Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

TOP 100 ποδοσφαιριστές όλων των εποχών: 16-20


Καλησπέρα σε όλους. Έχουμε φτάσει προς το τέλος στους τοπ 100 ποδοσφαιριστές ever και σήμερα είμαστε στην 5άδα 16-20.










20. Λόταρ Ματέους

Ο κορυφαίος κεντρικός μέσος όλων των εποχών και κατά τη γνώμη μου ο πληρέστερος ποδοσφαιριστής που έχουν δει τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Μπορούσε να παίξει σε όλες τις θέσεις του άξονα, από λίμπερο μέχρι επιθετικός, με φυσική του θέση το 8άρι. Ενσάρκωσε με απίστευτη επιτυχία το ρόλο του box-to-box μέσου, και έκανε πραγματικά τα πάντα μέσα στο γήπεδο: Έτρεχε, μάρκαρε, έκοβε, μοίραζε, δημιουργούσε, τρίπλαρε, σούταρε, σκόραρε! Έπαιξε στο υψηλότερο επίπεδο επί 21 χρόνια με απίστευτη διάρκεια στην καριέρα του. Ξεκίνησε από τη Γκλάντμπαχ (5 χρόνια, 200-51, 1 χαμένος τελικός κυπέλλου και άλλος ένας Uefa), τα καλύτερά του χρόνια φυσικά τα έκανε με τη Μπάγερν (2 φορές, σύνολο 12 χρόνια, 410-100, αρχηγός για αρκετά χρόνια, 15 τίτλοι, 2 χαμένοι τελικοί Τσουλου), ενδιάμεσα έπαιξε και στην Ίντερ (μαγική τριάδα Γερμανών μαζί με Κλίνσμαν, Μπρέμε, 4 χρόνια, 153-53, 3 τίτλοι), ενώ έκλεισε την καριέρα του στην Μέτροσταρς (νυν Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς, 1 σεζόν, 23 συμμετοχές, 1 πρωτάθλημα Ανατολικής Περιφέρειας). Τα σπουδαιότερα κατορθώματά του βέβαια ήταν με την εθνική Γερμανίας και προκαλούν ίλιγγο: 150 συμμετοχές (ρέκορντμαν φυσικά), 23 γκολ, αγωνίστηκε σε 5 Μουντιάλ (1982-86-90-94-98, μαζί με τον Μεξικανό Αντόνιο Καρμπαχάλ είναι οι μοναδικοί που το 'χουν κάνει αυτό, ενώ ο Ματέους είναι και πρώτος σε συμμετοχές στην τελική φάση με 25, και σκόραρε στα 3 από αυτά) και 4 Euro. Κατέκτησε το Μουντιάλ του 1990 (αρχηγός, MVP και πρώτος σκόρερ της Γερμανίας, την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε και η Χρυσή Μπάλα), έπαιξε σε άλλους 2 τελικούς Μουντιάλ (1982, 1986) και το Euro 1980. Συνολικά στην εθνική Γερμανίας αγωνίστηκε 20 χρόνια, τα 9 από αυτά αρχηγός. Βίντεο ΕΔΩ.




19. Μπόμπι Τσάρλτον

Ο κορυφαίος Άγγλος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Καταπληκτικό επιθετικό χαφ που ανά πάσα στιγμή ήλεγχε όλο το παιχνίδι της ομάδας του, με τρομερή έφεση στο σκοράρισμα και φοβερές δημιουργικές ικανότητες. Συνδέθηκε όσο ελάχιστοι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία αγωνίστηκε για 17 χρόνια, έχοντας συνολικά 758 συμμετοχές (2ος μόνο πίσω από τον Ράιαν Γκιγκς) και 249 γκολ (πρώτος σκόρερ ever), κατακτώντας 9 τίτλους, μεταξύ των οποίων το Πρωταθλητριών του 1968, και μαζί με Λάου και Μπεστ δημιούργησαν μία απίστευτη φονική τριάδα που κυριάρχησε σε Αγγλία και Ευρώπη! Επίσης, με την εθνική Αγγλίας έκανε τρομερά πράγματα, έχοντας 106 συμμετοχές (6ος όλων των εποχών μαζί με τον Λάμπαρντ) και 49 γκολ (πρώτος σκόρερ, μόλις 1 παραπάνω από τον εν ενεργεία Γουέιν Ρούνεϊ), όντας μαζί με τον Μπόμπι Μουρ οι ηγέτες της Αγγλίας στο ιστορικό Μουντιάλ του 1966, έχοντας τρομερές εμφανίσεις. Βίντεο ΕΔΩ.




18. Ρομπέρτο Κάρλος

Ο κορυφαίος αριστερός μπακ και γενικότερα full-back όλων των εποχών! Ταχύτατος, μεγάλη αντοχή, πολύ δυνατός, εξαιρετικός αμυντικά και αριστερό πόδι που όμοιό του δύσκολα να υπάρξει ειδικά σε αμυντικό, καθώς πέρα από τις εξαιρετικές σέντρες και ασίστ που έχει βγάλει, έχει πετύχει και μερικά από τα καλύτερα γκολ όλων των εποχών (όπως το φάουλ κόντρα στη Γαλλία, το σουτ από τη γραμμή του άουτ κόντρα στην Τενερίφη ή το απευθείας κόρνερ με εξωτερικό φάλτσο!). Τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του ήταν φυσικά η 11ετία 1996-2007, όπου αγωνίστηκε στη Ρεάλ (παράλληλα αυτή την εποχή ήταν και στα καλύτερά του και με την εθνική), ομάδα με την οποία συνδέθηκε το όνομά του, αφού στα 11 χρόνια παρουσίας του, ήταν βασικός και αναντικατάστατος και πέρασε πολύ μεγάλες στιγμές. Κατέγραψε συνολικά 512 συμμετοχές και 67 γκολ, κατακτώντας 13 τίτλους (3 Τσάμπιονς Λιγκ, φυσικά βασικός και στους 3 τελικούς!). Αγωνίστηκε επίσης και στις Παλμέιρας (5 τίτλοι), Ίντερ, Φενερμπαχτσέ (2 τίτλοι), Κορίνθιανς, Ανζί με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το 2015 επέστρεψε στην ενεργό δράση ως παίκτης-προπονητής της Δελχί Δυναμός της Ινδίας. Με την εθνική Βραζιλίας έγραψε ιστορία, αφού είχε 125 συμμετοχές (2ος πίσω μόνο από τον Καφού, με τον οποίο συνέθεσαν επί χρόνια το κορυφαίο δίδυμο πλάγιων μπακ στην ιστορία του ποδοσφαίρου), 11 γκολ και ήταν μέλος της Σελεσάο επί 14 χρόνια, αγωνιζόμενος σε 8 μεγάλες διοργανώσεις (σ.σ. Μουντιάλ, Κόπα Αμέρικα και Συνομοσπονδιών). Η σπουδαιότερη διάκρισή του ήταν φυσικά η κατάκτηση του Μουντιάλ του 2002 (είχε και άλλον έναν χαμένο τελικό το 1998, στην κορυφαία ομάδα του τουρνουά και τις 2 φορές), ενώ κατέκτησε 2 Κόπα Αμέρικα (1997, 1999) και 1 Συνομοσπονδιών (1997), όντας βασικός σε όλους τους τελικούς! Το 2002 ήταν 2ος στη Χρυσή Μπάλα (πίσω από τον Ρονάλντο). Είχε γενικότερα τρομερή διάρκεια στην απόδοσή του! Βίντεο ΕΔΩ.




17. Λιονέλ Μέσι

Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη της εποχής μας, εδώ και 8 χρόνια μαγεύει τον ποδοσφαιρικό κόσμο με τα κατορθώματά του και κανείς δεν ξέρει πού πραγματικά μπορεί να φτάσει όταν τελειώσει την καριέρα του! Μπορεί με την εθνική του να μην έχει κατακτήσει κάποιον σπουδαίο τίτλο (βέβαια με 46 γκολ σε 103 συμμετοχές είναι 2ος και 5ος ήδη αντίστοιχα, ενώ στο Μουντιάλ του 2014 έφτασε ως τον τελικό και αναδείχθηκε -άδικα κατά τη γνώμη μου- MVP του τουρνουά), ωστόσο αυτά που έχει κάνει με τη Μπάρτσα δεν υπάρχουν. Απίστευτη τρίπλα, μιλάει στη μπάλα όσο λίγοι, σκοράρει όποτε θέλει, περνάει μέσα από τους αντιπάλους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εξελίξει το παιχνίδι του, αφού πλέον συνεργάζεται πολύ περισσότερο με τους συμπαίκτες του, δίνει ασίστ και οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας. Είτε ως false 9, είτε ως δεξί εξτρέμ, είναι ο κορυφαίος του κόσμου. Τώρα τα στατιστικά του είναι απλά αριθμοί που δείχνουν το μεγαλείο αυτού του παίκτη, ενώ για να αναφέρουμε τα ρεκόρ του χρειαζόμαστε μέρες ολόκληρες (επί τη ευκαιρία, δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα που του είχαμε κάνει, όπου και αναφέρονται σχεδόν όλα τα ρεκόρ του). Περιληπτικά να πω ότι έχει πάρει 4 συνεχόμενες Χρυσές Μπάλες (πρώτος σε κατακτήσεις, 2009-10-11-12), ενώ στη Μπαρτσελόνα αγωνίζεται από το 2004, έχοντας συνολικά 482 συμμετοχές (6ος όλων των εποχών) και 412 γκολ (1ος όλων των εποχών φυσικά), έχοντας κατακτήσει 24 τίτλους (εκ των οποίων 4 Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας σκοράρει στους 2 τελικούς!). Τα πιο αξιομνημόνευτα ρεκόρ του μεταξύ πολλών άλλων είναι: πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Τσάμπιονς Λιγκ (μαζί με τον Κ. Ρονάλντο, 77 γκολ), στο ισπανικό πρωτάθλημα (286 γκολ), περισσότερα γκολ σε μία σεζόν (73, 2011-12), περισσότερα γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος (91, 2012) και άπειρα άλλα που μπορείτε να δείτε στο αφιέρωμα που αναφέρουμε παραπάνω. Πραγματικά αυτός ο παίκτης έχει καθηλώσει εμάς που δεν έχουμε προλάβει Πελέ και Μαραντόνα και πρέπει να τον απολαύσουμε όσο αγωνίζεται, καθώς κάθε στιγμή που ακουμπάει τη μπάλα είναι στιγμή μαγείας! Βίντεο ΕΔΩ.




16. Φράνκο Μπαρέζι

Ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός από το '80 και έπειτα! Απίστευτος ηγέτης, απροσπέλαστος, με τρομερό διάβασμα του αντιπάλου, πάντα στη σωστή θέση, πάντα βάζοντας άριστα το σώμα του, τρομερός στον αέρα παρά το σχετικά χαμηλό ύψος του (1,77), και φυσικά, μετά τον Μαλντίνι η μεγαλύτερη σημαία της Μίλαν! Στους ροσονέρι πέρασε όλη του την καριέρα, αγωνιζόμενος συνολικά 20 χρόνια, όντας βασικότατος σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια και ηγέτης της άμυνας της σπουδαιότερης ομάδας που είδε ποτέ ο πλανήτης, της Μίλαν του Σάκι. Συνολικά με τη Μίλαν κατέγραψε 719 συμμετοχές (2ος όλων των εποχών, πίσω μόνο από τον Μαλντίνι, του οποίου ήταν και ο μεγάλος... δάσκαλος), 33 γκολ και κατέκτησε 22 τίτλους, εκ των οποίων 3 Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε πολύ μεγάλη σταθερότητα στην καριέρα του. Με την εθνική Ιταλίας είχε 81 συμμετοχές και 1 γκολ, κατέκτησε το Μουντιάλ του 1982, έχοντας άλλη μία 2η (1994) και μία 3η (1990) θέση, ενώ ήταν και δύο φορές στα ημιτελικά του Euro (1980, 1988). O ορισμός του καθοδηγητή της άμυνας! Βίντεο ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου