Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Αφιέρωμα στον Arda Turan

Κάθε Τετάρτη έχουμε πλέον καθιερώσει ένα αφιέρωμα σε παίκτη (πιο σπάνια σε μία ομάδα ή έναν προπονητή) που πρωταγωνιστεί στην διεθνή ποδοσφαιρική επικαιρότητα.

Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με τον Αρντά Τουράν, τον Τούρκο μεσοεπιθετικό που βγάζει -και φέτος- μάτια με την Ατλέτικο Μαδρίτης, και πέτυχε το γκολ που κλείδωσε την πρόκριση στον τελικό, μέσα στην Τσέλσι.




Ο Τουράν είναι καταπληκτικός παίκτης που κάνει τα πάντα. Η φυσική του θέση είναι αριστερό εξτρέμ, αλλά μπορεί να παίξει και 10άρι και δεξιά. Είναι ταχύτατος, έχει πολύ καλή τεχνική, μοιράζει παιχνίδι, δίνει συνεχώς ασίστ, σουτάρει από μακριά και με τα δύο πόδια, τρέχει πολύ, βοηθάει αμυντικά και σκοράρει. Από τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες της Ευρώπης.

Ο Αρντά Τουράν γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1987 στην Κωνσταντινούπολη. Από ηλικία 13 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Γαλατασαράι, με την οποία υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2004. Το ντεμπούτο του το έκανε τον χειμώνα του 2005 στο κύπελλο απέναντι στη Μπούρσασπορ, κατακτώντας και το κύπελλο στην πρώτη του σεζόν.



Την επόμενη σεζόν ο Τουράν δόθηκε δανεικός στη Μανίσασπορ, με την οποία είχε 15 συμμετοχές και 2 γκολ, βοηθώντας στην εύκολη παραμονή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία.


Το 2006 επέστρεψε στη Γαλατά και έγινε αναντικατάστατος για τα επόμενα 5 χρόνια. Αγαπήθηκε από τους οπαδούς όσο λίγοι, δέθηκε με την ομάδα και ήταν από τα μεγάλα της αστέρια σταθερά. Με τη φανέλα της Γαλατά αγωνίστηκε σε 194 παιχνίδια, σκόραρε 45 γκολ και μοίρασε 77 ασίστ!


Κατέκτησε 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο και 1 σούπερ καπ με τη Γαλατάσαράι. Αναδείχθηκε 3 συνεχόμενες χρονιές (2008-2009-2010) MVP του τούρκικου πρωταθλήματος και 2 συνεχόμενες σεζόν (2008-09 και 2009-10) πρώτος στις ασίστ! Το 2011 έπειτα από τις εξαιρετικές του σεζόν με τη Γαλατά, υπήρχε πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τον Αρντά.

Νικήτρια βγήκε η Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία υπέγραψε τον Αύγουστο του 2011, έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ, κι έτσι έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή Τούρκου ποδοσφαιριστή στην ιστορία. Τα χρήματα αυτά αποδείχθηκαν πολύ λίγα σε σχέση με τα όσα έχει προσφέρει έως τώρα στην ομάδα! Είναι βασικότατο γρανάζι στη μηχανή του Σιμεόνε και από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας σταθερά. Την πρώτη του σεζόν είχε 45 συμμετοχές, 5 γκολ και 12 ασίστ, κατακτώντας το Γιουρόπα Λιγκ, όντας φυσικά βασικός στον τελικό, ενώ λίγους μήνες αργότερα κατέκτησε και το Ευρωπαϊκό σούπερ καπ απέναντι στην Τσέλσι (βασικός φυσικά).


Η επόμενη σεζόν ήταν ακόμη καλύτερη για τον Αρντά και την Ατλέτικο. Ο Τουράν έπαιξε σε 41 παιχνίδια, με 5 γκολ και 8 ασίστ, συντελώντας τα μέγιστα στην εύκολη κατάκτηση της 3ης θέσης και της κατάκτησης του κυπέλλου (βασικός στον τελικό απέναντι στη Ρεάλ)!

Η φετινή σεζόν είναι η καλύτερη στην καριέρα του Αρντά Τουράν, κυρίως από άποψη προσφοράς και συνεισφοράς στην ονειρεμένη πορεία της ομάδας, η οποία είναι στην πρώτη θέση και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ! Μέχρι στιγμής έχει 43 συμμετοχές, 9 γκολ και 6 ασίστ, όντας από τους αγαπημένους της κερκίδας, αλλά και του Ντιέγκο Σιμεόνε! Παιχνίδι με παιχνίδι παρουσιάζετια καλύτερος, τα δίνει όλα και είναι εξαιρετικός!

Ο Τουράν δεν θα μπορούσε να μην είναι βασικότατο γρανάζι και εκ των μεγάλων αστέρων της εθνικής Τουρκίας. Μέχρι στιγμής, με το εθνόσημο στο στήθος έχει 72 συμμετοχές και 14 γκολ, αγωνιζόμενος στα 3 από τα 5 παιχνίδια της Τουρκίας στο Euro 2008, όπου έφτασε ως τα ημιτελικά, ενώ σκόραρε και 1 γκολ στις καθυστερήσεις στη φάση των ομίλων απέναντι στην Ελβετία (νίκη με 2-1).





Βίντεο








4 σχόλια:

  1. Απιστευτος παιχτης τον οποιο δεν τον ειχα προσεξει μεχρι φετος για να είμαι ειλικρινης! Πολύ καλα αρθρο παιδια. Keep on going!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως το μεγαλο του ξεπεταγμα εγινε τη φετινη σεζον..

      Καλως ηρθες στην παρεα μας φιλε μου!

      Διαγραφή
  2. Σας παρακολουθώ καιρό παιδια και μ'αρεσει πολύ το πως εχετε στησει το blog σας! Συνεχιστε την καλή δουλεια.

    Η στηλη με τα αφιερωματα είναι όλα τα λεφτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστουμε πολυ φιλε μου! Μεινε συντονισμενος για ακομα περισσοτερα αφιερωματα και αρθρα γενικα!

      Ειδικα τωρα που ερχεται το μουντιαλ θα εχουμε πολυ πραμα εδω!

      Διαγραφή