Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Bayern Munich - FC Barcelona 4-0 Match Review

Από πολλούς χαρακτηρίστηκε πρόωρος τελικός. Πολύ κουβέντα είχε γίνει πριν από το παιχνίδι για το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής της αναμέτρησης και αν θα απολαύσουμε πλούσιο ποδοσφαιρικό θέαμα.

Αν η Μπάγερν θα καταφέρει να κοντράρει την Μπαρτσελόνα ή αν οι καταλανοί καταφέρουν να πάρουν σκορ πρόκρισης από το πρώτο ματς.


Η Μπάγερν είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο  απέναντι σε μια Μπαρτσελόνα.... φάντασμα του εαυτού της. Οι γηπεδούχοι  κατάφεραν να μετατρέψουν το ντέρμπι σε περίπατο.

Τα συστήματα

Η Μπάγερν παρατάχθηκε με σύστημα 4-2-3-1,χωρίς εκπλήξεις στο αρχικό σχήμα :

                                                           Νόιερ

Λάμ                          Μπόατενγκ                      Ντάντε            Άλαμπα
       
                                 Σβάινστάιγκερ                 Μαρτίνεζ

Ρόμπεν                                              Μίλερ                              Ριμπερί
                                                     
                                                          Γκόμες          


Η Μπαρτσελόνα με το γνωστό 4-3-3 :
                      
                                                         Βαλντές
Άλβες                         Μπάρτρα                            Πικέ             Άλμπα

                                                         Μπουσκέτς
                                    Τσάβι                                 Ινιέστα
Σάντσες                                                                                      Πέδρο
                                                         Μέσι

Τα γεγονότα

Από την αρχή του αγώνα η Μπάγερν "πατούσε" καλύτερα στο γήπεδο. Στο 2 απείλησε με τον Ρόμπεν. Το γκολ δεν άργησε να έρθει και στο 25 ο Μίλερ έστειλε την Μπάλα στα δίχτυα μετά από κεφαλιά-πάσα του Ντάντε. Ο αγώνας συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου με την Μπάγερν να έχει την υπεροχή και να μην απειλείται στο ελάχιστο από την Μπαρτσελόνα.

(να σημειωθεί ότι στο πρώτο ημίχρονο ο Πικέ και λίγο αργότερα ο Άλβες έκαναν  χέρι μέσα στην περιοχή, αλλά δεν δόθηκε πέναλτι στην Μπάγερν)

Ο Βιλανόβα δεν άλλαξε κάτι στο ημίχρονο και αυτό κόστισε στην Μπαρτσελόνα. Στο 49 μετά από κόρνερ  και ''αεράτη'' έξοδο του Βαλντές, ο Μίλερ έκανε την πρώτη κεφαλιά και ο Γκόμες σκόραρε με κενή εστία. Εδώ το γκολ είναι κανονικότατο, αφού το ριπλέι με την κάμερα που βρίσκεται στο σημαιάκι του κόρνερ έδειξε ότι όταν ο Μίλερ κάνει την κεφαλιά, ο Άλβες καλύπτει τον Γκόμες.

Η κακή μέρα των φιλοξενούμενων συνεχίστηκε, καθώς δεν μπορούσαν να πλησιάσουν την περιοχή της Μπάγερν, με την πρώτη τελική προσπάθεια να γίνεται στο 69 μετά από κόρνερ ο Μπάρτρα βρέθηκε με την μπάλα στα πόδια αλλά το πλασέ ήταν αδύναμο. Βοήθεια από τον πάγκο δεν υπήρξε,καθώς ο Βιλανόβα δεν έκανε αλλαγές και το κακό...τρίτωσε στο 73 που ο Ρόμπεν έκανε το 3-0.

(να πούμε ότι στην συγκεκριμένη φάση ο Μίλερ κάνει μπασκετικό...σκριν στον Άλμπα ρίχνοντας τον κάτω και ο διαιτητής θα έπρεπε να σφυρίξει φάουλ)

Το μόνο που άλλαξε μέχρι το τέλος ήταν το σκορ αφού μετά από γύρισμα του Άλαμπα στην περιοχή ο Μίλερ έκανε το 4-0, ολοκληρώνοντας το θρίαμβο.

Η Μπάγερν μάλιστα δημιούργησε και άλλες φάσεις για γκολ, ενώ η Μπαρτσελόνα είχε να επιδείξει μία καλή ευκαιρία, όταν ο Μπάρτρα βρέθηκε μόνος μπροστά στο τέρμα έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.

Τακτικές σκέψεις

Η Μπάγερν κλείδωσε όλα τα ατού των φιλοξενούμενων, αφού ο Χάινκες έδωσε μαθήματα τακτικής στον αντίπαλο του (ο οποίος βέβαια στερείται εμπειρίας).Συγκεκριμένα :

- Δόθηκε εντολή στους Ρόμπεν και Ριμπερί να γυρνάνε κάτω από το κέντρο και να μαρκάρουν τους Άλμπα και Άλβες, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αποτυχία του overlap των φιλοξενούμενων,εκμηδενίζοντας κάθε επιθετική προσπάθεια.

- Ως άμεση συνέπεια του παραπάνω, οι Μίλερ-Ρόμπεν-Ριμπερί βρήκαν κενό χώρο στα πλάγια και τον εκμεταλλεύθηκαν με το παραπάνω.

- Ο Σβάινστάιγκερ και ο Μαρτίνες προσηλώθηκαν στα αμυντικά τους καθήκοντα και ουσιαστικά έσβησαν των Τσάβι και τον Ινιέστα,αφού δεν άφησαν να περάσει ούτε μία κάθετη πάσα στην περιοχή.

- Ο Λάμ απέδειξε ότι είναι ο πιο ολοκληρωμένος μπάκ στον κόσμο, φοβερός σε όλο το παιχνίδι, αμυντικά και επιθετικά.

Ο Βιλανόβα ήταν απλά ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ και διαχειρίστηκε κάκιστα τον αγώνα από την αρχή.

Συγκεκριμένα :

- Έβαλε τον Μπάρτρα βασικό στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λίγκ.Έναν παίκτη χωρίς εμπειρία και χωρίς πολλά παιχνίδια,απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό έγινε αυτό. Τα αποτελέσματα όμως ήταν καταστροφικά.

- Όλοι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα βρέθηκαν σε κάκιστη μέρα (εκτός ίσως του Πικέ που έκοψε αρκετές φορές την μπάλα). Μέσι και Σάντσες δεν ακούμπησαν, Τσάβι και Ινιέστα δεν μπόρεσαν να περάσουν πάσες,ο Μπούσκετς δεν βοήθησε , η άμυνα πελαγοδρομούσε και φυσικά ο Βαλντές ΤΡΑΓΙΚΟΤΑΤΟΣ.

- Μεγάλη ευθύνη στον Βιλανόβα που άφησε την ομάδα αβοήθητη και δεν πραγματοποίησε αλλαγές όταν έπρεπε, κρατώντας στον πάγκο παίκτες όπως ο Φάμπρεγκας και Βίγια. Καταδίκασε ουσιαστικά την ομάδα σε ήττα (και αποκλεισμό πιθανότατα) με κατεβασμένα τα χέρια και φέρει (κατά την άποψή μου) το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την ήττα.


Συμπεράσματα 

Η Μπάγερν κέρδισε δίκαια και το σκορ αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα των 2 ομάδων. Πλέον χρειάζεται ένα θαύμα για να ανατραπεί τέτοιο σκορ,πράγμα που δείχνει απίθανο με βάση τις εμφανίσεις των καταλανών στα παιχνίδια του ΤσουΛου (που λέει και ο Nick), δηλαδή με Μίλαν και Παρί. Η Μπάγερν μπορεί ήδη να κάνει όνειρα για...τρόπαιο, με την προϋπόθεση να περάσει από το Κάμπ Νού χωρίς απρόοπτα.

Το καμπανάκι για την Μπαρτσελόνα χτύπησε, ηχηρά αυτή τη φορά, μετά τον αποκλεισμό πέρσι από την Τσέλσι και τις φετινές κακές εμφανίσεις στην Ευρώπη. Σίγουρα δεν πρόκειται για ''τέλος εποχής'', ευτυχώς απέχουμε πολύ από αυτό , αλλά χρειάζεται να βρεθούν λύσεις σε τομείς που η ομάδα πονάει, κυρίως η αμυντική λειτουργία και η απουσία εναλλακτικού επιθετικού πλάνου όταν δεν αποδίδει το γνωστό πλέον σε όλους μας passing game ή αλλιώς τίκι-τάκα(όπως βαπτίστηκε προς τιμήν της Μπάρτσα).

2 σχόλια:

  1. Ωραια αναλυση Γιωργο, σαν να εγραψα εγω το αρθρο. Η Μπαγερν πραγματικα απιαστη και διαστημικη φετος. Πιστευω πως στον τελικο οποια βρει μπροστα της θα τη σκορπισει κι αυτην. Και τωρα που πηρε Γκετσε του χρονου θα μιλαμε για υπερομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. total football απο την μπαγερν φετος, αν περασει ρεαλ τελικο θα δουμε μεγαλο ματς....
    τωρα με τν γκετσε ,καλη μεταγραφη σιγουρα,αλλα ποιον θα πεταξει εκτος βασικης 11αδας η μπαγερν??τον ρομπεν και τον ριμπερι η τον μιλερ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή