Τρίτη 12 Μαΐου 2015

TOP 100 ποδοσφαιριστές όλων των εποχών: 51-60

Καλησπέρα σε όλους. Συνεχίζοντας σήμερα τη σειρά αφιερωμάτων μας στους 100 κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, σήμερα έχουμε τη δεκάδα από 51 έως 60, με τις προσωπικότητες και τους παικταράδες που αναλύουμε να είναι όλο και μεγαλύτερης κλάσης.






60. Ραϊμόντ Κοπά

Ο πρώτος Γάλλος σούπερ σταρ στην ιστορία. Καταπληκτικός δεξιός εξτρέμ, μπορούσε να παίξει και δεύτερος επιθετικός, ταχύτατος, μυαλωμένος με ευχέρεια στο σκοράρισμα. Αγωνίστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις γαλλικές Ανζέ και Ρεμς (2 φορές, 3 πρωταθλήματα, 1 τελικός Πρωταθλητριών), αλλά τα καλύτερά του χρόνια (1956-1959) τα πέρασε με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, κατακτώντας 3 συνεχόμενα κύπελλα Πρωταθλητριών (1957-58-59) και 1 πρωτάθλημα, έχοτνας απίστευτη συνεργασία και χημεία με τους Ντι Στέφανο, Πούσκας και Χέντο. Με την εθνική Γαλλία μέτρησε 45 συμμετοχές και 18 γκολ, κατακτώντας την 3η θέση στο Μουντιάλ του 1958, χρονιά που κατέκτησε και τη Χρυσή Μπάλα (1 φορά 2ος και άλλες 2 3ος)! Βίντεο ΕΔΩ.



59. Τζάλμα Σάντος

Από τα σπουδαιότερα πλάγια μπακ που είδε ποτέ ο πλανήτης, συνδύαζε άριστα αμυντικά καθήκοντα με επιθετικές αρετές. Έπαιξε σε 4 συνεχόμενα Μουντιάλ με τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας (5ος όλων των εποχών σε συμμετοχές με 98, πέτυχε και 3 γκολ), εκ των οποίων κατέκτησε τα 2 (1958, 1962)! Έκανε επίσης τρομερή συλλογική καριέρα, αγωνιζόμενος στις Πορτουγκέσα, Παλμέιρας και Ατλέτικο Παραναένσε, καταγράφοντας πάνω από 1.000 επίσημες συμμετοχές! Βίντεο ΕΔΩ.



58. Τζιανλουίτζι Μπουφόν

Ίσως ο πληρέστερος τερματοφύλακας όλων των εποχών, καθώς δεν υστερεί πουθενά! Ρεφλέξ, έξοδοι, παιχνίδι με τα πόδια, επικοινωνία, προσωπικότητα. Παντού τέλειος και με απίστευτη διάρκεια στην καριέρα του, αφού παίζει στο υψηλότερο επίπεδο από τα 17 του, μέχρι και σήμερα, στα 37 του! Αφού πέρασε 6 εκπληκτικά χρόνια στην Πάρμα (225 συμμετοχές, 1 κύπελλο UEFA, 1 κύπελλο Ιταλίας, 1 σούπερ καπ Ιταλίας), πήρε την ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία (50 εκατ. ευρώ), μετακομίζοντας στη Γιουβέντους, της οποίας είναι ο απόλυτος φύλακας άγγελος μέχρι και σήμερα, έχοντας αγαπηθεί όσο ελάχιστοι από τους οπαδούς! 531 συμμετοχές, 13 τίτλοι, 1 χαμένος τελικός Τσουλου, αμέτρητα ρεκόρ και πίστη στην ομάδα και στη Serie B τον έχουν κάνει θρύλο της Γιούβε! Πέρα από την εκπληκτική συλλογική του καριέρα, ο Μπουφόν είναι το σημείο αναφοράς και της εθνικής Ιταλίας, στην οποία είναι βασικός πάνω από 15 χρόνια. Συνολικά 147 συμμετοχές (ρέκορντμαν!) και πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2006, όπου μαζί με τον Καναβάρο ήταν οι καλύτεροι παίκτες της Ιταλίας, όντας από άλλο πλανήτη!! Βίντεο ΕΔΩ.



57. Ντένις Λάου

Εξαιρετικός σέντερ φορ, μοναδικό ένστικτο killer και ερωτική επαφή με τα δίχτυα. Αφού έκανε τρομερές εμφανίσεις με τις Χάντερσφιλντ, Μ. Σίτι και Τορίνο, μετακόμισε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου επί 11 χρόνια έγραψε ιστορία. Μέλος της Αγίας Τριάδας με τους Μπεστ και Τσάρλτον, έκανε εκπληκτικά πράγματα με τους Κόκκινους Διαβόλους, καταγράφοντας 404 συμμετοχές και 237 γκολ (2ος σκόρερ όλων των εποχών της Μαν Γιουν), κατακτώντας 6 τίτλους, με κορυφαίο όλων το αξέχαστο Πρωταθλητριών του 1968! Επέστρεψε στη Μαν Σίτι για να κλείσει την καριέρα του, πετυχαίνοντας ένα γκολ που κανείς ποτέ δεν θα ξεχάσει, κόντρα στη Μαν Γιουν, παλιά του ομάδα, και με το γκολ αυτό σφράγισε τον υποβιβασμό της Γιουνάιτεντ! Με την εθνική Σκωτίας είχε 55 συμμετοχές και 30 γκολ (πρώτος σκόρερ όλων των εποχών μαζί με τον Κένι Νταλγκλίς). Κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα του 1964. Βίντεο ΕΔΩ.



56. Ντένις Μπέργκαμπ

Δεύτερος Ντένις στη σειρά. Από τους σπουδαιότερους τεχνίτες που πέρασαν ποτέ από το ποδόσφαιρο και ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά IQ. Μαγικό άγγιγμα της μπάλας, αξέχαστες τρίπλες και ασίστ, μοίρασμα της μπάλας και αίσθηση του γκολ, αλλά και εξαιρετική αντίληψη του χώρου, αγωνιζόμενος κυρίως ως δεύτερος επιθετικός. Αφού κατέκτησε 3 εγχώριους και 2 ευρωπαϊκούς (1 UEFA, 1 κυπελλούχων) με τον Άγιαξ επί 7 χρόνια (237-122), μετακόμισε στην Ίντερ, όπου έπαιξε μόλις 2 σεζόν (81-30), κατακτώντας ένα ακόμα κύπελλο UEFA. Τα καλύτερά του χρόνια τα πέρασε στην Άρσεναλ (1995-2006, 423-120), όπου επί 11 χρόνια αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι ποδοσφαιριστές στην ιστορία του συλλόγου και έγραψε τη δική του ιστορία. Αμέτρητα γκολ και ασίστ, πολλές μεγάλες εμφανίσεις, δέσιμο με το σύλλογο, 10 τίτλοι (μεταξύ των οποίων και το αήττητο πρωτάθλημα του 2004) και ένας χαμένος τελικός Τσάμπιονς Λιγκ (2006) για ένα μεγάλο κλείσιμο. Με την εθνική, έπαιξε σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις, ήταν πρώτος σκόρερ στο Euro 1992, πήρε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, στο οποίο σκόραρε και ένα από τα καλύτερα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης κόντρα στην Αργεντινή. Συνολικά με την Ολλανδία είχε 79 συμμετοχές και 37 γκολ (4ος σκόρερ όλων των εποχών) επί 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Βίντεο ΕΔΩ.



55. Ομάρ Σιβόρι

Από τους πρώτους μεγάλους ξένους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο Κάλτσιο. Αφού δοξάστηκε στην Αργεντινή με τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ, πήρε μεταγραφή στη Γιουβέντους, όπου επί 8 χρόνια (1957-1965) έπαιξε πολύ μεγάλη μπάλα και λατρεύτηκε από τους οπαδούς. Φοβερός ντριμπλέρ και σκόρερ, άριστος συνδυασμός θεάματος-ουσίας, μαζί με τον Τζον Τσαρλς και τον Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι συνετέλεσαν μαγικό τρίδυμο τις δεκαετίες του '50 και του '60 με τη φανέλα της Γιούβε. Με τους μπιανκονέρι, κατέγραψε 254 συμμετοχές και 167 γκολ (5ος σκόρερ όλων των εποχών), κατακτώντας 3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα. Μαζί του η Γιουβέντους γιγάντωσε. Έκλεισε την καριέρα του με μία 4ετία στη Νάπολι. Έπαιξε στις εθνικές και της Αργεντινής και της Ιταλίας, έχοντας συνολικά 28 συμμετοχές και 17 γκολ. Πήρε τη Χρυσή Μπάλα το 1961. Βίντεο ΕΔΩ.



54. Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς

Ο μεγαλύτερος σέντερ φορ της εποχής μας. Απλά. Ο άνθρωπος που έχει συνδυαστεί με τον πρωταθλητισμό και τα απίστευτα γκολ που έχει πετύχει, με αυτή την εκπληκτική διαχρονικότητα που χαρακτηρίζει την καριέρα του και το ολοκληρωμένο πακέτο επιθετικού που διαθέτει. Πολλά λόγια δεν θα πω αφού σχετικά σύντομα θα υπάρξει αναλυτικότατο αφιέρωμα σε έναν από τους αγαπημένους μου παίκτες. Όπου έχει πάει έχει κατακτήσει πρωτάθλημα. Έχει παίξει κατά σειρά μέχρι σήμερα στις Μάλμε-Άγιαξ-Γιουβέντους-Ίντερ-Μπαρτσελόνα-Μίλαν-Παρί σεν Ζερμέν, έχοντας συνολικά στη συλλογική του καριέρα 618 συμμετοχές, 340 γκολ και 24 τίτλους. Με την εθνική έχει 103 συμμετοχές και 54 γκολ (10ος και 1ος όλων των εποχών αντίστοιχα) και είναι εδώ και πολλά χρόνια, σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που έχει παίξει, και τα προκριματικά τους, ο απόλυτος ηγέτης της Σουηδίας. Βίντεο ΕΔΩ.



53. Μάνουελ Νόιερ

Έχει όλα τα φόντα να γίνει ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών γενικά. Έχει πάει τη θέση του τερματοφύλακα σε άλλο επίπεδο πραγματικά. Έχει κάνει τους πάντες να χαζέψουν με τις συνεχείς εξόδους σχεδόν μέχρι το κέντρο, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αμυντικής λειτουργίας ομάδας και εθνικής, τα εκπληκτικά ρεφλέξ του και την απαράμιλλη τεχνική και ψυχραιμία του με τη μπάλα στα πόδια. Αφού πέρασε 5 εξαιρετικά χρόνια στη Σάλκε με πάνω από 200 συμμετοχές, ημιτελικά τσουλου και ένα κύπελλο, πήρε μεταγραφή του 2011 στη Μπάγερν, στην οποία έχει κάτι παραπάνω από καταλυτική συμβολή σε όλες τις επιτυχίες της Τα τελευταία χρόνια. 3 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα, 1 σούπερ καπ Γερμανίας, 1 σούπερ καπ Ευρώπης, 1 διηπειρωτικό, 1 Τσάμπιονς Λιγκ και ένας χαμένος τελικός ακόμα είναι μέχρι στιγμής στην τροπαιοθήκη του με τη Μπάγερν (201 συμμετοχές). Και με την εθνική Γερμανίας όμως δεν πάει πίσω, αφού δεν κουνιέται από τα δοκάρια εδώ και 5 χρόνια, έχει παίξει σε 2 Μουντιάλ και 1 Euro, ενώ το Μουντιάλ του 2014 ήταν το αποκορύφωμα, αφού το κατέκτησε με τη Γερμανία, έκανε μαγικές εμφανίσεις και βγήκε καλύτερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης, ενώ μπορούσε άνετα να είναι και MVP γενικά. Έχει μέχρι στιγμής 58 συμμετοχές με το εθνόσημο. Τα καλύτερα έρχονται από τον Μανώλη. Βίντεο ΕΔΩ.



52. Γιόχαν Νέεσκενς

Υπερπλήρης χαφ, τα είχε όλα, και αναπόσπαστο κομμάτι του total football που εφάρμοσαν Άγιαξ και εθνική Ολλανδίας τη δεκαετία του '70, αφού είχε τρομερή τεχνική κατάρτιση και τακτικές γνώσεις. Τα καλύτερά του χρόνια ήταν η 4ετία στον Άγιαξ (το alter-ego του Γιόχαν Κρόιφ, 150 συμμετοχές, 35 γκολ, 10 τίτλοι, μεταξύ των οποίων 3 Πρωταθλητριών, σε μία από τις κορυφαίες ομάδες που είδε ποτέ ο πλανήτης!), ενώ κατόπιν πέρασε άλλα 5 εκπληκτικά χρόνια στη Μπαρτσελόνα (και πάλι συμπαίκτης με τον Κρόιφ) με 1 κύπελλο και 1 κυπελλούχων, πάνω από 150 συμμετοχές και 40 γκολ. Έπαιξε επίσης στους Κόσμος της Νέας Υόρκης και σε ένα σωρό άλλες ομάδες μέχρι το 1991 που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, σε ηλικία 40 ετών. Με την εθνική Ολλανδίας, έπαιξε σε 49 παιχνίδια, σκόραρε 17 γκολ, έπαιξε σε 2 τελικούς Μουντιάλ, πήρε την 3η θέση στο Euro 1976 και επί 11 χρόνια ήταν από τους πιο σημαντικούς παίκτες των Οράνιε. Βίντεο ΕΔΩ.



51. Έντγκαρ Ντάβιντς

Άλλος ένας Ολλανδός χαφ, κάπως διαφορετικού στυλ όμως, αφού ο Ντάβιντς είναι μια κατηγορία μόνος του! Από τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες όλων των εποχών, μπορούσε να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο!! Ασταμάτητο τρέξιμο, μονομαχίες, τρίπλες, τεχνική, δημιουργία παιχνιδιού, σκοράρισμα και πολλά ακόμα συνέθεταν το πληρέστατο ρεπερτόριό του! Έπαιξε σε πολλές μεγάλες ομάδες και σχεδόν παντού κατέκτησε πολλούς και μεγάλους τίτλους, κυρίως στον Άγιαξ (13 τίτλοι, 1 Τσάμπιονς Λιγκ!). Αγωνίστηκε σε Άγιαξ, Μίλαν, Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Τότεναμ και Κρύσταλ Πάλας, ενώ την περίοδο 2012-2014, έχοντας φτάσει τα 40, επέστρεψε για να αγωνιστεί ως παίκτης-προπονητής στην Αγγλική Μπαρνέτ! Συνολικά στην καριέρα του είχε 541 συμμετοχές και 40 γκολ. Με την Ολλανδία έπαιξε σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις, βασικότατος συνεχώς, καταγράφοντας 74 συμμετοχές και 6 γκολ. Βίντεο ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου