Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Αφιέρωμα στον Manuel Pellegrini

Καλησπέρα σε όλους. Αυτήν την εβδομάδα δεν έχουμε δράση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ως συνήθως έχουμε ένα αφιέρωμα.

Το σημερινό δεν είναι για κάποιον παίκτη. Αλλά για έναν προπονητή. Έναν από τους πλέον αδικημένους προπονητές, που δεν τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας. Που όμως έχει πετύχει πάρα πολλά στην καριέρα του. Σε όλες τις ομάδες που έχει αναλάβει. Ο λόγος για τον Μανουέλ Πελεγκρίνι, τον προπονητή της Μάλαγα. Απολαύστε τον.

Προσωπική ζωή


Ο Μανουέλ Λουίς Πελεγκρίνι Ριπαμόντι, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1953, στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγκο. Οι γονείς του, Emilio και Silvia, κατάφεραν να ζήσουν για πάρα πολλά χρόνια και να καμαρώσουν τον γιο τους στις επιτυχίες του. Μάλιστα, ο πατέρας του πέθανε πριν λίγες ημέρες. Είναι παντρεμένος με την Carmen Gloria Pucci, με την οποία έχει 2 παιδιά, τον Juan Ignacio και τον Nicolas.


Ποδοσφαιρική καριέρα


Ο Πελεγκρίνι έπαιξε σε μία ομάδα σε όλη του την καριέρα. Για 13 χρόνια (1973-1986) υπήρξε εμβληματική φιγούρα στο κέντρο της άμυνας της Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, της μεγαλύτερης ομάδας της Χιλής, με την οποία μέτρησε 451 συμμετοχές και 1 γκολ, όντας αρχηγός της για αρκετά χρόνια.




Προπονητική καριέρα

Εγχώρια

Ξεκίνησε να προπονεί το 1988, αναλαμβάνοντας την ομάδα με την οποία είχε μεγαλουργήσει ως ποδοσφαιριστής, την Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε, που τότε είχε υποβιβαστεί και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ξανανέβει. Ο Πελεγκρίνι το πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε.

Για 2 χρόνια (1990-1992) προπόνησε την Παλεστίνο, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα για λίγο καιρό το 1991, διετέλεσε προπονητής της εθνικής Χιλής U20. Την επόμενη σεζόν, κάθισε στον πάγκο της Ο'Χίγκινς, έχοντας μία αξιοπρόσεκτη πορεία.

Το 1994 ανέλαβε την Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, από το Εκουαδόρ. Στον πάγκο της έκατσε 2 χρόνια, στα οποία κατέκτησε το Copa Interamericana το 1994, καθώς και το κύπελλο Χιλής το 1995, ενώ για λίγο διάστημα το 1998 προπόνησε και πάλι την Παλεστίνο, που ήταν και η τελευταία του θητεία στην πατρίδα του.

Εκουαδόρ και Αργεντινή

Tη σεζόν 1999-2000 έκανε το ντεμπούτο του εκτός Χιλής, αναλαμβάνοντας μία από τις δημοφιλέστερες ομάδες του Εκουαδόρ, την LDU Κίτο. Στη μοναδική του σεζόν στον πάγκο της LDU Κίτο, κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, και η φήμη του να φτάνει και προς Αργεντινή πλευρά.

Το 2001, ένας πρώην παίκτης του στην Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, Νέστορ Γκοροσίτο, τον πρότεινε στην ομάδα στην οποία ήταν το αγαπημένο παιδί, την Αργεντίνικη Σαν Λορέντζο, η οποία έμελλε να ήταν και η επόμενη ομάδα του. Για μία σεζόν κάθισε (2001-2002), και κατέκτησε 2 τρόπαια: Την Clausura και το Copa Mercosur.

Η δεύτερη ομάδα του στην Αργεντινή, και τελευταία στη διάρκεια του ''αγροτικού'' το στη Νότια Αμερική, ήταν η ιστορική Ρίβερ Πλέιτ. Στους ''Μιγιονάριος'' κάθισε επίσης μία σεζόν (2002-2003), κατακτώντας και πάλι την Clausura, με τη φήμη του να γίνεται σιγά σιγά και Πανευρωπαϊκή, με πολλές ομάδες να θέλουν να τον δελεάσουν ώστε να κάτσει στον πάγκο τους.

Υπερατλαντικό ταξίδι και ο μίστερ της Βιγιαρεάλ


Στις 1 Ιουλίου του 2004, ο Πελεγκρίνι κατάφερε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι, για την Ισπανία και για λογαρισμό της Βιγιαρεάλ. Στον πάγκο του κίτρινου υποβρύχιου κατάφερε να μείνει για 5 ολόκληρες, απόλυτα επιτυχημενές σεζόν, κερδίζοντας σημαντική θέση στις καρδιές φιλάθλων, διοικούντων και παικτών!



Στην πρώτη του σεζόν με τη Βιγιαρεάλ κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο Ιντερτότο (στον τελικό νίκησε στα πέναλτι την Ατλέτικο Μαδρίτης). Επίσης, σε 5 σεζόν, είχε μία 2η θέση (07-08), μία 3η (04-05), δύο φορές 5η (06-07 και 08-09) και μία 7η (05-06). Γενικά στο πρωτάθλημα ήταν από τις ομάδες που από την αρχή της σεζόν είχαν καπαρωμένη μία ευρωπαϊκή θέση.

Το τεράστιο βήμα στη Ρεάλ Μαδρίτης

Στις 2 Ιουνίου του 2009, ο Μανουέλ κατάφερε και έκανε το πολύ μεγάλο βήμα στην καριέρα του, αφού ανέλαβε την ιστορική Ρεάλ Μαδρίτης! Παρότι η θητεία του κράτησε μόλις μάι σεζόν, κατάφερε να έχει επιτυχημένη πορεία με τη Ρεάλ, και θα έμενε αν δεν ερχόταν η πρόταση του αιώνα στον Μουρίνιο, που τον διαδέχθηκε!

Και θα έμενε σίγουρα, διότι, παρά τις κακές πορείες σε κύπελλο και Τσου Λου, στο πρωτάθλημα μάζεψε ούτε λίγο ούτε πολύ... 96 βαθμούς, και ο μόνος λόγος που δεν το κατέκτησε (ναι, καλά είδατε, δεν το κατέκτησε) ήταν το ότι βρήκε 3 βαθμούς μπροστά του την διαστημική Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα στα καλύτερά της!

Στη Μάλαγα

Από τις 22 Ιουλίου βρίσκεται στον πάγκο της Μάλαγα, όντας σημαντικό μέρος του πρότζεκτ που έχουν οι Άραβες γι' αυτήν. Παρότι στην πρώτη του σεζόν τερμάτισε στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Ισπανίας, οι δύο επόμενες σεζόν ήταν ανέλπιστα απίθανες...

Το 2011, οι Άραβες ιδιοκτήτες της Μάλαγα αποφασίζουν να ρίξουν γερό χρήμα στη μεταγραφική ενίσχυση της Μάλαγα. Παγκόσμιας κλάσης παίκτες όπως ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, ο Μαρτίν Ντεμικέλις, ο Χοακίν, ο Σάντι Καθόρλα και ο Ζερεμί Τουλαλάν έρχονται στη Μάλαγα. 

Το αποτέλεσμα αναμενόμενα εντυπωσιακό: υπέροχη διαχείριση του ρόστερ από τον Πελεγκρίνι, άριστο κλίμα στα αποδυτήρια, 4η θέση για τη Μάλαγα και για πρώτη φορά στην ιστορία της βγαίνει στην Ευρώπη, αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ!!! 

Το καλοκαίρι του 2012, έρχονται στη φόρα νέα για το ότι η Μάλαγα λόγω κακοδιαχείρισης χρωστάει πάρα πολλά λεφτά, και ότι του χρόνου σε όποια θέση και να τερματίσει δεν θα παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ. 

Έτσι, οι Άραβες την... κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, παίκτες κλειδιά όπως ο Καθόρλα, ο Φαν Νίστελροϊ, ο Ματάιζεν, ο Ροντόν, ο Απόνιο και ο Μπουονανότε, αποχωρούν, αφήνοντας την ομάδα να παλεύει στηριζόμενη σε μεγάλη βάση σε νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ο Πελεκγρίνι δηλώνει ανοιχτά την επιθυμία του να παραμείνει και να παλέψει.

Τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν είναι απίστευτα. Εκεί που όλοι την είχαν ξεγραμμένη, η Μάλαγα, χωρίς βαθμολογικό κίνητρο ουσιαστικά στο πρωτάθλημα, καταφέρνει να είναι στην 6η θέση της βαθμολογίας. Νεαροί παίκτες, όπως η παικτάρα ο Ίσκο, ο Καμάτσο και ο Πορτίγιο, ή παίκτες που ήταν στην αφάνειαόπως ο Ελιζέου, ο Ιτούρα, ο Ουέλιγκτον ή ο Γκάμεζ έχουν αναδειχθεί και έχουν κάνει πολλές ευρωπαϊκές ομάδες να ενδιαφέρονται.

Το εντυπωσιακό βέβαια ήρθε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αφού απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ, κατάφερε να περάσει ως πρώτη και αήττητη (3-3-0) από έναν φαινομενικά δυσκολούτσικο όμιλο (Μίλαν, Ζενίτ, Άντερλεχτ), ενώ στους 16 κατάφερε να αποκλείσει την Πόρτο!

Στην πρώτη της ευρωπαϊκή σεζόν, η Μάλαγα κατάφερε να βρίσκεται στα προημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης! Το όνειρο τελείωσε με τον χειρότερο τρόπο, κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο... Αφού αποσπάει το 0-0 εντός έδρας με τη Ντόρτμουντ, στη Γερμανία προηγείται ως το 90' με 1-2, ώσπου όμως έρχονται 2 γκολ και βάζουν τέλος σε αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Ο Πελεγκρίνι, έχει πλέον κερδίσει τον σεβασμό όλων των ποδοσφαιρόφιλων και συναδέλφων του, αφού με αυτόν στον πάγκο η Μάλαγα περνάει τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της. Βέβαια, τα όνειρα δε σταματούν εδώ. Απολαμβάνει την αμέριστη στήριξη των Αράβων, που βλέποντας την εξαιρετική πορεία πλέον επέστρεψαν, και έτσι βάζει τις βάσεις για ένα πολυετές πρότζεκτ, που θα καθιερώσει τη Μάλαγα σε κλασική ευρωπαϊκή δύναμη.



Φιλοσοφία


Το αγαπημένο σύστημα του Πελεγκρίνι είναι το 4-2-3-1. Με βάθος στα δύο αμυντικά χαφ και με τον 10άρι να γίνεται πολλές φορές κρυφός φορ, και με λίγες και καλές πρωοθήσεις των μπακ. Η αγαπημένη του αγωνιστική φιλοσοφία είναι οι αντεπιθέσεις, αφού πρώτα προσπαθεί να δώσει χώρο στον αντίπαλο ώστε να καταλάβει τον τρόπο παιχνιδιού του.




Top 10 Δηλώσεις του

Για το λόγο που πήγε στη Μάλαγα: ''Όταν οι ιδιοκτήτες μου εξήγησαν το πλάνο της ομάδας, ενθουσιάστηκα, διότι μου άρεσε πολύ το ότι ήταν στα πλάνα να αγοράσουμε γνωστούς και ποιοτικούς παίκτες, αλλά και ταυτόχρονα να πρωοθούμε παιδιά από τις ακαδημίες μας και να δουλεύουμε με αυτά''.

Για τη δουλειά του προπονητή: ''Πίεση, πίεση, πίεση. Παντού πίεση. Όπου και αν πας, σε οποιαδήποτε ομάδα, κάθε μέρα πρέπει να είσαι στην τσίτα''.

Για τους παίκτες του: ''Ο Φαν Νίστελροι ήταν υπόδειγμα για τα νέα παιδιά, απίστευτος χαρακτήρας, ηγετική φυσιογνωμία. Οι Ντεμικέλις, Τουλαλάν, Μπαπτίστα είναι πραγματικά γεννημένοι νικητές και είναι οι κυριότεροι λόγοι της προόδου της Μάλαγα τα τελευταία χρόνια''.

Για τον Αλέξις Σάντσες: ''Είναι μία εξαιρετική μεταγραφή για τη Μπαρτσελόνα. Είναι ένας νεαρός παίκτης που έχει ήδη πολύ εμπειρία στην Ιταλία. Ο συμπατριώτης μου έχει πολύ μέλλον και είναι το νέο μεγάλο αστέρι της Χιλής''.

Για τον Πεπ Γκουαρντιόλα: ''Αυτό που πέτυχε ο Γκουαρντιόλα την πρώτη του σεζόν ήταν απίστευτο. Το να κερδίσεις 6 τίτλους σε μία σεζόν είναι κάτι το εξωπραγματικό. Πραγματικά αξίζει τη δόξα που λαμβάνει καθημερινά''.

Όταν ήταν στη Ρεάλ είχε πει για τη Μπαρτσελόνα: ''Διαφωνώ κάθετα με όσους λένε ότι η Μπαρτσελόνα παίζει καλύτερο ποδόσφαιρο από εμάς. Καλό και το passing game, αλλά καθυστερεί πάρα πολύ την πρωόθηση του παιχνιδιού της εκάστοτε ομάδας και τις περισσότερες φορές... αποκοιμίζει τους θεατές''.

Για την παρουσία του στη Ρεάλ: ''Πιστεύω πως ήταν απολύτως επιτυχημένη. Πολλοί θα κατάφερναν να έχουν 96 βαθμούς στο πρωτάθλημα. Άσχετα από τη 2η θέση, λόγω της πολύ καλής Μπαρτσελόνα. Συν τοις άλλοις, ο Ρονάλντο καθιερώθηκε στη Ρεάλ με εμένα στον πάγκο''.

Για τη φιλοσοφία του: ''Δε μου αρέσουν οι σκοπιμότητες. Σιχαίνομαι τους προπονητές που προσπαθούν να παίζει η ομάδα τους μόνο για το αποτέλεσμα. Πιστεύω πως η επιτυχία πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται με θεαματικό ποδόσφαιρο''.

Για τους οπαδούς της Μάλαγα: ''Είναι υπέροχοι. Με υποδέχτηκαν με πολύ θερμότητα και τους ευχαριστώ γι' αυτό. Από την πρώτη στιγμή νιώθω τη στήριξή τους. Η παρουσία τους είναι μία επιπλέον ευθύνη για όλους μας''.

Για το χόμπι του: ''Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την παραλία. Κατά τη γνώμη μου, το διάβασμα ενός βιβλίου στην παραλία είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Είμαι διαφορετικός από τον Πελεγκρίνι που βλέπετε κάθε Κυριακή στον πάγκο. Είμαι άνθρωπος του ήλιου, της παραλίας.



Επιτεύγματα

Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα: 1 κύπελλο Χιλής, 1 κόπα Ιντεραμερικάνα
Κίτο: 1 πρωτάθλημα
Σαν Λορέντζο: 1 Κλαουσούρα, 1 copa Mercosur
Ρίβερ Πλέιτ: 1 Κλαουσούρα
Βιγιαρεάλ: 1 Ιντερτότο




Πηγές









3 σχόλια:

  1. καλος προπονητης,πολυ καλο το αρθρο...ειπες τελικα οτι οι αραβες εμειναν στην ομαδα η εφυγαν? του χρονου η μαλαγα δεν θα μπορει να αγωνιστει σε ευρωπαικη διοργανωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Αραβες εφυγαν, αλλα ξαναηρθαν στη Μαλαγα βλεποντας την εξαιρετικη πορεια της. Οποτε και αυτο το καλοκαιρι μαλλον θα κανει δυνατες μεταγραφες η Μαλαγα, αλλα με προσεγμενα οικονομικα δεδομενα ωστε να μη βρεθει παλι στην ιδια θεση.

    Ναι του χρονου σε οποια θεση και να τερματισει δεν θα παιζει στην Ευρωπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή