Κυριακή 7 Απριλίου 2013

A.S. Roma - S.S. Lazio Derby Della Capitale

Συνεχίζουμε την σειρά των αφιερωμάτων μας στα μεγάλα ντέρμπι. Αυτή την φορά, θα "μεταφερθούμε" στην Πρωτεύουσα της Ιταλίας, την Ρώμη και θα ασχοληθούμε με το μεγάλο ντέρμπι, το απόλυτο ντέρμπι της Ιστορικής Πόλης...Της Αιώνιας Πόλης... Το Ρόμα - Λάτσιο.

Οι δύο ομάδες της Ρώμης, θα τεθούν αντιμέτωπες αύριο βράδυ στις 21:45 ώρα Ελλάδος. Το ντέρμπι, αναμένεται γεμάτο πάθος, ενέργεια, αυταπάρνηση καθώς και για τις δύο ομάδες σημαίνει πολλά περισσότερα από έναν ακόμη αγώνα πρωταθλήματος . . .

Ας δούμε, όμως ορισμένα σημαντικά στοιχεία γι' αυτό το σπουδαίο ντέρμπι . . .

Ξεκινάμε λοιπόν . . .


Η Πόλη των ομάδων



Η Αιώνια Πόλη. Η Ρώμη. Μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης. Είναι η πρωτεύουσα του Ιταλικού κράτους και της ευρύτερης περιφέρειας του Λάτιου. Ο πληθυσμός της Πόλης ανέρχεται στα 2.800.000 κατοίκους και η έκτασή της στα 1.285 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Ρώμη, βρίσκεται κεντροδυτικά της Ιταλίας. Το πιο γνωστό αξιοθέατο της Ρώμης, είναι το Κολοσσαίο. Ένα πραγματικά μεγαλοπρεπές κτίσμα της αρχαιότητας που είναι αξιοθαύμαστο ακόμα και στις μέρες μας. Στις αρένες αυτού του κτίσματος, διεξήχθησαν άπειρες μονομαχίες παρουσία χιλιάδων θεατών.


Το γήπεδο

 

 

Το θρυλικό Ολίμπικο, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια, έδρα και των δύο ομάδων. Κτίστηκε, το 1927 και έμελλε να είναι ένα από τα σπουδαιότερα στάδια όχι μόνο της Ιταλίας και της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Έχει χωρητικότητα περίπου 82.000 θέσεων.

Πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί την έδρα των Λάτσιο και Ρόμα το στάδιο έχει φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1960, τους τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1977 και το 1984 (και τις δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης βγήκε η Λίβερπουλ), τον τελικό του Mundial του 1990 αλλά και τον τελικό του Champions League το 2009.


Δημιουργία κόντρας



Από συγχώνευση τριών ομάδων (Άλμπα, Φορτιτούντο, Ρόμαν) ο Μπενίτο Μουσολίνι θέλησε να δημιουργήσει μία δυνατή ομάδα,  η οποία να προέρχεται από την Ρώμη και να αντισταθεί στις ομάδες του Βορρά. Η Λάτσιο, η οποία προϋπήρχε στην πόλη, αντιστάθηκε στην συγχώνευση. Δεν την δέχτηκε. Και έτσι, λοιπόν, αναγκάστηκαν να συνυπάρξουν στην  ίδια πόλη... Όπως ήταν αναμενόμενο, η κόντρα και το μίσος ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν άργησε να έρθει...

Παραδοσιακά, οι οπαδοί της Ρόμα "πικάρουν" αυτούς της Λάτσιο λέγοντας τους ότι προέρχονται έξω από την Πόλη, την Ρώμη... Και οι οπαδοί της Λάτσιο "πικάρουν" αυτούς της Ρόμα, λέγοντας τους ότι η Λάτσιο ήταν που έφερε το Ποδόσφαιρο στην Ρώμη το 1900 και όχι η Ρόμα που δημιουργήθηκε το 1927...

Το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα τους πραγματοποιήθηκε στις 8-12-1929. Επίκεντρο, του αγώνα εκείνου ήταν ένας παίκτης (ο Φούλβιο Μπερναρντίνι) ο οποίος είχε αγωνιστεί στην Λάτσιο την τριετία 1923-1926 και αργότερα, "μετακόμισε" στην Ρόμα. Οι φίλοι της Λάτσιο, θεώρησαν ως προδοσία την συμπεριφορά του παίκτη (που πήγε στην μισητή γι' αυτούς Ρόμα) και διέκοψαν τον αγώνα...Με επέμβαση της αστυνομίας συνεχίστηκε το ντέρμπι και νικήτρια ήταν η Ρόμα με 1-0.


Γεγονότα που συνέχισαν το μίσος



- Τον Οκτώμβριο του 1979, μετά από τρομερά επισόδεια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, έχασε την ζωή του ένας οπαδός της Λάτσιο, ο οποίος δέχτηκε μία φωτοβολίδα στο μάτι. Η αστυνομία, τότε είχε προχωρήσει σε αρκετές συλλήψεις. Ο δράστης, παραδώθηκε λίγες μέρες μετά..

- Τον Μάρτιο του 2004, πριν την έναρξη του ντέρμπι οπαδοί της Ρόμα ζήτησαν από τον αρχηγό της ομάδας τους (Φρανσέσκο Τότι) να ζητήσει διακοπή του αγώνα διότι όπως είχε ακουστεί είχε χάσει την ζωή του, ένας οπαδός.. Εκείνη την μέρα, έγιναν πολύ σκληρά επισόδεια και το παιχνίδι δεν ξεκίνησε. Λίγο μετά, έγινε γνωστό πως νεκρός οπαδός δεν υπήρξε...

- Τον Δεκέμβριο του 2009, το ντέρμπι άργησε αρκετή ώρα να ξεκινήσει λόγω των αντικειμένων που έπεφταν μέσα στο γήπεδο από τους οπαδούς των ομάδων...

- Τον Μάρτιο του 2010, το ντέρμπι είχε επίσης σοβαρά επισόδεια με αρκετές υλικές ζημιές αλλά και τέσσερις τραυματισμένους οπαδούς της Ρόμα.


Αντιπαραθέσεις / δηλώσεις / "καζούρα"



- Την σεζόν 1998-1999, οι οπαδοί της Λάτσιο σήκωσαν ένα πανό που έγραφε " Το Άουσβιτς είναι η πόλη σας, οι φούρνοι τα σπίτια σας"...  Σε άλλο ματς, οι οπαδοί της Ρόμα σήκωσαν πανό που έγραφε "Λάτσιο, ομάδα των προβάτων που ακολουθείται από βοσκούς"... Και αργότερα οι οπαδοί της Λάτσιο απάντησαν με πανό που έγραφε "Ρόμα, ομάδα μαύρων που ακολουθείται από Εβραίους".

- Ο Κρίστιαν Πανούτσι είχε δηλώσει " Έχω παίξει σε πολλά ντέρμπι σε Μιλάνο, Μαδρίτη, Λονδίνο... Αλλά την ένταση που έχει εδώ, δεν την συναντάς πουθενά στον κόσμο".

- Ο Βάλτερ Σαμπαντίνι είχε δηλώσει " Η Ρώμη ανήκει στους ρομανίστι. Είναι μία θρησκεία που μεταδίδεται από πατέρα σε γιο. Οι Λατσιάλι είναι λιγότεροι αριθμητικά και υποφέρουν από σύνδρομο κατωτερότητας απέναντι στην Ρόμα"...

- Και η απάντηση του Μαρσέλο Σάλας ήταν : " Η Ρώμη είναι περισσότερο λατσιάλε παρά ρομανίστα. Οι οπαδοί της Λάτσιο είναι περισσότεροι. Στην εποχή μου έτσι ήταν και πιστεύω έτσι είναι και τώρα".

- Τον Απρίλιο του 2010, το ντέρμπι βρήκε τις δύο ομάδες να παλεύουν για διαφορετικούς στόχους. Η Λάτσιο πάλευε να παραμείνει στην κατηγορία και η Ρόμα διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Τελικό σκορ 1-2 για την Ρόμα και ο αρχηγός της Ρόμα, Φρανσέσκο Τότι, υψώνει τα χέρια του και βάζει τους αντίχειρες προς τα κάτω κοιτώντας στην κερκίδα των οπαδών της Λάτσιο, θέλοντας να δείξει πως η Λάτσιο "πέφτει κατηγορία"...


Παράδοση



- Για το Πρωτάθλημα (Serie A) ο συνολικός απολογισμός των μεταξύ τους αναμετρήσεων λέει: 4 8 νίκες η Ρόμα, 5 4 ισοπαλίες και 3 7 νίκες η Λάτσιο . . .

- Για το Κύπελλο (Coppa Italia): 9 νίκες η Ρόμα, 3 ισοπαλίες και 5 νίκες η Λάτσιο . . .

- Συνολικά σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο: 5 7 νίκες η Ρόμα, 5 7 ισοπαλίες και 4 2 νίκες η Λάτσιο . . .


Στιγμές σεβασμού


Τον Νοέμβριο του 2007, ένας φανατικός οπαδός της Λάτσιο (Γκαμπριέλε Σάντρι) έχασε την ζωή του. Λίγο αργότερα, στο ντέρμπι των δύο ομάδων, οι οπαδοί της Ρόμα σήκωσαν πανό που έλεγε " Στον γαλάζιο ουρανό ένα αστέρι λάμπει. Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας. Γεια σου Γκάμπριελ" . . . Και οι παίκτες αγκαλιασμένοι στο κέντρο του γηπέδου, τήρησαν ενός λεπτού σιγή...


Σημαντικά αποτελέσματα



- Το πρώτο ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες, διεξήχθη στις 8-12-1929 και βρήκε νικήτρια την Ρόμα με 1-0.

- Η Λάτσιο κέρδισε το πρώτο της ντέρμπι στις 26-6-1932 με 0-3. Χρειάστηκαν 8 ντέρμπι για να πετύχει την πρώτη νίκη της.

- Στις 29-11-1953 πραγματοποιήθηκε το πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι στο στάδιο Ολύμπικο. Τελικό αποτέλεσμα 1-1.

- Η μεγαλύτερη νίκη της Ρόμα σημειώθηκε στις 1-11-1933 όταν κέρδισε την Λάτσιο με 5-0. Αντίθετα, η μεγαλύτερη νίκη της Λάτσιο σημειώθηκε δύο φορές, με το ίδιο σκορ. 3-0. Η πρωτη ήταν στις 23-5-1938 και η δεύτερη στις 10-12-2006.

- Η Λάτσιο, κρατάει το ρεκόρ των τεσσάρων συνεχόμενων νικών μέσα σε μία σεζόν (1997-1998). Εκείνη την σεζόν κέρδισε δύο φορές την Ρόμα στο Πρωτάθλημα (1-3 και 2-0) και άλλες δύο φορές στο Κύπελλο (4-1 και 1-2).

- Η Λάτσιο είχε μία "χρυσή εξαετία" κόντρα στην Ρόμα στο διάστημα 1948-1954, όταν κατάφερε να μείνει αήττητη από την Ρόμα για 1 2 σερί ντέρμπι. Ο συνολικός απολογισμός σ' αυτή την εξαετία ήταν 8-4-0 για την Λάτσιο. Επίσης, σ' αυτη το διάστημα είχε και 6 σερί νίκες. Κάτι παρόμοιο (αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο) κατάφερε και πάλι η Λάτσιο, όταν την τριετία, 1995-1998, έμεινε αήττητη για 1 0 ματς από την Ρόμα (6-4-0).

- Η Ρόμα, είχε το δικό της αήττητο διάστημα από την Λάτσιο την τετραετία 2000-2004, όταν έμεινε αήττητη για 1 0 σερί ντέρμπι (6-4-0 απολογισμός).

- Η Ρόμα, ως τυπικά γηπεδούχος είχε ένα σερί 15 αγώνων χωρίς ήττα από την Λάτσιο. Αυτό συνέβη την δωδεκαετία 1999-2011, όταν η Ρόμα ως γηπεδούχος είχε απολογισμό 1 0 - 5 - 0 . . .

- Την τριετία 1990-1993 για 7 σερί ντέρμπι το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο (6 φορές 1-1 και μία φορά 0-0)... Ήταν και το διάστημα με τις περισσότερες ισοπαλίες.

- Στα τελευταία 1 2 μεταξύ τους ντέρμπι δεν έρχεται ισοπαλία. 5 νίκες έχει η Λάτσιο και 7 η Ρόμα.


Στιγμιότυπα / αγώνες

 

- Σ' αυτό το Link μπορείτε να δείτε τις καλύτερες στιγμές από την αναμέτρηση του πρώτου γύρου.

- Στιγμιότυπα από το σημαντικό ντέρμπι στις 18-4-2010 όπου η Ρόμα κέρδισε 1-2 μπορείτε να δείτε σ' αυτό το Link

- Στιγμιότυπα από την νίκη της Λάτσιο με 4-2 την σεζόν 2008-2009, μπορείτε να δείτε σ' αυτό το Link.

- Στιγμιότυπα από την νίκη της Ρόμα με 3-2 την σεζόν 2007-2008, μπορείτε να δείτε σ' αυτό το Link.

- Στιγμιότυπα από την νίκη της Ρόμα με 1-5 την σεζόν 2001-2002, μπορείτε να δελιτε σ' αυτό το Link.

- Στιγμιότυπα από την ισοπαλία 3-3 της σεζόν 1998-1999, μπορείτε να δείτε σ' αυτό το Link.

- Στιγμιότυπα από την νίκη της Λάτσιο με 4-1 την σεζόν 1997-1998, μπορείτε να δείτε σ' αυτό το Link.

Τέλος, σ' αυτό το Link μπορείτε να δείτε όμορφες στιγμές από τις κερκίδες των δύο ομάδων. Είναι από το ντέρμπι στις 16-10-2011, που κέρδισε η Λάτσιο 2-1 με γκολ του Κλόζε στις καθυστερήσεις.

 

Πηγές



http://en.wikipedia.org/wiki/Derby_della_Capitale

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%8E%CE%BC%CE%B7  

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C_%CE%A3%CF%84%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BF_%CE%A1%CF%8E%CE%BC%CE%B7%CF%82

http://www.woop.gr/content/88556/derby-della-capita  

http://angrybets.gr/derbies/lazio-vs-roma-derby-della-capitale/  

http://www.axortagos.gr/kompleks-roma-opadoi-tis-latsio_2.html  

http://www.gossip-tv.gr/sports/story/35316/e-kheironomia-tou-totti-kai-ta-epeisodia-sto-lazio-roma

http://newbetorder.blogspot.gr/2011/10/blog-post_3585.html 

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικο αφιερωμα Τζιμ. Μπραβο σου. Επειδη ως γνωστον ειμαι οπαδος της ΛΑΤΣΙΟ και hater της Ρομα, αυτα τα ντερμπι προσωπικα με συναρπαζουν και τα περιμενω πως και πως.

    Δεν ξερεις ποσο θα γουσταρα να νικησουν αυτοι την Ιντερ στα ημιτελικα του κυπελλο και να δουμε τελικο Λατσιο-Ρομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ ωραιο το αφιερωμα,ντερμπι με τα ολα του,φανταζομαι θα δουμε αρκετες δυνατες μονομαχιες μεταξυ τους (το λιγοτερο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή