Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Αφιέρωμα στον David Trezeguet

Καλησπέρα σε όλους και καλό μήνα να έχουμε (τι καλό με τις καταστάσεις που επικρατούν στη χώρα μας αλλά τέλος πάντων). Σήμερα έχουμε ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Γάλλο επιθετικό Νταβίντ Τρεζεγκέ που μόλις πριν λίγους μήνες κρέμασε τα παπούτσια του.









Συλλογική καριέρα


Ο Νταβίντ Σέρχιο Τρεζεγκέ γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1977 στο Ρουέν της Γαλλίας, όμως μεγάλωσε στην Αργεντινή. Μόλις σε ηλικία 8 ετών γράφτηκε στις ακαδημίες της Αργεντίνικης Πλατένσε, ομάδα με την οποία έκανε και το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 1994, έχοντας τις 5 πρώτες του συμμετοχές σε επαγγελματικό επίπεδο.


Το υπερατλαντικό ταξίδι δεν άργησε να έρθει, με τον Τρεζεγκέ το 1995 να επιστρέφει στη Γαλλία για λογαριασμό της Μονακό. Εκεί αναδείχθηκε, και έκανε τις πρώτες πολύ καλές σεζόν του. Αφού πέρασε 2 σεζόν προσαρμογής στην Ευρώπη, οι επόμενες 3 ήταν εκπληκτικές με τον Τρεζεγκέ να είναι το βαρύ πυροβολικό της Μονακό. Συνολικά με τους Μονεγάσκους, σε 5 χρόνια είχε 124 συμμετοχές και 62 γκολ, διόλου άσχημα για παίκτη που μόλις έκλεινε τα 23! Κατέκτησε με τη Μονακό 2 πρωταθλήματα και 1 σούπερ καπ Γαλλίας, ενώ έκανε και το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος τη σεζόν 1997-98.

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις με την Μονακό τον οδήγησαν στο άλμα της καριέρας του, στην ομάδα με την οποία συνδέθηκε, λατρεύτηκε από τον κόσμο και πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του. Ο λόγος για τη Γιουβέντους, στην οποία ο Νταβίντ αγωνίστηκε από το 2000 ως το 2010, δηλαδή επί μία γεμάτη 10ετία! Στις περισσότερες σεζόν ήταν βασικός και αναντικατάστατος, έβαλε πολλά και σημαντικά γκολ, συνέθεσε εξαιρετικό δίδυμο με τον εμβληματικό Αλεσάντρο ντελ Πιέρο και ήταν από τους σημαντικότερους παίκτες της δεκαετίας για τη Γιούβε.

Αξιομνημόνευτο το ότι δεν άφησε τη Γιούβε ούτε όταν αυτή υποβιβάστηκε στη Serie B λόγω εμπλοκής στο σκάνδαλο Calciopolis και βοήθησε από τη μεριά του να ξανανέβει η Γιούβε στη Serie A (15 γκολ στη μαύρη χρονιά 2005-06 στη Serie B). Συνολικά με τη Γιούβε κατέγραψε 318 συμμετοχές και 171 γκολ (είναι ο 4ος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας!), κατακτώντας 3 πρωταθλήματα (2 Serie A, 1 Serie B), 2 σούπερ καπ Ιταλίας, φτάνοντας και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2003 (βασικός). Τη σεζόν 2001-02 είχε καταλυτική συμβολή στην κατάκτηση του τίτλου, όντας πρώτος σκόρερ (24 γκολ) και MVP του πρωταθλήματος, ενώ ήταν μέλος και της καλύτερης 11άδας της UEFA!


Το 2010 πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει τη Γιούβε έπειτα από μία πολύ επιτυχημένη πορεία 10 χρόνων, και μετακόμισε στην Ισπανία και την Χέρκουλες. Είχε μία πολύ καλή και μεστή σεζόν με τη Χέρκουλες το 2010-11, έχοντας 12 γκολ σε 31 εμφανίσεις, όντας πρώτος σκόρερ της ομάδας, χωρίς όμως να καταφέρει να τη σώσει από τον υποβιβασμό.


Το καλοκαίρι του 2011 άλλαξε ήπειρο και πήγε στην Ασία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να αγωνιστεί στην Μπανίγιας. Ωστόσο, πιο πολύ τουρισμό έκανε παρά έπαιξε μπάλα, αφού σε ένα εξάμηνο είχε μόλις 3 συμμετοχές χωρίς να σκοράρει.


Έτσι, το Γενάρη του 2012 επιστρέφει στη χώρα όπου μεγάλωσε, στην Αργεντινή, για λογαριασμό μιας ομάδας-θρύλου της χώρας, τη Ρίβερ Πλέιτ. Στη Ρίβερ αγωνίστηκε επί 1,5 χρόνο, έχοντας πολύ καλή παρουσία, καταγράφοντας 37 συμμετοχές και 17 γκολ, βοηθώντας τα μέγιστα στην επάνοδο της ομάδας στα 35 του.


Το 2013 πήρε μεταγραφή για μία άλλη αργεντίνικη ομάδα, τη Νιούελς Ολντ Μπόις, όπου έκατσε για ένα χρόνο. Είχε 30 συμμετοχές και 9 γκολ, και έπιασε κατά κάποιον τρόπο τα λεφτά του.
Το καλοκαίρι του 2014 πήγε ξανά στην Ασία για το τελευταίο συμβόλαιο της καριέρας του (για τα τελευταία πολλά φράγκα δηλαδή), στην Ινδία αυτή τη φορά, προσπαθώντας να βοηθήσει κι αυτός από τη μεριά του στην αναβάθμιση του συγκεκριμένου πρωταθλήματος που διαρκεί 3 μήνες. Αγωνίστηκε στην Πιουν Σίτι (συμπαίκτης με τον Κώστα Κατσουράνη), έχοντας 9 συμμετοχές και 2 γκολ. Έτσι, τον Ιανουάριο του φετινού έτους ανακοίνωσε το τέλος της ένδοξης καριέρας του.






Διεθνής καριέρα

Ο Τρεζεγκέ φυσικά υπήρξε επί μία δεκαετία (1998-2008) σπουδαίο μέλος της εθνικής Γαλλίας. Σε ηλικία 21 χρονών, βρέθηκε στην κορυφή του κόσμου με τους τρικολόρ, αγωνιζόμενος σε όλα τα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998 εκτός από τον τελικό! Επίσης, αγωνίστηκε με την Γαλλία και στα Euro 2000 και 2004, όπως και στα Μουντιάλ 2002 και 2006 (βασικότατος σε όλες τις διοργανώσεις, εξαιρετικό δίδυμο με Ανρί). Η σπουδαιότερη στιγμή του είναι αναμφίβολα το χρυσό γκολ στην παράταση του τελικού του Euro 2000 κόντρα στην Ιταλία με το οποίο κατέκτησε δεύτερο συνεχόμενο μεγάλο τίτλο! Χειρότερη στιγμή το δοκάρι στη διαδικασία των πέναλτι στον τελικό του Μουντιάλ του 2006 και πάλι κόντρα στην Ιταλία.


Ο ήρωάς μας, λοιπόν, ήταν βασικό και σημαντικότατο στέλεχος στη χρυσή εποχή της εθνικής Γαλλίας. Συνολικά αγωνίστηκε σε 71 παιχνίδια με το εθνόσημο, σκοράροντας 34 γκολ, όντας 3ος σκόρερ όλων των εποχών πίσω μόνο από Τιερί Ανρί και Μισέλ Πλατινί!







Τρόπος παιχνιδιού

Ο Τρεζεγκέ ήταν ο ορισμός του κλασικού σέντερ φορ περιοχής. Ψηλός (1,90), κάτι που τον ευνοούσε πάρα πολύ στις εναέριες μονομαχίες, και είναι από τους κορυφαίους κεφαλοσφαιριστές του 21ου αιώνα, ενώ ήταν πάντα κίνδυνος θάνατος μέσα στην περιοχή και τελείωνε τις φάσεις και με τα δύο πόδια εξίσου καλά. Τρομερό ένστικτο killer και πολύ καλός αθλητής.







Βίντεο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου