόστα Ρίκα
9. Χιλή
10. Μεξικό
11. Ελβετία
12. Ουρουγουάη
13. Ελλάδα
14. Αλγερία
15. ΗΠΑ
16. Νιγηρία
17. Εκουαδόρ
18. Πορτογαλία
19. Κροατία
20. Βοσνία
21. Ακτή Ελεφαντοστού
22. Ιταλία
23. Ισπανία
24. Ρωσία
25. Γκάνα
26. Αγγλία
27. Νότια Κορέα
28. Ιράν
29. Ιαπωνία
30. Αυστραλία
31. Ονδούρα
32. Καμερούν
Βίντεο
Όλα τα γκολ του Μουντιάλ:
Δείτε επίσης
Σύνοψη της 1ης αγωνιστικής του Μουντιάλ 2014
Σύνοψη της 2ης αγωνιστικής του Μουντιάλ 2014
Σύνοψη της 3ης αγωνιστικής του Μουντιάλ 2014 (και τελική βαθμολογία ομίλων)
Τα ζευγάρια των 16 του Μουντιάλ 2014
Σύνοψη της φάσης των 16 του Μουντιάλ 2014
Τα ζευγάρια των προημιτελικών του Μουντιάλ 2014
Σύνοψη των προημιτελικών του Μουντιάλ 2014
Τα ζευγάρια των ημιτελικών του Μουντιάλ 2014
Σύνοψη των ημιτελικών του Μουντιάλ 2014
Γερμανία-Αργεντινή τελικός Μουντιάλ 2014 match preview (+μικρός τελικός: Βραζιλία-Ολλανδία 0-3)
Γερμανία-Αργεντινή 0-0 (1-0 παρ.) Η δικαίωση της μεγάλης φουρνιάς των Γερμανών
Σύνοψη Μουντιάλ 2014
Γενικά είδαμε ένα πολύ καλό Μουντιάλ. Ήταν το πιο παραγωγικό όλων των εποχών (171 γκολ), μαζί με αυτό του 1998, με πολλά γκολ, ειδικά στη φάση των ομίλων, εξαιρετικά αμφίρροπα ματς στη φάση των νοκ άουτ, πολλούς παικταράδες να αναδεικνύονται, πολλές εκπλήξεις και ομάδες που τρέλαναν τον κόσμο, πολύ ενδιαφέρουσα τακτική από πολλούς προπονητές και μία εξαιρετική ομάδα να ανταμοίβεται για τους κόπους της με το μεγάλο τρόπαιο.
Υπομονή άλλα 4 χρόνια για το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία. Υπάρχει και το Euro 2016 στη Γαλλία. Μέχρι τότε, έχουμε πολύ.. ψωμί, όμως!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου